20 Απρ 2024
READING

Θες μία επιτυχημένη Startup; Μετακόμισε στο Τορόντο!

4 MIN READ

Θες μία επιτυχημένη Startup; Μετακόμισε στο Τορόντο!

Θες μία επιτυχημένη Startup; Μετακόμισε στο Τορόντο!

Καλώς ήλθατε στο Τορόντο. Είναι το σπίτι επιχειρήσεων που έχουν λίγη περισσότερη ανθρωπιά, διευθύνονται από καλά προσαρμοσμένους επιχειρηματίες που δημιουργούν βιώσιμες επιχειρήσεις, απασχολούν ταλαντούχους υπαλλήλους και διαφορετικό εργατικό δυναμικό.

Εταιρίες που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο έχουν γεννηθεί εδώ και καιρό στο Τορόντο, συμπεριλαμβανομένων των Four Seasons Hotels and Resorts και της MAC Cosmetics. Είναι ένα φυσικό σπίτι για το είδος των ανθρώπων που αρχίζουν πραγματικά τις επιχειρήσεις: οι άνδρες και οι γυναίκες που ασχολούνται με τη μέριμνα, που ενδιαφέρονται τόσο για το έργο τους, όσο και για τις οικογένειές τους. Τα οφέλη του Τορόντο για την υγεία και την οικογενειακή ευημερία είναι πιο γενναιόδωρα από αυτά που μπορεί κανείς να βρει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό, σε συνδυασμό με το ισχυρό σχολικό τους σύστημα, κάνει θαύματα όσον αφορά την παροχή ευκαιριών, εξαλείφοντας μερικούς από τους παράγοντες που δημιουργούν στρες στους επιχειρηματίες.

Λειτουργεί επίσης ως ένας γιγάντιος μαγνήτης για τους φιλόδοξους ακαδημαϊκά, όχι μόνο από τον Καναδά αλλά από όλο τον κόσμο. Το πλήθος των πανεπιστημίων παγκόσμιας κλάσης, όπως το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Πανεπιστήμιο της Υόρκης και, πιο δυτικά, το Πανεπιστήμιο του Waterloo και το Πανεπιστήμιο του δυτικού Οντάριο, προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες έξυπνους μαθητές. Καθώς αποφοιτούν και αναζητούν να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν οικογένειες, πολλοί, ευχαριστημένοι με τον τρόπο ζωής που έχει η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, παραμένουν στο Τορόντο. Ως αποτέλεσμα, οι ιδρυτές μπορούν να προσλάβουν ανθρώπους που ποτέ δεν θα μπορούσαν να προσελκύσει η Silicon Valley.

“Είναι καλό να είσαι ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρότερη λίμνη, με πρόσβαση σε όλους τους παίκτες Α”, λέει ο Allen Lau, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της online πλατφόρμας εκδόσεων Wattpad που εδρεύει στο Τορόντο. “Στην Valley, το Facebook και η Google πληρώνουν 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και έχουν κυρίως πρόσβαση σε παίκτες Γ και Δ. Για αυτό επιλέξαμε να μην ανοίξουμε γραφείο εκεί”. Από τον σχετικά μικρό αριθμό πόλεων όπου υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι μηχανικοί, το Τορόντο είναι εκείνο στο οποίο είναι πιο ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα δεχτούν δουλειά σε μια μεσαία startup.

Ταυτόχρονα, προσθέτει ο Lau, το Τορόντο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, βιομηχανιών και ανέσεων. “Είναι ένα κέντρο χρηματοδότησης και ένα κέντρο μέσων ενημέρωσης”, λέει. “Υπάρχουν μερικά πράγματα που συνηθίζαμε να είμαστε πολύ καλοί από το παρελθόν: υπάρχει ένα καλό δημόσιο σχολικό σύστημα και καθολική υγειονομική περίθαλψη, δεν χρειάζεται καν να σκεφτεί κανείς αν έχει ασφάλιση υγείας, κάτι που βοηθά να επικεντρωθείς στην εταιρεία σου”.

Ο Καναδάς είναι επίσης μια από τις πιο φιλικές προς τους μετανάστες χώρες στον κόσμο, μια δελεαστική εναλλακτική λύση για τις συνεχώς αυξανόμενες κινητικές τάσεις του κόσμου. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους του Τορόντο γεννήθηκαν έξω από τον Καναδά. Αυτό έχει κάνει θαύματα για την γκάμα ταλέντων της πόλης. Μαζί με το αδύναμο καναδικό δολάριο, η σταθερή εισροή νέων εργαζομένων συνέβαλε στη διατήρηση των μισθών στα επίπεδα του Σαν Φρανσίσκο ή της Νέας Υόρκης. Και ενώ οι αμερικανικές εταιρείες ξεκινούν φυσικά με εθνικές φιλοδοξίες και μια ενιαία γλώσσα, οι καναδικές εταιρείες σκέφτονται διεθνώς από την αρχή (ΗΠΑ και Καναδάς) και σε τουλάχιστον δύο γλώσσες (αγγλικά και γαλλικά). Εάν η εταιρεία σας ασχολείται με πολλές χώρες, νομίσματα και γλώσσες από την αρχή, αυτό διευκολύνει την προσθήκη κι άλλων, καθώς μεγαλώνει.

Εάν η επιχείρησή σας χρειάζεται χρηματοδότηση, η ποικιλομορφία και η διεθνής προοπτική του Τορόντο καθιστούν εύκολη την αναζήτηση χρήματος οπουδήποτε στον κόσμο. Η Wattpad, για παράδειγμα, έχει συγκεντρώσει χρήματα από τα VCs της Silicon Valley, τα Chinese conglomerates και την Filipino telecoms. Το Τορόντο δεν είναι τελείως τέλειο. Η ακίνητη περιουσία δεν είναι φθηνή, η μετακίνηση μπορεί να είναι εξαντλητική. Ακόμα, όταν η θυγατρική της Google Sidewalk Labs ήθελε μια θέση για να χτίσει το αστικό κέντρο του μέλλοντος, επέλεξε το Τορόντο.

Ο Richard Florida, ο οποίος μετακόμισε στο Τορόντο για να αναλάβει δουλειά στο Martin Prosperity Institute, πιστεύει ότι «είναι κάτι περισσότερο από ένας μαγνήτης ταλέντου σε σχέση με τη Νέα Υόρκη». Μια συγκεκριμένη περίπτωση: Ο Geoffrey Hinton, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες μηχανικής μάθησης στον κόσμο, ο οποίος μπορούσε να κάνει σπουδαία δουλειά σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, τελικά αποσπάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Τώρα εργάζεται με μερική απασχόληση για την Google – σε μεγάλο βαθμό εκτός του Καναδά. Μια πλούσια βάση δυνητικών πελατών, με πολιτιστικές παροχές μεγάλων πόλεων, ένα εργατικό δυναμικό ονειρεμένο που μπορεί να προσληφθεί με λογικούς μισθούς και ένα κοινωνικό κλίμα στο οποίο τα παιδιά σας αλλά και τα παιδιά τους δεν θα βιώνουν δραματικές καταστάσεις το Τορόντο είναι ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα της επιχείρησής σας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.