Η Decathlon, η Cultura και η Picard είναι οι πιο δημοφιλείς retailers της Γαλλίας, σύμφωνα με μελέτη της OC&C Strategy Consultants. Η ιντερνετικός γίγαντας της Αμερικής, Amazon, είναι το πρώτο ξένο brand από τα 30 πρώτα αγαπημένα retail brands των Γάλλων, ακολουθούμενο από τη σουηδική εταιρία IKEA, την ισπανική εταιρεία μόδας Zara και την Apple, όπου αποτελούν τα μοναδικά- μη γαλλικά ονόματα -που έχουν μπει στη λίστα.
Οι αγαπημένοι retailers της Γαλλίας αλλάζουν σε μια νέα έρευνα, με την Amazon να χάνει την πρώτη θέση, μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια κατοχής. Η γαλλική εταιρία Decathlon (διανομέας αθλητικών ειδών) στέφθηκε ο βασιλιάς του retail στο κοινό της Γαλλίας, ενώ στην αντίστοιχη έρευνα το περασμένο έτος, βρισκόταν στην 6η θέση.
Η μελέτη, με βάση διάφορους παράγοντες (ξεχωριστές βαθμολογίες τιμής, ποικιλίας, υπηρεσίας και φήμης) συγκεντρώνει τα δεδομένα σε μια συνολική βαθμολογία για κάθε brand. Οι βαθμολογίες, τότε, κατατάσσονται ανάμεσα από ένα σύνολο 650 brands από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 120 γαλλικών.
Η OC&C – μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στρατηγικής που διεξάγει την έρευνα επτά συναπτά έτη – διαπίστωσε ότι τα brands με τις καλύτερες επιδόσεις χαίρουν μιας αύξησης στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μεταξύ των κορυφαίων 50 brands, δεν υπάρχουν και πολύ μεγάλες διαφορές στη βαθμολογία. Αυτό φανερώνει, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, την λεπτή θέση στην οποία βρίσκονταν οι προηγούμενοι ηγέτες της λίστας, ως προς το να διατηρήσουν τη θέση τους στην κορυφή του retail. Παραδείγματος χάριν, η Amazon, η οποία απομακρύνθηκε από την ηγετική της θέση, αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από μάρκες που μάχονται να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την αγοραστική πίτα.
Τα 50 κορυφαία brands, έχουν αναπτύξει μια υπερέχουσα εξειδίκευση σε μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Όλο και περισσότεροι retailers που ασχολούνται γενικά με εμπορία προιόντων αλλά και τα εκπτωτικά καταστήματα πιέστηκαν φέτος, αφού βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μία σχετική έλλειψη στο να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της αγοράς αλλά και πεσμένα ποσοστά εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τα καταστήματά τους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Η Decathlon ανέβηκε 6 θέσεις από τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να λάβει την πρωτιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιτυχία που έδειξε η Decathlon κατά το περασμένο έτος, βασίζεται στις ισχυρές επιδόσεις της εταιρίας, στις κατηγορίες που οι καταναλωτές βρίσκουν πιο σημαντικές, όπως η αναλογία ποιότητας-τιμής και η ευκολία στις αγορές. Η εταιρεία, έχει το πιο σημαντικό κριτήριο της επιτυχίας, την καταναλωτική αξία, στην καρδιά της επιχειρηματικής της στρατηγικής σχετικά με τη σχέση «ποιότητας-τιμής» πράγμα που έφερε την Decathlon στην κορυφή της κατάταξης του OC&C για το 2018.
Η εταιρία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα αθλητικού εξοπλισμού, συνήθως σε μεγάλα πολυκαταστήματα, και λειτουργεί επίσης στον χώρο της ψηφιακής αγοράς. Ο όμιλος Decathlon κατέχει, επίσης, δικά του brands και διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις για έρευνα και ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Επιδεικνύοντας την καινοτομική της δύναμη, η εταιρεία διαθέτει περίπου 40 διπλώματα ευρεσιτεχνίας κάθε χρόνο με έμφαση στα επαναστατικά προϊόντα και στον σχεδιασμό.
