25 Απρ 2024
READING

Ο Βασιλιάς του καφέ

5 MIN READ

Ο Βασιλιάς του καφέ

Ο Βασιλιάς του καφέ

Η JAB Holding Co. φημολογείται ότι εξετάζει την εξαγορά των εμπορικών σημάτων της Dunkin.

Εάν η συμφωνία κλείσει, η Starbucks θα είναι η τελευταία εταιρεία καφέ στο χρηματιστήριο  που διαπραγματεύεται δημόσια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η JAB θα διαθέτει ουσιαστικά κάθε άλλο κατάστημα καφέ.

Ακολουθεί η απόδειξη

Η Keurig, η Caribou Coffee, η Einstein Noah, η Krispy Kreme, η Peet’s Coffee, η Stumptown Coffee Roasters και η Panera Bread είναι εμπορικά σήματα κάτω από την αυτοκρατορία της JAB Holding Co.

Η “Dunkin Brands”, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα 20.000 καταστήματα της, είναι ο επόμενος στόχος.

Εάν η τρέλα του καφέ έχει ακόμη ισχύ, τότε η JAB Holding Co. είναι ο βασιλιάς.

Αλλά αν η δύναμη του καφέ κόκκου εξασθενήσει, τότε ο JAB είναι ένα τίποτα.

Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε τώρα.

Όλοι χαιρετούν τον βασιλιά της καφεΐνης

Μπορεί να τους αποκαλέσετε τρελούς τώρα, αλλά στη JAB Holding Co. γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν.Ο καφές είναι ένα νόμιμο “φάρμακο” – με εκατομμύρια εθισμένους σε όλο τον κόσμο.Μόνο στις ΗΠΑ, το 62% των Αμερικανών πίνουν καφέ καθημερινά, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ. Και η Bloomberg υποστηρίζει ότι η ζήτηση καφέ, που τροφοδοτείται από τους millenials (ενήλικες ηλικίας 19-34).

Αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν σταματήσουν τον αυξανόμενο ρυθμό τους, οι κόκκοι καφέ θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το 2080. Ναι, το διάβασες σωστά. Ο καφές, όπως γνωρίζουμε, παρασκευάζεται κυρίως από δύο είδη κόκκων: το robusta και το arabica. Οι κόκκοι Robusta γενικά είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να συγκομιστούν και, ως εκ τούτου, είναι φθηνοί για τους καταναλωτές.  Αλλά ο καφές που παράγεται από αυτούς τους κόκκους είναι συχνά σκληρός στη γεύση και όξινος στο σώμα.Οι κόκκοι του arabica από την άλλη πλευρά, παράγουν το γευστικό, high-end καφέ που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Aυτή η ποικιλία απαιτεί μεγάλο υψόμετρο και ένα κλειστό εύρος θερμοκρασιών 64-70 βαθμών Fahrenheit για να μεγαλώσει βέλτιστα.Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο καφές Arabica είναι πιο δύσκολο να παραχθεί και να εξαχθεί.Λοιπόν, χάρη στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για τους παραγωγούς του καφέ.Σύμφωνα με μια έκθεση του Κλιματικού Ινστιτούτου, με τον τρέχοντα ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, η ποσότητα των κατάλληλων γεωργικών εκτάσεων που είναι διαθέσιμες για την καλλιέργεια καφέ θα μειωθεί στο ήμισυ έως το 2050.

Έτσι, εάν η ζήτηση δεν μειωθεί κατά τα επόμενα 40 χρόνια, υπάρχει μεγάλη κρίση στην τροφοδοσία του καφέ.Προβλέποντας τις αυξανόμενες τιμές του καφέ, η JAB τσακίζει κάθε μεγάλη επιχείρηση καφέ που μπορεί να πάρει τα χέρια της.Αυτό δεν είναι τρελό. Είναι έξυπνο!

Το πόρισμα: η Wall Street σύντομα θα υποκλίνεται στον βασιλιά JAB Holding Co.

