25 Απρ 2024
READING

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης στον κόσμο για το έτος 2018

3 MIN READ

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης στον κόσμο για το έτος 2018

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης στον κόσμο για το έτος 2018

Christian Dior

 

Η γαλλική αυτοκρατορία της Christian Dior, η οποία άνοιξε τις πόρτες της το 1947 στην καρδιά του μεταπολεμικού Παρισιού, παραμένει άνετα ο μεγαλύτερος retailer του πλανήτη, με εστίαση στα είδη ένδυσης, τα υποδήματα και τα αξεσουάρ, σύμφωνα με τη λίστα Forbes’Global 2000.

Ο high-end retailer είδε τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά διψήφιο αριθμό πέρυσι με ρεκόρ 44 δις ευρώ, ενώ οι επενδυτές προσέφεραν αύξηση κατά 75% το ίδιο διάστημα. Αυτό βοηθάει τη Christian Dior να είναι η 150η μεγαλύτερη εταιρεία στον κατάλογο Global 2000 των μεγαλύτερων και ισχυρότερων εταιρειών παγκοσμίως, όπως καταγράφεται μέσα από ένα σύνθετο αποτέλεσμα εσόδων, κερδών, περιουσιακών στοιχείων και αγοραίας αξίας.

Το fashion house κερδίζει από το 41% ​​της LVMH, της πολυτελούς αυτοκρατορίας της Γαλλίας που κατέχει 70 επώνυμα brands, όπως τη Louis Vuitton, τη Dom Pérignon και τη Sephora. Η LVMH, η οποία διοικείται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault (καθαρή αξία: 86 δισεκατομμύρια δολάρια), κατέχει εξ ολοκλήρου την Christian Dior. Οι εταιρείες είχαν μια πολύπλοκη ιδιοκτησιακή δομή εδώ και χρόνια, με την LVMH να αποκτά το υπόλοιπο τμήμα της Christian Dior, που δεν είχε πέρυσι με συμφωνία $ 13 δισεκατομμυρίων.

Inditex

Η Inditex, η ισπανική εταιρεία retail που κρύβεται πίσω από τη Zara, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος retailer ενδυμάτων, αξεσουάρ και υποδημάτων. Οι αγοραστές έχουν αγκαλιάσει τo fast fashion, με τα trend styles και  προσιτές τιμές, ενώ οι πωλήσεις στη Zara ανέβηκαν κατά 9% στα 25 δισ. Ευρώ το 2017. H Inditex είναι # 289 στον συνολικό κατάλογο, από τη θέση 276 που κατείχε το 2017. Ο Amancio Ortega, 82 ετών, ξεκίνησε την Inditex το 1975 με την πρώην σύζυγό του, αφού εργάστηκε σε μια μικρή εταιρία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Είναι πλέον ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή αξία 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Nike

Η Nike έρχεται στην τρίτη θέση. Η εταιρεία με έδρα το Όρεγκον, η οποία ιδρύθηκε το 1964 από τον πρωταθλητή ποδηλάτου Phil Knight και τον προπονητή του, αρχικά έκανε διανομή ιαπωνικά παπούτσια. Βρήκε επιτυχία στη χορηγία θρυλικών αθλητών όπως ο Michael Jordan, ο Roger Federer και ο Lance Armstrong και είναι πλέον ο μεγαλύτερος αθλητικός retailer στον κόσμο με ετήσιες πωλήσεις 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Knight, ο οποίος αποχώρησε ως πρόεδρος το 2016 μετά από 50 χρόνια στην ηγεσία της εταιρείας, έχει συγκεντρώσει περιουσία ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι retailers των ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν στον κατάλογο και να διεκδικούν δέκα από τις 25 κορυφαίες θέσεις. Οι Discount retailers όπως η TJX και η Ross Stores συνέχισαν να πηγαίνουν καλά, παίρνοντας τη θέση # 445 και # 734, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, η L Brands (Victoria’s Secret, Bath & Body Works), η Tapestry (Coach, Kate Spade, Stuart Weitzman) και η Michael Kors βρίσκονται στο υπόλοιπο μισό της λίστας.

Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους στη λίστα είναι κινεζικές εταιρίες, όπως η εταιρία Anta Sports, με αθλητικά είδη και υποδήματα, που σκαρφάλωσε 550 θέσεις στην #1,622 της συνολικής λίστας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.