26 Απρ 2024
READING

Ο άνθρωπος με αποστολή 

3 MIN READ

Ο άνθρωπος με αποστολή 

Ο άνθρωπος με αποστολή 

Aπό τις πιο πολυσυζητημένες ειδήσεις , είναι ότι η Marks & Spencer, ιστορικά ένας από τους πιο επιτυχημένους retailers του Ηνωμένου Βασιλείου, κλείνει 100 καταστήματα στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης. Είναι σίγουρα δύσκολα τα πράγματα εκεί έξω, με την πορεία των διαδικτυακών retailer, την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και τις μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες.

Αλλά κάποιος που δεν προσυπογράφει πλήρως τη θεωρία ότι όλες οι συγκυρίες είναι καταστροφικές είναι ο Vaughan Rowsell, ιδρυτής της εταιρίας λογισμικού Vend της Νέας Ζηλανδίας. Δεδομένου ότι η Vend εξυπηρετεί τη βιομηχανία retail, οι απόψεις του μπορεί να θεωρηθούν κάπως ενδιαφέρουσες.

Αλλά υπάρχει μια λογική σε αυτό που λέει  ότι η αγορά retail τείνει να χωριστεί στα δύο. Αυτό που ονομάζει retail είναι πράγματι αντικείμενο διαταραχής ως αποτέλεσμα της τιμής και της ευκολίας που προσφέρονται από τους fans της Amazon. Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες – οι ιδιοκτήτες καταστημάτων παρέχουν την κατάλληλη εξυπηρέτηση και προσφέρουν αυτό που αυτές τις μέρες ονομάζεται “εμπειρία”.

Φυσικά, ακριβώς αυτό είναι που μερικοί από τους μεγάλους κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι προσφέρουν με τα λαμπερά καταστήματά τους στις κορυφαίες εμπορικές συνοικίες του κόσμου, που συχνά απογοητεύονται από απρόσεκτο προσωπικό. Πράγματι, ενώ οι μικροί retailers δυσκολεύονται να ταιριάξουν με την εικόνα των μεγαλύτερων και πιο διάσημων αντιπάλων τους, μπορούν να πετύχουν έχοντας προσωπικό και ειδικούς και καλό απόθεμα.

Έτσι, μερικά καταστήματα βιβλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Η.Π.Α. μπόρεσαν να αντέξουν την επίθεση από την Amazon. Ομοίως, τα δισκογραφικά καταστήματα που αποφεύγουν την προσέγγιση του Jack Black και την ανοικτή περιφρόνησή του για τους πελάτες του στην ταινία High Fidelity, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες σχέσεις με τους ανθρώπους και την κοινότητα, από ό, τι ένας πωλητής στο διαδίκτυο.

Ο Vaughan λέει ότι η Vend, που ίδρυσε στο δωμάτιό του πριν από οκτώ χρόνια, είναι – παρά το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το cloud και έχει εταιρικές σχέσεις με τις εταιρείες Apple και PayPal – με επίκεντρο να βοηθήσει τους ανεξάρτητους retailers να επικεντρωθούν στην εξυπηρέτηση πελατών μειώνοντας τον χρόνο που πρέπει να δαπανήσουν για “το βαρετό υλικό” της λειτουργίας της επιχείρησης.

Παρόλο που το λογισμικό της Vend προσφέρει δεδομένα που βοηθούν τους retailers να κατανοήσουν καλύτερα τους πελάτες τους, ο Rowsell σίγουρα δεν είναι υποστηρικτής του προσωπικού των καταστημάτων που ξοδεύει το χρόνο τους στους υπολογιστές αντί να συνεργάζεται με τους πελάτες. Προτείνει ότι η τεχνολογία σε ανάμειξη με μια προσωπική υπηρεσία οδηγεί στο κέρδος.

Για να γίνει αυτό, φαίνεται αντίθετο ότι μια εταιρεία όπως η Warby Parker, η οποία πωλεί γυαλιά online, θα πρέπει να ανοίξει τα φυσικά καταστήματα. Όμως, καθώς η Apple, μια εταιρεία τεχνολογίας με καταστήματα ορόσημο, γεμάτα εξυπηρετικό προσωπικό, αποδεικνύει, ότι μπορεί να είναι κερδοφόρα η ανάμειξη του online και του παραδοσιακού retail.

Η Vend, η οποία έχει σήμερα 20.000 πελάτες σε 140 χώρες, αναπτύσσεται έντονα, θεωρεί ότι προσφέρει την «αόρατη τεχνολογία» που μπορεί να αναβιώσει στις καρδιές των πόλεων σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. “Η επιτυχία για εμάς είναι ένας ζωντανός δρόμος. Όσο περισσότερο συμβαίνει, τόσο καλύτερα είναι για εμάς και για το retail».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.