Μια απρόσμενη ώθηση από την τεχνολογία

Την επόμενη δεκαετία, οι αλυσίδες καφέ θα δουν μια ξαφνική άνοδο στις επιχειρήσεις τους, χάρη στην επέκταση των αυτοκινήτων που δε χρειάζονται οδηγό. Πως και έτσι;Λοιπόν, επί του παρόντος, οι επιβάτες που θέλουν το πρωινό τους φλιτζάνι Joe έχουν τρεις επιλογές:

  • Να φτιάχνουν καφέ στο σπίτι και να τον πίνουν πριν τη μετακίνηση.
  • Να σταματούν σε ένα τοπικό καφέ για να πάρουν ένα καφέ στο χέρι και να διακινδυνεύουν να τους χυθεί επειδή ταυτόχρονα οδηγούν!
  • Ή να περιμένουν μέχρι να φτάσουν στο γραφείο και να “απολαύσουν” ένα όχι και τόσο καλό καφέ από κάποια μηχανή.

Με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ο καφές στο σπίτι και η αηδιαστική κούπα του γραφείου θα είναι παρελθόν. Οι επιβάτες θα αγοράσουν καφέ από την αγαπημένη τους αλυσίδα και θα το πίνουν αναπαυτικά, ενώ ένα “ρομποτάκι” θα τους οδηγεί στο χώρο εργασίας τους.Υπάρχει συνεπώς σημαντική ανοδική πορεία για αλυσίδες καφέ όπως οι μάρκες Dunkin.

Θα ευνοηθούν περισσότερο τα καταστήματα καφέ που βρίσκονται κοντά σε αστικές γειτονιές σε εμπορικά κέντρα από αυτή τη νέα αγορά, σε σχέση με τη Starbucks, η οποία ευνοείται από το όταν οι καταναλωτές μεταφέρονται με τα πόδια. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι το ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα θα είναι  έως το 2025 ή το αργότερο το 2030 αυτοκινούμενα.

Η αρχική διείσδυση στην αγορά θα είναι μεγαλύτερη μεταξύ των εύπορων μετακινούμενων ατόμων σε απομακρυσμένα προάστια, τα οποία σήμερα έχουν τις περισσότερες φορολογικές  ευκολίες. Επομένως, οι αλυσίδες καφέ που έχουν καταστήματα σε απομακρυσμένα προάστια θα μεγαλώσουν σε ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Ώρα να αγοράσετε ντόνατς και καφέ

“Ο καφές δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα καφεϊνούχο ποτό που μετατρέπει τα ζόμπι σε ανθρώπους”, λέει ο Sam Blum του Thrillist. Υπολογίστε με μεταξύ των πιστών (και αυξανόμενων) ομάδων καταναλωτών που χρειάζονται καφέ σε καθημερινό επίπεδο για να μεταμορφώνονται.  Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για την κατανάλωση καφέ, η οποία διεξάγεται από το 1950 από την National Coffee Association USA, οι περισσότεροι Αμερικανοί πίνουν καφέ κάθε μέρα.Όπως ανέφερε ο Jonathan παραπάνω, το 62% των Αμερικανών απολαμβάνει ένα φλιτζάνι κάθε πρωί, από 57% που ήταν στο προηγούμενο έτος.

Αυξήσεις της κατανάλωσης εμφανίστηκαν και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των millennials. Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε καφέ και οι νεότεροι καταναλωτές φαίνεται να οδηγούν την κατηγορία’, λέει ο Bill Murray, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NCA. “Μια σταθερά αυξανόμενη τάση για γκουρμέ ποικιλίες οδηγεί επίσης σε μια ευρύτερη τάση προς specialty ποτά.”

Το takeaway

Παρόλο που η αγορά των “Dunkin’ Brands” από την JAB μπορεί να είναι ακριβή και δημιουργεί σχεδόν μονοπώλιο, αφήνει περιθώριο για μεγαλύτερη επέκταση.  Η αύξηση του πληθυσμού προσθέτει επιπλέον 20 εκατομμύρια ανθρώπους στη λίστα των δυνητικών καταναλωτών καφέ κάθε χρόνο. Σημαντικότερα, πολλές αγορές στη Δύση παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες, δεδομένου ότι έχουν στηρίξει πολύ περισσότερο το τσάι και όχι τον καφέ. Αυτή η ανεκμετάλλευτη ευκαιρία, δεν χάθηκε ούτε από τη διοίκηση του Dunkin.

Η εταιρεία θα μπορούσε εύκολα να διπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της από τα τρέχοντα επίπεδα. Αν θέλετε να επενδύσετε στην ευρύτερη τάση ανάπτυξης καφέ, σας προτείνω να μαζέψετε μετοχές της Dunkin και της Starbucks προτού δεν υπάρχουν επιλογές δημόσιας διαπραγμάτευσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.