20 Απρ 2024
READING

Retail supermarket war: Το γερμανικό discount superstore Kaufland επεκτείνεται στην Αυστραλία

4 MIN READ

Retail supermarket war: Το γερμανικό discount superstore Kaufland επεκτείνεται στην Αυστραλία

Retail supermarket war: Το γερμανικό discount superstore Kaufland επεκτείνεται στην Αυστραλία

Το γερμανικό discount superstore Kaufland, έρχεται και τα καμπανάκια κινδύνου χτυπούν στην Αυστραλέζικη βιομηχανία supermarket.

Ακόμα και το Aldi και το Metcash έχουν πει ότι είναι πιο επιφυλακτικοί.

Το γερμανικό σούπερμαρκετ Kaufland πρόκειται να ανοίξει  κατάστημα στην Adelaide τον επόμενο χρόνο και έχει ήδη ανακοινώσει ένα δεύτερο κατάστημα στο Dandengong της Μελβούρνης.

Η μητρική εταιρεία του Kaufland, Schwarz Group, η οποία έχει επίσης την Lidl, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο συγκρότημα σούπερ μάρκετ στον κόσμο.

“Και όταν εξετάζουμε το πού βρίσκονται οι Coles και Woolworths παγκοσμίως, βρίσκονται γύρω στη 17η ή  18η θέση, έτσι η Kaufland είναι ότι μεγαλύτερο από ό, τι έχουμε δει στην αγορά της Αυστραλίας”, λέει ο επικεφαλής σχολιαστής retail Dr Gary Mortimer από το QUT Business School. Παίρνει σοβαρά την επέκτασή της στην ήδη ανταγωνιστική αυστραλέζικη αγορά. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ζήτησε από τον Mark Hewlett να είναι ο chief operations officer της εταιρείας.

Τα διαπιστευτήρια του για το retail είναι εντυπωσιακά: εργάστηκε στη Lidl της Schwarz στο Λονδίνο και στην Aldi στο Ηνωμένο Βασίλειο.Και όταν μετακόμισε στην Αυστραλία τον Ιούλιο του 2012, απασχολήθηκε στη Woolworths όπου έμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2015 όταν άλλαξε για να συμμετάσχει στη Metcash. Και τώρα βοηθάει την προετοιμασία της Kaufland να εισέλθει στην αυστραλιανή αγορά.

Η εταιρεία έχει επίσης προσλάβει άτομα για διάφορες εργασίες από ολόκληρη τη χώρα στην Αδελαΐδα, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και τη Μπρίσμπεϊν. Η αυστραλέζικη αγορά γίνεται πολύ ανταγωνιστική  με το discount model της Kaufland από τον γερμανό ανταγωνιστή της, Aldi.

“Η ανάπτυξη της Aldi κατά τα τελευταία 17 χρόνια ήταν αρχικά λίγο αργή και καθώς οι καταναλωτές έφθαναν στο καταναλωτικό μοντέλο της Ευρώπης”, λέει ο Dr. Mortimer. “Είχε brands που ήταν άγνωστα και οι καταναλωτές έπρεπε να προσαρμοστούν”.

Λέει ότι τα specials της Aldi έχουν «εκπαιδεύσει τους Αυστραλούς καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ότι τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ή πωλούνται από την Aldi είναι πραγματικά καλής ποιότητας».”Τώρα ο Αυστραλός καταναλωτής έχει εκπαιδευτεί, η Kaufland και η Lidl που εισέρχονται στην αγορά θα μεγεθυνθούν, θα κινηθούν πολύ πιο γρήγορα στην αγορά.”

Ο Δρ Mortimer αναμένει ότι η είσοδος ενός άλλου Γερμανικού discounter “του μεγέθους της Kaufland” πρόκειται να “ασκήσει συνεχή πίεση στις τιμές των τροφίμων στον κλάδο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Wesfarmers έχουν αποκλείσει την επιχείρησή τους από την Coles, επειδή η αγορά πρόκειται να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

«Θα ήθελα να κάνω κάποιους παραλληλισμούς στην αγορά τροφίμων και ειδών παντοπωλείων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διαθέτει πέντε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καθώς και δύο γερμανικές discounters εταιρίες την Aldi και τη Lidl – ο τομέας αυτός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πραγματικά ανταγωνιστικός και αρχίζουμε να βλέπουμε το παιχνίδι και στην αυστραλέζικη αγορά.”

Και ενώ η είσοδος της Kaufland θα κάνει τις Coles και Woolworths να μοιάζουν με “γερμανικό discounter”, η Aldi θα είναι επίσης επιφυλακτική. “Τους ανήκει πραγματικά αυτό το μοντέλο μειωμένων τιμών στην αγορά τροφίμων για τα τελευταία 17 χρόνια,” λέει ο Δρ Mortimer. “Έγιναν πραγματικά ισχυροί στην αγορά. Με τον ερχομό της Kaufland και ενδεχομένως εάν χρησιμοποιήσουν και τη Lidl, θα αρχίσουν να έχουν τεράστια ανάπτυξη’’.

Αλλά ο retailer που θα είναι ο πιο “εκτεθειμένος” με την είσοδο της Kaufland είναι η IGA και η Foodworks της Metcash. “Μάλλον ανήκαν στον τομέα του convenience της αγοράς εδώ και πολλά χρόνια, αλλά φαίνεται ότι οι Woolworths και Coles καταπατούν τώρα την περιοχή με τις μικρές επιχειρήσεις τους”, λέει ο Mortimer.

“Ένα από τα προβλήματα του retail ειδών διατροφής και παντοπωλείου είναι το κόστος της ευκολίας και των προνομιακών τιμών που πληρώνουμε για τα εμπορεύματα εκείνων των καταστημάτων. Στα μικρότερα καταστήματα των Woolworths και Coles, θα δούμε μια αντανάκλαση των χαμηλών τιμών τους “, λέει ο Δρ Mortimer.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.