26 Ιούλ 2024
READING

Αν η στρατηγική είναι τόσο σημαντική, γιατί δε διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο;

4 MIN READ

Αν η στρατηγική είναι τόσο σημαντική, γιατί δε διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο;

Αν η στρατηγική είναι τόσο σημαντική, γιατί δε διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο;

Σχεδόν κάθε ηγέτης θέλει να αφιερώσει παραπάνω χρόνο στη στρατηγική σκέψη. Σε μία έρευνα 10000 ανώτερων στελεχών, το 97% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε πως το να εργάζονται με στρατηγική ήταν το πιο σημαντικό για να έχει επιτυχία ο οργανισμός τους.

Και όμως, σε μία άλλη έρευνα, το 96% των ηγετών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν είχαν χρόνο για στρατηγική σκέψη. Φυσικά, είμαστε όλοι καταπιεσμένοι από συναντήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (κατά μέσο όρο 126 ανά ημέρα, σύμφωνα με ανάλυση της Radicati Group).

Αλλά οι ηγέτες πιθανότατα θα μπορούσαν να κάνουν τουλάχιστον κάποια βήματα για να δώσουν προτεραιότητα σε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι επιτακτικά. Τι θα μπορούσε να εξηγήσει μια τέτοια τεράστια έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ των δηλωμένων στόχων και των ενεργειών τους;

Πολιτισμική Πίεση

Ένα ζήτημα είναι τα κίνητρα που δημιουργούνται – συχνά ασυνείδητα – από εταιρείες. Ακόμη και για τους ανώτερους επαγγελματίες, υπάρχει συχνά η πολιτισμική πίεση που παίρνει πολλές ώρες, την οποία οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει και συχνά χρησιμεύουν ως υποκατάστατο τόσο για την πίστη, όσο και για την παραγωγικότητα στη σύγχρονη οικονομία. Έρευνες έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα κερδίζουν 6% περισσότερο bonus σε σχέση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται σε πιο τακτικό ωράριο.

Το να βάζετε τον εαυτό σας στο γραφείο μπορεί να σας βοηθήσει να στείλετε περισσότερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά είναι σπάνια συνταγή για καινοτόμο στρατηγική σκέψη. Στην πραγματικότητα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η παραγωγικότητα μειώνεται για όσους εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μοιάζει να τροφοδοτεί πραγματικά τη δημιουργική σκέψη, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, είναι δραστηριότητες όπως η σύντομη βόλτα, ειδικά έξω. Αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τιμωρηθεί σε ένα εταιρικό περιβάλλον.

Δείκτης επαγγελματικής επιτυχίας

Ένα άλλο εμπόδιο στη στρατηγική σκέψη μπορεί να είναι εσωτερικό. Τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνες, το να απασχολείται κάποιος αποτελεί ένδειξη κοινωνικής κατάστασης. Όπως δήλωσε η Silvia Bellezza από το Columbia Business, «λέγοντας στους άλλους ότι είμαστε απασχολημένοι και ότι εργαζόμαστε συνεχώς, δηλώνουμε σιωπηρά ότι είμαστε δυσεύρετοι». Εκτός από τις πολύ πραγματικές απαιτήσεις στα χρονοδιαγράμματα μας,  υπάρχει επίσης ένα κίνητρο για να συντηρείται αυτή η φρενίτιδα: Είναι ένας δείκτης της επαγγελματικής μας επιτυχίας. Εκ τούτου, οι διευθυντές ενδέχεται να είναι υποσυνείδητα μη πρόθυμοι να σταματήσουν από τα οφέλη της αυτοεκτίμησης που απολαμβάνουν.

Πως να εξοικονομήσετε χρόνο για τη στρατηγική σκέψη

Δεδομένων αυτών των πιέσεων – τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών – που μας ωθούν προς την κατεύθυνση μακριά από τη στρατηγική σκέψη, υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους οι ηγέτες μπορούν να πολεμήσουν και να δημιουργήσουν το χώρο που χρειάζονται.

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η στρατηγική σκέψη δεν απαιτεί απαραιτήτως μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται για τη λήψη ατελείωτων αποφάσεων. Όπως εξήγησε ο ειδικός παραγωγικότητας David Allen “Δεν χρειάζεστε χρόνο για να έχετε μία καλή ιδέα, αλλά χώρο… Χρειάζεται μηδενικός χρόνος για να έχετε μια καινοτόμο ιδέα ή για να αποφασίσετε, αλλά αν δεν έχετε ψυχικό χώρο, αυτά τα πράγματα δεν είναι απαραιτήτως αδύνατα, αλλά είναι υποβιβασμένα ».

Ακόμη και με περιορισμένο χρόνο και το ίδιο ποσό ευθυνών, είναι πολύ πιο εύκολο να σκεφτείτε στρατηγικά εάν μπορείτε να καθαρίσετε τη σκέψη σας κάνοντας απλά πράγματα, όπως να καταγράψετε όλα τα εκείνα τα καθήκοντα που εκκρεμούν σε ένα σημειωματάριο, ώστε να μπορείτε να τα ταξινομήσετε σωστά και να μην διακόπτεστε συνεχώς από την αίσθηση ότι ξεχάσατε κάτι.

Δεύτερον, είναι χρήσιμο να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το πού ξοδεύετε πραγματικά το χρόνο σας. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν καθήκοντα που θα μπορούσατε να συνδυάσετε, να αναβάλλετε ή να αναθέσετε σε τρίτους για να σας βοηθήσουν να κερδίσετε επιπλέον δύο ώρες την εβδομάδα  και να εισέλθετε στην κατάσταση ροής της μεγάλης στρατηγικής εικόνας.

Τέλος, μόλις κατανοήσουμε το πλαίσιο “απασχολημένος= σημαντικός” στην κουλτούρα μας, μπορεί να γίνει ευκολότερο να το εγκαταλείψουμε και να υιοθετήσουμε ένα άλλο πλαίσιο που είναι πιο ευνοϊκό για βαθιά στρατηγική σκέψη. Μια εναλλακτική άποψη, που υιοθετείται από τον Derek Sivers, επιχειρηματία και συγγραφέα, είναι ότι “απασχολημένος είναι αυτό που συμβαίνει όταν είστε στο έλεος του χρονοδιαγράμματος κάποιου άλλου”.

Ανακαλύπτοντας τα αντικίνητρα για να δώσετε χρόνο στη στρατηγική – και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για να ενσωματώσετε τη στρατηγική σκέψη στη ζωή σας και στο επαγγελματικό σας πρόγραμμα – μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα στόχο που εσείς και το 97% των άλλων ηγετών αναγνωρίζετε ως κρίσιμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.