Tέσσερα franchise concepts «επόμενης γενιάς»

Η διαφορετικότητα είναι καλή για τον Landon Eckles, συνιδρυτή της Clean Juice, ο οποίος δηλώνει ότι, η ήδη τριών ετών, ιδέα του, κατέλαβε το κορυφαίο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό NextGen επειδή “είμαστε η πρώτη και μοναδική εταιρία βιολογικών τροφίμων πιστοποιημένη από το USDA που κάνει franchising .

“Νομίζω ότι αυτό που αναζητούσαν, είναι ανθρώπους που κάνουν τα πράγματα διαφορετικά στον κλάδο”, δήλωσε ο Eckles, αναφερόμενος στους κριτές που κατέταξαν το Clean Juice, στην πρώτη θέση, τον Φεβρουάριο, στον ετήσιο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Franchise και έχει ως στόχο να εισάγει νέους σε franchising. Μιλήσαμε και με τις τέσσερις ιδέες που βραβεύτηκαν,  να ανακαλύψουμε τη συνταγή τους.

Το να πιστοποιηθούν ήταν δύσκολο και δαπανηρό, παραδέχεται, αλλά αυτός και η σύζυγός του και συνιδρυτής, η Kat, πίστευαν ότι ήταν απαραίτητο. “Υπάρχουν πολλές ιδέες εκεί έξω που ισχυρίζονται ότι το περιεχόμενό τους είναι υγιές, αλλά προσθέτουν ζάχαρη ή χρησιμοποιούν μη βιολογικά προϊόντα. Γιατί να μην παρέχουν τα καλύτερα υλικά που θα μπουν μέσα στα προϊόντα που καταναλώνουν; “

Είναι ακριβότερο να προμηθεύονται οργανικά υλικά, αλλά οι τιμές μαζικής γίνονται όλο και καλύτερες όσο η Clean Juice μεγαλώνει, με 30 καταστήματα ανοιχτά έως σήμερα, και πρόβλεψη για άνοιγμα 75 καταστημάτων μέχρι το τέλος του 2018. “Νοιώθουμε ότι, αν κάποιος πρόκειται να πληρώσει 7$ για ένα χυμό, θα πλήρωνε 8$ για έναν οργανικό” και το κόστος των πωληθέντων προϊόντων είναι κάτω από 35%,”το οποίο είναι λίγο υψηλό” αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποθαρρύνει τους πελάτες.

«Κάντε μόνο ό,τι χρειάζεστε και ολοκληρώστε το, πριν ψάξετε για κέρδη», είπε, προσθέτοντας ότι οι Eckles  διαθέτουν το 70%, ενώ οι άλλοι δύο εταίροι κατέχουν το 30%. “Νομίζω, έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα φτιάξετε την επιχείρησή σας. Θέλαμε πραγματικά να αναπτυχθούμε και ξέραμε ότι είχαμε μια ιδέα που θα μπορούσεε να καταβάλει την αγορά. “

Ο Tony Valle, ο οποίος διαχειρίζεται τη συμβουλευτική εταιρεία ELM Performance και ήταν κριτής στα NextGen, εγκρίνει τον τρόπο στησίματος της ιδέας. “Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα όταν άκουσα την ιστορία τους, πόσο αντέχουν ακόμα;” Οι ιδρυτές δεν πρέπει να αποφεύγουν να φέρνουν τους επενδυτές, αλλά θα πρέπει να “καταβάλουν προσπάθειες για να κρατήσουν όλες τις μετοχές με δικαίωμα ψήφου” υπό τον έλεγχό τους. “Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα να διατηρήσεις”.

Πείραμα με Donut

Ο Andrew Cameron, ήδη κατέχει έξι παραδοσιακά καταστήματα ντόνατς που άνοιξαν και λειτούργησαν, σε μια περίοδο έξι ετών,  στην περιοχή του Κάνσας, και ήταν «ταχύτατη επιτυχία», είπε. Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα: «Τα ντόνατς εξαντλούνταν, και οι άνθρωποι πραγματικά αναστατώνονται όταν τελειώνουν τα αγαπημένα τους ντόνατς. Ενώ δούλευα το drive-in  παράθυρο, αυτοί απλά έφευγαν από τη θέση τους και άρχιζαν να τρέχουν στους δρόμους ».

Όλα τα ντόνατς του είναι φτιαγμένα στο χέρι, από το μηδέν. «Δίνουμε τόσα πολλά στην δουλειά και την προσπάθεια για την τελειότητα, που είναι πραγματικά δυσχερές για μας όταν απογοητεύουμε τους πελάτες μας», είπε. “Αυτό ήταν ένα τεράστιο κίνητρο για την έναρξη του Donutology, γιατί θέλαμε να κάνουμε φρέσκα ντόνατς ​​όλη την ημέρα.”

