26 Απρ 2024
READING

Zara-ένα μοναδικό παράδειγμα επιτυχίας

4 MIN READ

Zara-ένα μοναδικό παράδειγμα επιτυχίας

Zara-ένα μοναδικό παράδειγμα επιτυχίας

H Zara είναι μια ισπανική μάρκα ρούχων και αξεσουάρ, ναυαρχίδα του ομίλου Inditex. Λίγες μάρκες ρούχων συμβαδίζουν με τις τελευταίες τάσεις τις μόδας, σε υψηλή ποιότητα και προσιτές τιμές. Είναι μάλλον ο συνδυασμός όλων αυτών των ιδιοτήτων που καθιστούν το Zara, την ισπανική μάρκα ρούχων, ως εμπορικό σήμα μόδας για όλους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Zara, το οποίο ξεκίνησε ως μικρό κατάστημα στην Ισπανία, είναι πλέον ο μεγαλύτερος λιανικός πωλητής στον κόσμο και ο ιδρυτής της, ο Amancio Ortega, ο 4ος ένας από τους πλουσιότερους ανθρωπους στον κόσμο.

Ιστορία και ιδρυτές

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ortega δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής φορεμάτων, την Inditex, το έτος 1963. Δώδεκα χρόνια αργότερα,το 1975 ξεκίνησε ένα μικρό κατάστημα που ονομάστηκε Zorba στην La Coruna της Ισπανίας με προϋπολογισμό μόλις 30 ευρώ. Στη συνέχεια άλλαξε το όνομα ως Zara χωρίς συγκεκριμένη πρόθεση. Και έτσι γεννήθηκε η αγαπημένη μάρκα όλου του κόσμου. Η Ζάρα επέκτεινε αργά αργά την αυτοκρατορία της, από την πόλη της Ισπανίας στην υπόλοιπη χώρα και στη συνέχεια στην Πορτογαλία. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 η εταιρεία είχε επεκταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Σήμερα, η Zara διαθέτει περισσότερα απο 7500 καταστήματα σε 96 χώρες σε όλο τον κόσμο και πάνω από 85.000 εργαζόμενους.

Χρονολόγιο

1963-Το πρώτο όνομα της ZARA ήταν Confecciones GOA

1975-Ανοίγει το 1ο κατάστημα

1983-Η εταιρεία επεκτείνεται σε όλη την Ισπανία

1988-Ανοίγει το 1ο κατάστημα διεθνώς στην γειτονική Πορτογαλία

1989-Ανοίγει το 1ο κατάστημα στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη.

1993-Το 1ο κατάστημα στην Ελλάδα

1998-Δημιουργείται το Bershka

2003-Δημιουργείται το Zara Home

1998-Δημιουργείται η Uterqüe

2012-Φτάνει τα 6.000 καταστήματα

2015-Φτάνει τα 7.000 καταστήματα

Σχετικά με το Zara

Το μυστικό για την επιτυχία του Zara, ήταν κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο συνέχισε με το street fashion με τους μεταβαλλόμενους χρόνους. Το εμπορικό σήμα κοιτάζει το πώς αλλάζει η μόδα κάθε μέρα. Κάνει νέα σχέδια και τα βάζει στα καταστήματα άμεσα, σε μια εβδομάδα. Οι περισσότερες άλλες μάρκες μόδας κάνουν έξι μήνες περίπου, για να φτάσουν τα νέα τους σχέδια στην αγορά.Εκεί η Zara νίκησε τους πάντες και έγινε το αγαπημένο εμπορικό σήμα μεταξύ των ανθρώπων που τους άρεσε να συμβαδίζουν με τη μόδα. Ο Ortega ήταν διάσημος για την άποψή του για τα ρούχα ως εμπόρευμα που φθείρεται. Οι άνθρωποι θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν και να τα πετάξουν, όπως το γιαούρτι ή το ψωμί.

Head Quarters

Το Zara είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον brands. Χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες στην έδρα της στο La Coruna. Είναι επίσης γνωστό, ως ένα από τα λίγα brands που παράγουν 100% ρούχα χωρίς τοξικές ουσίες.

Προφίλ

Υπάρχει ένα πράγμα για τα Zara που προκαλεί έκπληξη. Το όνομα έχει “φτωχό marketing” για όλη την επιτυχία που συνεχίζει να έρχεται. Η μάρκα δεν διαφημίζει τον εαυτό της σε οποιαδήποτε μορφή. Ο Amancio δεν είχε μιλήσει ποτέ με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε έχει διαφημίσει με κανέναν τρόπο τα Zara. Τα Ζάρα δεν χρειαζόταν διαφήμιση για να γίνει μια τέτοια ευρέως αγαπημένη μάρκα. Οι ίδιοι οι πελάτες,”από στόμα σε στόμα” δημιούργησαν ένα τεράστιο brand.

Τοποθεσίες Καταστημάτων

Τα Zara διαθέτουν καταστήματα σε περισσότερες από 96 χώρες, με περισσότερα από 7500 σημεία πώλησης. Έχει καταστήματα στην Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη, στην οδό Oxford Street στο Λονδίνο, στο Calle Serrano στη Μαδρίτη, στη Via del Corso στη Ρώμη, στο Champs-Élysées στο Παρίσι, στο Nevsky Prospect στην Αγία Πετρούπολη, στο GUM στις περιοχές Βλαδιβοστόκ, στη Shibuya και στη Ginza στο Τόκιο, στο Myeongdong στη Σεούλ και σε πολλές άλλες τοποθεσίες. Το Zara επίσης έχει ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω της ιστοσελίδας του.

Προϊόντα

Τα Zara πωλεί τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία ρούχα,επίσης πωλεί παπούτσια, καλλυντικά και αξεσουάρ αλλά κυρίως την προσέγγιση affordable fashion για όλους και όλες.Είναι μια αγαπημένη μάρκα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.