19 Απρ 2024
READING

Less is more: Η άνοδος των premium ποιότητας χαρτοπωλείων

2 MIN READ

Less is more: Η άνοδος των premium ποιότητας χαρτοπωλείων

Less is more: Η άνοδος των premium ποιότητας χαρτοπωλείων

Η δραματική αλλαγή που επιφέρει η αλλαγή ενός απλού στυλό τύπου blotchy biro, με ένα Lamy 2000 στυλό με μπίλια στη μύτη (ballpoint pen) μπορεί να πιάσει κάποιον εντελώς απροετοίμαστο.

Με  πρώτο έτος κυκλοφορίας το 1966, το ίδιο ακριβώς μοντέλο βρίσκεται στην παραγωγή έως σήμερα. Με το παραμυθένιο, ελαφρώς καμπύλο σχεδιασμό και το γκρίζο-μαύρο σχέδιο χρωμάτων, την πρώτη φορά που το χρησιμοποιεί κανείς, νιώθει σαν να κρατά το χέρι του το όραμα του 1966, στον 21ο αιώνα.

Ακόμη και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, η γραφική ύλη μερικές φορές δημιουργεί αυτό το συναίσθημα  σε μερικούς ανθρώπους. Εγώ ο ίδιος, μετά από τέσσερα χρόνια, αμέτρητα σημειωματάρια, δύο στυλογράφους και ένα “σύστημα αναλογικής γραφής”, έχω γίνει θύμα της φαντασμαγορικής υπόστασης των νέων χαρτοπωλείων: ότι δεν προσφέρουν απλώς τεχνολογική αποσύνδεση αλλά μια πιο οργανωμένη και δημιουργική ζωή.

Ο Scott Druce, συνιδρυτής του χαρτοπωλείου Milligram, λέει ότι δεν είμαι ο μόνος με αυτήν την εμμονή. Διαίσθησή του είναι ότι τα high-end χαρτικά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή επειδή χρησιμοποιούμε λιγότερα από αυτά.

“Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να γράφουν όσο έγραφαν”, λέει. “Δεν είναι ανάγκη πλέον, είναι επιλογή. Αυτό αλλάζει τη νοοτροπία σας και στην πραγματικότητα ενδιαφέρεστε περισσότερο για την ποιότητα του προϊόντος, το χρώμα του μελανιού, για το είδος του χαρτιού που γράφετε, ή κάτι τέτοιο”

Δύο πράγματα ενθουσιάζουν τον Druce περισσότερο για αυτόν τον αναλογικό κόσμο: η επιμελώς συντονισμένη διαδικασία που απαιτείται για δημιουργία γραφικής ύλης και σε τι, αυτή, χρησιμεύει.

“Για να δημιουργήσετε ένα πραγματικά όμορφο στυλογράφο θα πρέπει να τελέσετε προσεκτικά μια πολύ τεχνική διαδικασία κατασκευής. Και είναι κάτι που, μόλις δημιουργηθεί, στη συνέχεια το χρησιμοποιείτε για να είστε δημιουργικοί. “

Καθώς, τα ποιοτικά χαρτοπωλεία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, έχουν αναδυθεί χιλιάδες λογαριασμοί Instagram και blogs, κάνοντας κριτικές για τα προϊόντα και περιγράφοντας λεπτομερώς τους χιλιάδες τρόπους  με τους οποίους δημοφιλή φορητά Notebooks, από μάρκες όπως τη Moleskine ή τη Midori μπορούν να “χακαριστούν” – προσαρμοσμένα από τους χρήστες – για να δημιουργηθούν πιο φιλικά ημερολογιακά συστήματα.

Και ενώ υπάρχουν μερικά στυλό που πωλούνται για χιλιάδες δολάρια, ο Druce επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της γραφικής ύλης δεν είναι μόνο για τους πλούσιους.

“Το φθηνότερο στυλό μας πωλείται για $ 24,95. Και αυτό είναι ένα στυλό που θα έχετε για τη ζωή. Είναι επαναγεμιζόμενο και δεν πρόκειται να πεταχτεί στα σκουπίδια. Είναι κάτι που μπορείτε να φυλάτε και να αγαπάτε μια ζωή”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.