25 Απρ 2024
READING

Πως να λειτουργείς μια αυτοκρατορία 500,000$ από το iPhone σου

6 MIN READ

Πως να λειτουργείς μια αυτοκρατορία 500,000$ από το iPhone σου

Πως να λειτουργείς μια αυτοκρατορία 500,000$ από το iPhone σου

Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να φέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο την επανάσταση στα εμπορικά καταστήματα. Η επόμενη, όμως, αλλαγή θα συμβεί πολύ πιο σύντομα.

Η Anissa Kheloufi, μια νέα, ανέμελη και στυλάτη κοπέλα, είναι κομμάτι μιας αναπτυσσόμενης γενιάς εθισμένων στο Instagram. Καθώς η 21χρονη τριγυρνά στο Saint Ouen (προάστιο του Παρισιού), δημιοσιεύει συνεχώς φωτογραφίες και βίντεο που βγάζει στη στιγμή. Συνήθως αφορούν τη φίλη της Cynthia Karsenty, η οποία στήνεται μπροστά στο φακό με ιδιαίτερα ρούχα, από ψηλόμεσα σορτς και φούτερ με ρίγες, ως περίεργα σχεδιασμένες παντόφλες.

Είναι, παρά το πως φαίνεται, μια πασαρέλα αυτοπροβολής – μια ζωή υπερβολικά επεξεργασμένη και μοιρασμένη με τους followers, όσο περισότερο γίνεται. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει ο θεατής, είναι ότι η Kheloufi χτίζει μια αυτοκρατορία ενδυμάτων, μια φωτογραφία τη φορά, αυτοκρατορία που αποδίδει περίπου 40,000$ το μήνα. Η επαφή της με τα social media στέλνει έναν σταθερό αριθμό πελατών στο Belmiraz, την εταιρία ενδυμάτων που δημιούργησε αφού παράτησε τη νομική. Περιλαμβάνει ένα web κατάστημα, καθώς και μπουτίκ που βρίσκονται στην Καζαμπλάνκα και το Παρίσι. Κυρίως, όμως, οι πελάτες της Kheloufi αγοράζουν τα προϊόντα τους με τον ίδιο τρόπο που τους τα πουλά: μέσω app.

“Νομίζω ότι το κινητό μου είναι ραμμένο στο χέρι μου”, δηλώνει η Kheloufi. “Οι δικοί μου δεν το αντέχουν άλλο”.

Το μέλλον του retail δεν είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα omni-channel καταστήματα, τα pop-up καταστήματα ή οι προσφορές που περιορίζονται γεωγραφικά. Το μέλλον του retail είναι στο μέγεθος του χεριού. Καθώς ο καταναλωτισμός μέσω των social media καλλιεργεί μια σοδιά ημιτελών brands, αυτοί οι enterpreneurs παραβλέπουν τον υπολογιστή εντελώς (πόσο μάλλον τα φυσικά καταστήματα), προβάλλοντας και πωλώντας προϊόντα αποκλειστικά μέσω smartphone.

Και το φαινόμενο αναπτύσσεται ταχύτατα. Δύο κύριοι λόγοι για αυτήν την επιχειρηματική αλλαγή είναι τα βίντεο και το Instagram (και τα βίντεο στο Instagram). Τα τελευταία χρόνια, και τα δύο είχαν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές προβαίνουν σε αγορές, κάτι που δεν δείχνει καθόλου να σταματά να συμβαίνει. Οι μεγάλοι retailers έχουν προσαρμοστεί σε αυτό, καθώς όλο και περισσότεροι από αυτούς, αποσύρονται από την παραδοσιακή προσοχή στις συναλλαγές μέσω desktop.

Τον Αύγουστο του 2016, το Instagram, ιδιοκτησία του Facebook Inc., άρχισε να επιτρέπει στους χρήστες του να εισέρχονται μέσω της εφαρμογής του smartphone τους, στον ιστότοπο πωλήσεων ενός brand. Προσέθεσε,επίσης, τη λειτουργία “stories”, μια υπηρεσία προσωρινών ποστ, τύπου Snapchat, που ταιριάζει περισσότερο στο να ανεβάζει κάποιος βίντεο. Λίγους μήνες αργότερα, το Instagram άφησε 20 επιλεγμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι J. Crew, Macy’s και Warby Parker, να κάνουν tag προϊόντα σε post του Instagram και να αναδρομολογούν τους επισκέπτες σε έναν σύνδεσμο του καταστήματος όπου θα μπορούν να αγοράσουν σε αληθινό χρόνο το προϊόν.Ακριβώς έτσι, γεννήθηκε ένα εικονικό εμπορικό κέντρο.

Σε αντίθεση με τα παλιά malls, που ήταν γεμάτα με junk food και καταστήματα Sears, το Instagram δεν έχει κανένα πρόβλημα να δημιουργεί κίνηση, δεδομένου ότι τα 800 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν scroll στην εφαρμογή , ενεργά κάθε μήνα. Τον Μάιο, η εταιρεία έκανε το επόμενο λογικό βήμα, επιτρέποντας σιωπηρά μια δυνατότητα να προσθέτουν οι χρήστες πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Σύντομα, τα πλήθη του Insta, ενδέχεται να μην χρειαζεται να βγουν από την εφαρμογή  για να κάνουν μια αγορά.