Η Cultura, η γαλλική επιχείρηση δημιουργικότητας και Lifestyle, κατατάχθηκε στο νούμερο 2, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις από την κατάταξη του 2017. Οι βελτιώσεις που έκανε, βασίστηκαν σε κέρδη από τρεις κατηγορίες, όπως η ποιότητα, η εξυπηρέτηση πελατών και η ποικιλία. Ο retailer τροφίμων, Picard, διατήρησε την 3η θέση στην έρευνα, χάρη στο υψηλό επίπεδο ποιότητας που προσφέρει στους πελάτες του. Το concept Fnac κατατάσσεται 4o.
Η Amazon κατατάσσεται πλέον ως ο πέμπτος αγαπημένος γαλλικός retailer σύμφωνα με την έκθεση, έχοντας χάσει την πάγια θέση της και φανερώνεται ότι η εταιρεία δεν είναι “αμετακίνητη”. Ενώ το brand συνεχίζει να διατηρεί τον τίτλο της σε τομείς όπου η Amazon είναι παραδοσιακά ισχυρή (διαδικτυακή εμπειρία, επιλογή, ευκολία και συνοχή στις ανάγκες του πελάτη), έπεσε 12 βαθμούς στην ποιότητα των προϊόντων και 2 πόντους στην κοστολόγησή τους. Αυτό ισοδυναμεί με πτώση της εμπιστοσύνης του πελάτη στο brand, που εξηγεί την απώλεια της πρώτης θέσης.
“Η Amazon χάνει λίγο στο κριτήριο της ποιότητας των υπηρεσιών και ακόμη περισσότερο σχέση ποιότητας-τιμής”, δήλωσε ο David de Matteis, εταίρος της OC&C Strategy Consultants. Πρόσθεσε, ότι η εταιρεία έχει να διαχειριστεί, αδιαμφισβήτητα, έναν υπερβολικά ευρύ κατάλογο προϊόντων, με πάνω από 200 εκατομμύρια διαθέσιμους κωδικούς.”Η Amazon προσφέρει μια μεγάλη και πλούσια γκάμα αντικειμένων που μπορεί να βλάψει την αντίληψη των πελατών ως προς το τι είναι αυτό που τους ταιριάζει”.
Η αξία της τιμής
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο David de Matteis είπε: “Το κριτήριο τιμής είναι σημαντικό, επειδή ο καταναλωτής δεν θέλει πλέον να συμβιβαστεί με την ποιότητα. Το επίπεδο της ζήτησης των καταναλωτών έχει ανέβει επίπεδο, με αυτήν την τάση να αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για ολόκληρο του retail”.
Για τον Matteis, η διαφάνεια στις τιμές αποτελεί αυτό που επηρεάζει περισσότερο από όλα τις συνήθειες του πελάτη, επηρεάζοντας τους retailers, όπως η Amazon, οι οποίοι ευδοκιμούν σε προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, αλλά, μεγαλύτερης ποσότητας. Η Amazon εξακολουθεί να είναι υψηλή στην κατάταξη σχετικά με την τιμή, αλλά αυτό που την ρίχνει είναι το πόσο επαρκεί η προσφορά που παρουσιάζουν στον πελάτη. Και η Amazon κατέχει πάνω από 70 από τα δικά της brands, αλλά είχε κάποια προβλήματα με τον σχεδιασμό και τη συνεκτικότητά τους.
Ο Matteis συνεχίζει και δίνει ένα παράδειγμα: “αν ο πελάτης ψάχνει για ένα συγκεκριμένο προϊόν, όπως ένα πακέτο Lego 35 τεμαχίων, τότε με την Amazon θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος, αλλά αν κάποιος δεν έχει ένα συγκεκριμένο δώρο στο μυαλό για τον ανιψιό του, τότε η Amazon δεν θα μπορεί να του προφέρει μια σχετική επιλογή δώρων. “
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Sephora, η Grand Frais, η Yves Rocher, η Leroy Merlin και η IKEA. Άλλα brands που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένας από τους 20 δημοφιλέστερους retailers και e-commerce στη Γαλλία είναι οι Nocibé, η Thiriet,η Galeries Lafayette,η Boulanger,η Jardiland, η Etam, η KIKO,η Leclerc,η Auchan και η Petit Bateau.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.