Όταν το Cirque du Soleil ανακοίνωσε τα πλάνα του γύρω από ένα concept “Οικογενειακής ψυχαγωγίας” μέσα στο Toronto mall, σήμαινε πολλά για το μέλλον των εμπορικών κέντρων. Ο χώρος με έκταση 8.000 τ.μ. και όνομα “Creactive”, θα είναι μία “παιδική χαρά” με επιρροές και στοιχεία από τσίρκο, με πληθώρα δραστηριοτήτων, από ζογκλερικά μέχρι παιχνίδια που επιτρέπουν στους φαν να “διαλέξουν ανάμεσα από τις κουρτίνες και να φανταστούν τον εαυτό τους να πατά πάνω στα παπούτσια του καλλιτέχνη”, σύμφωνα με την Marie Josée Lamy, παραγωγό του Creactive. Η δραστηριότητα “Hanging at the mall” θα φέρει μία άλλη διάσταση στους καταναλωτές! Και αυτό είναι το σημαντικό!
Δεν είναι καλό πλέον για τα malls να είναι απλά παθητικά μέρη για ψώνια- θα πρέπει να είναι μέρη που προκαλούν δέσμευση και να ωθούν τους ανθρώπους να κάνουν δραστηριότητες. Αλλιώς, αυτή η μορφή retail θα εκλείψει και όλοι θα αναφέρονται σε αυτό ως “ένας ιστορικός αναχρονισμός, μια παρέκκλιση 60 ετών που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του κοινού, του καταναλωτή ή του retailer», όπως αναφέρει ο προγραμματιστής Rick Caruso.
Με αυτή τη φράση κατά νου, η συζήτηση έρχεται στο Randall Park Mall στο Οχάιο. Όταν άνοιξε το 1976, το Randall Park Mall ήταν για λίγο το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο. Ωστόσο, έχασε γρήγορα την αξία του και μέχρι το 2000, το ποσοστό κενών θέσεων του Randall Park Mall ήταν 92%. Το 2017 αποκαλύφθηκε ότι η Amazon κατασκευάζει ένα κέντρο ναυτιλίας στον ίδιο χώρο. Το online υπερέχει του offline, ή “το software τρώει το retail”, όπως ο ίδιος ο ιδρυτής του Netscape και venture capitalist, Marc Andreessen έθεσε μνημειωδώς . Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.
Όπως όλα τα είδη του retail, τα mall σαν κατασκευή δεν έχουν πεθάνει, αλλά χρειάζονται ριζική ανακατασκευή. Πρόσφατα, η εταιρεία shopping center developement Westfield, δημοσίευσε το όραμά της με όνομα “Προορισμός 2028”, όπου τα malls γίνονται “υπερσυνδεδεμένες μικροπόλεις”. Mε επιρροές ΑΙ στις διαδρομές του, με eye-scanners που εξατομικεύουν τη κάθε επίσκεψη του επισκέπτη, και έξυπνα changing rooms θα απογειώσουν την εμπειρία των αγοραστών. Αλλά η πραγματική πρόοδος θα έρθει με τη μορφή reimagined retail. Τα καταστήματα θα είναι στάδια, παρέχοντας ” classroom retail ” – προβάλλοντας τους κατασκευαστές και τις διαδικασίες πίσω από τη δημιουργία των προιόντων και των brands. Οι αίθουσες εκδηλώσεων θα φιλοξενούν διαδραστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Η Westfield βρίσκεται ήδη στο δρόμο για το μελλοντικό της όραμα, με το λανσάρισμα της καλοκαιρινής Westfield Square στο Westfield London, με ένα τεράστιο υπαίθριο χώρο για φαγητό, χώρο ψυχαγωγίας και αναψυχής, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ιαπωνικού food hall της Ευρώπης, Ichiba.
Ο όμιλος Alibaba της Κίνας εργάζεται στη δική του έκδοση του εμπορικού κέντρου του μέλλοντος με το “More Mall” concept. Το πενταόροφο κέντρο, το οποίο άνοιξε στα τέλη Απριλίου στο Hangzhou, εμπεριέχει τεχνολογικές καινοτομίες όπως τα μη επανδρωμένα checkouts. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα malls δεν σκοτώνονται από το online retail. Αντιθέτως, συμβάλλουν στην οικοδόμηση online retailers. Ο μεγαλύτερος shopping center developer της Αμερικής, Simon Malls, δημιούργησε μια “κλιμακωτή πλατφόρμα retail” που ονομάζεται The Edit – ένας pop-up χώρος για start ups επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες είναι όλο και περισσότερο πρόθυμες να αποκτήσουν φυσική παρουσία για τα προϊόντα τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.