Η Donutology είναι η νέα του ιδέα, η οποία κατέλαβε ένα από τα δύο  «δεύτερα βραβεία» στον NextGen διαγωνισμό, με ένα υπάρχον εταιρικό κατάστημα ανοιχτό, και ένα δεύτερο προγραμματισμένο να ανοίξει αργότερα φέτος, και στη έπειτα σχέδια να ξεκινήσει το franchising. “Θέλαμε να το κάνουμε αλληλεπιδραστικό. Θέλαμε να τους αφήσουμε να μπορούν να επιλέξουν αυτό που ήθελαν. Αυτή είναι μια μεγάλη υπόθεση στο φαγητό σήμερα, προσαρμογή και επιλογές”.

Ο κριτής του NextGen, John Rotche είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Franworth, η οποία επενδύει και συνεργάζεται με ανερχόμενα brands για να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν, συμπεριλαμβανομένου του Title Boxing Club και του Lash Lounge. “Απευθύνονται σε μένα, 150 με 200 brands ετησίως ενώ εμείς έχουμε μόνο πέντε” κάτω από την προστασία της Franworth, λέει. “Για αυτά που καταλήγουμε να επιλέγουμε, ακολουθώ τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιώ ως κριτής”.

Και ποια είναι αυτά τα κριτήρια; «Πρώτα από όλα, αυτό που βλέπουμε είναι οι άνθρωποι και πώς αισθανόμαστε γι’ αυτούς», είπε. Δεύτερον, ο Rotche σκέφτεται αν «η κατηγορία μπορεί να περπατήσει”. Και τρίτον, είναι τα οικονομικά της ιδέας, ένα θέμα στο οποίο υπερίσχυε ο Κάμερον. Εάν οι franchisors δεν μπορούν να ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες, ο Rotche προτείνει οι άνθρωποι να το προσπεράσουν.

Παθιασμένοι Ιδρυτές

Ο Devan Kline, συνιδρυτής με τη σύζυγό του, Morgan, του καταλύματος Burn Boot Camp, γέμισε με πείσμα, η οποία ξεπήδησε από ένα δύσκολο παρελθόν, όταν παρουσιάστηκε μπροστά στους κριτές και το κοινό του NextGen. Η ιδέα του κέρδισε ένα από τα δύο πρώτα βραβεία. “Η Morgan και εγώ, μεγαλώσαμε  στο Battle Creek, στο Michigan. Ο πατέρας μου ήταν μέσα και έξω στη φυλακή … η μητέρα μου έφυγε όταν ήμουν 13. Βρήκαμε ο ένας τον άλλον όταν ήμασταν 12 χρονών “, είπε για την Morgan, και ήταν ερωτευμένος  μαζί της από τότε.

Δεν είναι σαφές πώς το σκεπτικό για την επιχείρηση θα διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες, όπως αναρωτήθηκε ο κριτής του NextGen, Dave Mortensen (συνιδρυτής της Anytime Fitness και Self Esteem Brands), πέρα από την αξιοποίηση της έντονης προσωπικότητας του ιδρυτή, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Kline έχει μια  αποστολή και έχει ήδη δημιουργήσει ένα καλό οικονομικό πλάνο.

Η Stella Sigana προωθεί ένα franchise στην Κένυα που ονομάζεται Alternative Waste Technologies, μετατρέποντας τα γεωργικά απόβλητα σε χρήμα με την παραγωγή μπρικετών καυσίμων. Κέρδισε το βραβείο κοινωνικού franchise. “Το ζήτημα που αντιμετωπίζω είναι η ενεργειακή φτώχεια”, εξήγησε η Sigana, μια εξαιρετικά καλοντυμένη, της οποίας η στάση ως ομιλήτριας ξεχώρισε στον διαγωνισμό NextGen. Η χρήση της φωτιάς από ξύλα για μαγειρική στην Κένυα, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας μεταξύ των γυναικών, ειδικά σε εκείνες που ετοιμάζουν το φαγητό και των παιδιών που τριγυρνάνε γύρω από τις μητέρες τους στο σπίτι.

Ο Mortensen της έδωσε το πλεονέκτημα, για την στοχευμένη και συναρπαστική παρουσίαση. “Αν δεν μπορείτε να εκφράσετε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα και την επιχείρησή σας γρήγορα και κατανοητά, πώς θα το κάνετε αυτό με πιθανούς επενδυτές;” λέει. “Αν δεν ξέρετε ποιος είστε, πώς είστε διαφορετικοί και πώς θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας στους υπόλοιπους, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε να θέλει να επενδύσει σε σας”.

Για αυτά τα τέσσερα αναδυόμενα franchises, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι τώρα το βραβείο στον NextGen διαγωνισμό, ένα χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων για το Clean Juice και 5.000 δολάρια για το καθένα από τα άλλα τρία, καθώς και μια ομάδα συν-διαγωνιζομένων και συμβούλων που θα τους βοηθήσουν να ανέβουν στην κορυφή.