25 Απρ 2024
READING

Νέα Top Mega-trends

4 MIN READ

Νέα Top Mega-trends

Νέα Top Mega-trends

Στα μάτια του νόμου, Κίνα

Τα γυαλιά αναγνώρισης προσώπου βοηθούν την κινεζική αστυνομία να εντοπίσει και να πιάσει εγκληματίες. Τα γυαλιά στόχευσης χρησιμοποιούνταν από αξιωματικούς για να εντοπίσουν καταζητούμενους και απατεώνες σε έναν πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό του Zhengzhou κατά τη διάρκεια του Spring Festival. Ειδικά σχεδιασμένα για χρήση από την αστυνομία, τα γυαλιά σαρώνουν τα πρόσωπα των επιβατών που εισέρχονται στο σταθμό και στη συνέχεια χρησιμοποιούν ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να αναζητήσουν σε μια βάση δεδομένων με υπόπτους που είναι αποθηκευμένοι σε ένα tablet. Οι προδιαγραφές υψηλής τεχνολογίας δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που περιβάλλεται  έως από 10.000 άλλους μέσα σε 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

“Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου υιοθετείται ευρύτερα σε όλο τον κόσμο ως μέσο βελτίωσης της επιτήρησης, και της ασφάλειας. Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί πρόγραμμα λογισμικού αναγνώρισης προσώπου για να συλλαμβάνει ψεύτικα διαβατήρια στα αεροδρόμια, ενώ στη Νότιο Κορέα, ένα σύστημα παρακολούθησης οδηγών χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την προειδοποίηση οδηγών νυχτερινού λεωφορείου που αισθάνονται κοιμισμένοι. Μια άλλη συναρπαστική εξέλιξη είναι η υιοθέτηση της αναγνώρισης του προσώπου για τη μελέτη των συναισθηματικών απαντήσεων των καταναλωτών σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η δημιουργική εφαρμογή μπορεί να εμπλέξει και να εμπνεύσει τους καταναλωτές, καθώς παρουσιάζει μια θετική πλευρά στην τεχνολογία που συχνά θεωρείται ότι έχει αναπτυχθεί για πιο συνηθισμένους σκοπούς ».

Φόρεμα σεβασμού, Βραζιλία

Για να επισημάνει τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης της γυναικείας παρενόχλησης, η Schweppes έχει σχεδιάσει ένα ευαίσθητο στο άγγιγμα φόρεμα το οποίο μετράει πόσες φορές οι γυναίκες αγγίζονται ακατάλληλα. Τρεις γυναίκες κλήθηκαν να φορέσουν το φόρεμα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Κάθε φορά που τους άγγιξε κάποιος, η αλληλεπίδραση στελνόταν μέσω WiFi σε μια πλατφόρμα που την μεταμόρφωνε σε δεδομένα. Σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, οι τρεις γυναίκες αγγίχτηκαν 157 φορές, ή πάνω από 40 φορές την ώρα.

“Τα ποτά με σόδα δεν έχουν καλή φήμη αυτές τις μέρες. Το 44% των Βραζιλιάνων καταναλωτών λένε ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών σε ανθρακούχα αναψυκτικά στην υγεία, ενώ το 36% λέει ότι αυτά τα ποτά περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, σύμφωνα με την έρευνα της Mintel για τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Αντιμετωπίζοντας τον έλεγχο των καταναλωτών, τo brand ανθρακούχων αναψυκτικών Schweppes επέλεξε να αξιοποιήσει ένα σημαντικό και ευρέως συζητημένο ζήτημα σε μια προσπάθεια να συνδεθεί καλύτερα με τους καταναλωτές – τη γυναικεία βία και σεξουαλική παρενόχληση. Η καμπάνια «Φόρεμα σεβασμού» προστίθεται στο κίνημα #MeToo, ενώ τοποθετεί το brand ως προσανατολισμένo στο μέλλον “.

Καταπολέμηση του jet lag, Γερμανία

H γερμανική start-up Jetlite,  θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το jet lag μέσω ενός επιστημονικού αλγορίθμου που επικεντρώνεται στον φωτισμό της καμπίνας αεροσκαφών. Το Jetlite γεννήθηκε από ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που εξετάζει τη θετική επίδραση συγκεκριμένου φωτισμού στο σωστό χρόνο κατά τις πτήσεις. Από την έρευνα αυτή, η Jetlite έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ο οποίος βελτιστοποιεί τον φωτισμό καμπίνας αεροσκαφών σε πτήσεις μακρινών αποστάσεων ώστε να ταιριάζει με τους βιορυθμικούς παράγοντες του ανθρώπου και να μειώνει το Jet lag.

“Το Jetlite εκμεταλλεύεται τη δύναμη των αισθήσεων για να βελτιώσει την εμπειρία των ανθρώπων, με το χειρισμό του φωτός να θεωρείται όλο και περισσότερο ότι επιφέρει αλλαγές στη διάθεση. Η χρήση του είναι ιδιαίτερα πιθανό να γίνει σε ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, οι οποίοι ίσως πρέπει να βγουν από το αεροπλάνο κατευθείαν στο γραφείο. Η αύξηση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η τιμή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κατά την επιλογή αεροπορικών εταιρειών. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της Mintel στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις αεροπορικές εταιρείες, το 68% των Βρετανών που ταξίδεψαν αεροπορικώς τους τελευταίους 12 μήνες θα πληρώνουν λίγο επιπλέον για πρόσθετη άνεση σε μια μακρινή πτήση”.

Μια χειροποίητη ιστορία, Ταϊλάνδη

Η αλυσίδα ειδών χαρτοπωλείου B2S, παρουσίασε μια εκστρατεία που στοχεύει να πείσει τους σχεδιαστές να επιστρέψουν στην εργασία με το χέρι. Η νέα διαφημιστική καμπάνια γιορτάζει «χειροποίητα» δείχνοντας πως οι τεχνικές που είναι δημοφιλείς σε λογισμικά επεξεργασίας εικόνας όπως το Photoshop μπορούν να αναδημιουργηθούν με το χέρι. Η εκστρατεία έχει προκαλέσει διαφωνίες στις βιομηχανίες σχεδιασμού και τέχνης, όπου τα παραδοσιακά εργαλεία σχεδιασμού αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από ψηφιακές εναλλακτικές λύσεις.

“Ενώ η μετάβαση από το living offline στο online δημιουργεί ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους, δημιουργεί επίσης προκλήσεις σε περιοχές όπου παραδοσιακά κυριαρχούν τα φυσικά προϊόντα και οι υπηρεσίες. Η B2S, για παράδειγμα, ανταγωνίζεται σε μια κατηγορία γραφικών υλών που αγωνίζεται να προσαρμοστεί στην ψηφιοποίηση, με το brand να ελπίζει να επαναφέρει τις πωλήσεις δίνοντας έμφαση στα ανώτερα χειροποίητα προιόντα. Αυτή η στρατηγική έχει προκαλέσει σημαντική συζήτηση και θετική ανατροφοδότηση, διότι μπαίνει σε μια αντίθετη τάση που αναδύεται παράλληλα με την ψηφιοποίηση: η επιθυμία για απτά χειροποίητα αντικείμενα. Έχουμε ήδη δει πολλά ρετρό φυσικά αντικείμενα, όπως τα βινύλια και οι εκτυπωμένες φωτογραφίες, να απολαμβάνουν μια σχετική αναγέννηση τα τελευταία χρόνια”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.