21 Δεκ 2024
READING

Co-working, το επόμενο βήμα για το retail;

5 MIN READ

Co-working, το επόμενο βήμα για το retail;

Co-working, το επόμενο βήμα για το retail;

Οι χώροι συνεργασίας είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία και δεν αλλάζει μόνο τον χώρο εργασίας, αλλά και τις βιομηχανίες που μοιάζουν, συμπεριλαμβανομένου του retail.

Τον Οκτώβριο του 2017, η 8 ετών συνεργατική εταιρεία WeWork έκανε μια  συμφωνία για την αγορά του κεντρικού καταστήματος Lord&Taylor της Hudson’s Bay στην Fifth Avenue, αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον για το μέλλον, τόσο των καταστημάτων retail όσο και των γραφειακών εγκαταστάσεων . Καθώς εταιρείες όπως η WeWork, αναδύονται, ωθούν τους άλλους να αναρωτηθούν αν η μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας δημιουργεί ένα νέο είδος εμπειρίας retail.

Η WeWork σχεδιάζει να μετατρέψει τον πρώην χώρο της Lord & Taylor , στο νέο κεντρικό της κατάστημα στη Νέας Υόρκη, μετά τις διακοπές του 2018, ενώ το κατάστημα της Lord&Taylor συνεχίζει να λειτουργεί στο ίδιο κτίριο, αλλά σε μικρότερο χώρο. Η σύμπραξη των Hudson Bay και WeWork θα περιλαμβάνει, επίσης, έναν χώρο της WeWork στους επάνω ορόφους των εγκαταστάσεων της Hudson’s Bay στην Queen Street στο Τορόντο και στην Granville Street στο Βανκούβερ του Καναδά, όπως και στη Galleria Kaufhof στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Είναι κομμάτι της μια γενικότερης προσπάθειας προώθησης του retail της WeWork και η οποία φημολογείται ότι έχει επενδύσει σε πολλές start-up retail εταιρείες τεχνολογίας.

Αλλά το να αγοράζει κανείς χώρο για να φτιάχνει καταστήματα, δεν είναι η μόνη λύση για να δοθεί ώθηση στο retail. Οι συνεργασίες είναι μια άλλη διάμετρος που εξετάζει σοβαρά η WeWork και άλλες συνεργατικές εταιρείες. Τον Φεβρουάριο του 2018, οι WeWork και LinkedIn ανακοίνωσαν μια συνεργασία με το J. Crew, η οποία θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις, μια νέα, επικεντρωμένη στην εργασία, συλλογή ρούχων και μια εκστρατεία από το J. Crew στην οποία θα αναδυκνείονται τα μέλη της WeWork ενώ παράλληλα θα υποστηρίζει pop-up καταστήματα αποκλειστικά για μέλη της WeWork. Η συνεργασία παρουσιάζεται  σε μια  ιδιαίτερα έντονη χρονική περίοδο για το J. Crew brand, η οποία σημείωσε πτώση των πωλήσεων κατά 7% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και σχεδιάζει να κλείσει έως και 20, επιπλέον, καταστήματα το 2018, μετά το κλείσιμο 50 καταστημάτων το 2017 .

Βιωματικό retail ή καθηλωμένοι πελάτες;

Ωστόσο, παρά την εξαιρετικά δραστήρια είσοδο του retail στον χώρο της συνεργασίας, ορισμένοι αναλυτές διστάζουν να ενισχύσουν αυτό το co-branding επιχείρημα, με νέες ιδέες στο βιωματικό retail.

“Η WeWork και οι υπόλοιπες εταιρείες δεν ασχολούνται με το βιωματικό retail”, δήλωσε μέσω email ο Michael Brown, συνεργάτης στην διαχείρισηςεταιριών A.T. Kearney, και συγγραφέας της έκθεσης «Το μέλλον των εμπορικών κέντρων», στην Retail Dive. «Επωφελούνται, όμως, αξιοποιώντας δημιουργικά τον διαθέσιμο χώρο για για να εξυπηρετήσουν το νέο δημογραφικό φάσμα που περιγράφει την τάση των οικονομικών εργαζομένων, οι οποίοι χρειάζονται φυσικά καταστήματα για να δουλέψουν και να συνεργαστούν με άλλους εργαζόμενους σε συναφείς τομείς. Έτσι, πρόκειται περισσότερο για έναν τρόπο να επαναχρησιμοποιηθεί ο ανεπαρκής ή λιγότερο παραγωγικός χώρος των καταστημάτων”.