Το Salesforce.com αναφέρει ότι το 5% του ψηφιακού retail, κυκλοφορεί πλέον, μέσω κοινωνικών δικτύων. Η ViSenze, μια εταιρεία εικονικής αναζήτησης, διαπίστωσε ότι, ένας στους τρεις από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει μια αγορά κάθε μήνα μέσω μιας πλατφόρμας όπως το Instagram, το Facebook, το Pinterest ή το Snapchat. Σε εταιρείες όπως η Belmiraz, οι οποίες πωλούν κυρίως σε αγοραστές μικρών ηλικιών, οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι. Η Kheloufi αναφέρει ότι το 90% των εσόδων της εταιρείας της, έρχεται μέσω του Instagram, όπου συνδέεται με 119.000 followers.

Χωρίς έκπληξη, οι ψηφιακές πλατφόρμες που εξυπηρετούν τους επίδοξους γίγαντες του e-commerce όπως αυτήν, πασχίζουν να κάνουν τα προϊόντα τους να είναι διαθέσιμα για χρήση μέσω iPhone. Το Tictail, η do-it-yourself αγορά, όπου η Belmiraz της Kheloufi πωλεί τα προϊόντα της, προσάρμοσε πρόσφατα την πλατφόρμα της, για να επιτρέψει στους πωλητές να κάνουν post τα προϊόντα τους στο Instagram Story. Επιτρέπει, επίσης, στους retailers να προσθέσουν stickers με κείμενα και συνδέσμους, οι οποίοι θα διευκολύνουν τους αγοραστές να κάνουν κλικ για να αγοράσουν ή να υπολογίσουν τα έξοδα αποστολής τους. Όταν το Tictail έφερε σε λειτουργία μια δυνατότητα που επιτρέπει στους πωλητές να δημοσιεύουν απευθείας βίντεο  νέων προϊόντων, η πλατφόρμα είδε άμεσα, ότι η αφοσίωση σε αυτά τα προϊόντα  σχεδόν τετραπασιάστηκε, σύμφωνα με τον Chief Executive Officer Carl Rivera.

“Είναι πολύ σαν το Snapchat”, εξηγεί.

Η Shopify, η οποία φιλοξενεί ψηφιακά καταστήματα για περίπου 600.000 έμπορους, έχει κάνει παρόμοιες κινήσεις, ξεκινώντας τη βαθιά εξοικίωσή της με το Instagram τον Οκτώβριο. Οι μισοί από τους πελάτες της Shopify χρησιμοποιούν ενεργά μια εφαρμογή για κινητά, που έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για εμπόρους. Το περασμένο έτος, το ηλεκτρονικό κατάστημα γνώρισε μια τριπλάσια αύξηση στους retailers που εργάζονται αποκλειστικά μέσω κινητού, σύμφωνα με τον Lynsey Thornton, αντιπρόεδρο της εταιρίας στον τομέα της εμπειρίας των χρηστών.

Το κύμα μεγαλώνει. Από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα που πωλούν τα προϊόντα τους στην ηλεκτρονική αγορά της Etsy, περίπου οι μισοί χρησιμοποιούν την εφαρμογή της εταιρείας, για να κάνουν πωλήσεις. Παράλληλα, η Intuit αναφέρει, ότι οι μισοί από τους 700.000, περίπου, αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το Quickbooks, ένα λογισμικό λογιστικής της εταιρίας, παρακολουθούν τα έσοδα και τα έξοδά τους μέσω της πλατφόρμας για τα κινητά.

 «Είναι πολύ βιωματικοί πωλητές», λέει ο Thornton, σχετικά με το Shopify, σχετικά με τους επιχειρηματίες που επικεντρώνονται στις πωλήσεις μέσω iPhone. “Και ενδιαφέρονται πολύ για το να χτίσουν ένα brand”.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Anita Berisha. Χωρίς το smartphone, πιθανότατα θα δούλευε ακόμα σε μία δουλειά με πλήρες ωράριο στον τομέα του μάρκετινγκ ή στη διαχείριση αποθεμάτων ενώ η συνήθεια της  να κατασκευάζει κοσμήματα θα περιοριζόταν σε μια απλή παράλληλη ενασχόληση κατασκευής κοσμημάτων.

Περίπου πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησε το επώνυμο brand της και άρχισε να δημοσιεύει μερικά δείγματα από delicate chokers και συρμάτινα  σκουλαρίκια, χειροποίητα σε σχήμα λουλουδιών. Με λίγα εύστοχα και απρόσμενα endorsements, οι followers της Berisha αυξήθηκαν από μερικές εκατοντάδες άτομα σε σχεδόν 32.000. Τώρα φτιάχνει έως και 30 κομμάτια την ημέρα, και εισπράττει περίπου 10.000 δολάρια σε μηνιαία έσοδα. Και όλα αυτά γίνονται από το διαμέρισμά της, στη γειτονιά Harlem, στο Μανχάταν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.