Σύμφωνα με τον Healey Cypher, ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της Oak Labs, μια εταιρεία διαδραστικής retail τεχνολογίας που αποκτήθηκε πρόσφατα από τη Zlvelo (γνωστή για την τεχνολογία της οθόνης αφής), το retail σε χώρους συνεργασίας ασχολείται περισσότερο με τη συγκέντρωση της προσοχής του καταναλωτή παρά τη δημιουργία μιας εμπειρίας. “Όταν η Sports Authority χρεοκόπησε, αυτή η συμβουλευτική εταιρία διαπίστωσε ότι το 15% των πωλήσεων πήγε στην Dick’s και το 15% στο Amazon”, δήλωσε ο Cypher,  διευθύνων σύμβουλος της Zivelo. “Τι συνέβη, τελικά, με τις υπόλοιπες πωλήσεις;” Η απάντηση είναι ότι οι πωλήσεις εξαφανίστηκαν. Και αυτό επειδή οι άνθρωποι είμαστε απλοί: Αν δεν το δούμε, δεν θα το αγοράσουμε “.

Η προσθήκη retail σε χώρους συνεργασίας, λύνει τουλάχιστον ένα μέρος αυτού του προβλήματος, δήλωσε ο κ. Cypher. “Βάλτε όλους αυτούς τους εργατικούς ανθρώπους σε χώρους συνεργασίας και αν τύχει να δουν κάτι, ενώ εργάζονται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το αγοράσουν. Αν πάρετε ένα μικρό κατάστημα και καθηλώσετε τον πληθυσμό, προσελκύοντας συνέχεια κόσμο, έχετε δημιουργήσει ένα πολύ καλό κατάστημα”.

Η συν-εργασία, το co-retailing και η αφομίωση του retail

Μπορεί να προκύψουν ακόμα περισσότερα από το retail σε ένα χώρο κοινής εργασίας, από την απλή προσθήκη pop-up καταστημάτων ή με την εισαγωγή διάφορων συνεργασιών μεταξύ brands, σύμφωνα με τον Meagher, ιδρυτή και διευθύνων retail strategist της εταιρίας συμβουλευτικής “Scaling Retail”, ο οποίος οραματίζεται ορισμένους χώρους να αποτελούν χώρο μετάβασης από τον χώρο εργασίας σε χώρο πλήρους co-retail, όπου οι retailers θα μοιράζονται το χώρο μέσα σε ένα κατάστημα, σαν να είναι μια  συνεταιριστική μορφή ενός εμπορικού κέντρου.

“Δεν θα ήταν έκπληξη εάν εταιρείες όπως η WeWork έκαναν μέρος των χώρων τους, τόπους co-retail”, δήλωσε ο Meagher. “Το co-retailing  είναι ένα παρόμοιο επιχειρηματικό μοντέλο, και δε θα αποτελούσε έκπληξη αν έκαναν κάποια δοκιμή για να δουν πως λειτουργεί το retail με αυτές τις συνθήκες. Νομίζω, σαν σκεπτικό είναι πιο λογικό από τα διαμερίσματα της WeWork. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο co-retail εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, και είναι πραγματικά ευκαιρία”.

Και για τα εμπορικά κέντρα που αγωνίζονται, η εξεύρεση ενός τρόπου ενσωμάτωσης της κοινής εργασίας και του retail μπορεί να είναι η λύση για να αυξηθούν οι πωλήσεις.

“Εταιρείες Ανάπτυξης  εμπορικών κέντρων όπως το GGP και το Simon Property Group έχουν κατασκευάσει σπίτια και ξενοδοχεία δίπλα στις ιδιοκτησίες τους και έχουν επίσης υπογράψει με παρόχους χώρων συνεργασίας, οι οποίοι είναι  ενοικιαστές στους λιγότερο παραγωγικούς ορόφους των εμπορικών κέντρων”, ανέφερε ο John Mercer, ανώτερος αναλυτής της Coresight Research Fung Global Retail & Technology.

Στη συνέχεια τι;

Στο μέλλον, ενδέχεται να υπάρξουν ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουν τα ψηφιακά retail brands τους χώρους συνεργασίας με τον δικό τους τρόπο, ανοίγοντας δικούς τους χώρους εργασίας, όπως οι πολλοί retailers έχουν αρχίσει να ανοίγουν ξενοδοχεία.

“Πολλά brands, πραγματικά προσπαθούν να κάνουν την φυσική επαφή, καθαρά ηλεκτρονική” δήλωσε ο Meagher. Υπάρχει περιθώριο για εταιρείες όπως η Apple και η Amazon να προσπαθήσουν να συνεργαστούν, επιδεικνύοντας το νέο θεματικό κατάστημα της Apple στο Σικάγο, ως πιθανό σημείο εκκίνησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.