18 Απρ 2024
READING

Warren Buffett, όραμα-επιλογή-επιτυχία

6 MIN READ

Warren Buffett, όραμα-επιλογή-επιτυχία

Warren Buffett, όραμα-επιλογή-επιτυχία

Business Leader(1930–)

Γνωστός ως “Oracle of Omaha”, ο Warren Buffett είναι ένας γκουρού επενδύσεων και ένας από τους πλουσιότερους και πιο σεβαστούς επιχειρηματίες στον κόσμο.

Ποιος είναι ο Warren Buffett;

Γεννημένος στη Νεμπράσκα το 1930, ο Warren Buffett επέδειξε έντονες επιχειρηματικές ικανότητες σε νεαρή ηλικία. Δημιούργησε τη Buffett Partnership Ltd το 1956, και μέχρι το 1965 ανέλαβε τον έλεγχο της Berkshire Hathaway. Παρακολουθώντας την ανάπτυξη ενός ομίλου με συμμετοχές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις ασφαλίσεις, στην ενέργεια και στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, ο Buffett έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ένας διάσημος φιλάνθρωπος.

Early Life

Επιχειρηματίας και επενδυτής. Ο Warren Edward Buffett γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1930, στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Ο πατέρας του Buffett, Howard, εργάστηκε ως χρηματιστής και υπήρξε σύμβουλος των Η.Π.Α. Η μητέρα του, η Leila Stahl Buffett, ήταν σπιτονοικοκυρά. Ο Buffett ήταν ο δεύτερος από τα τρία παιδιά και το μόνο αγόρι. Ο Buffett επέδειξε μια ικανότητα για οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα από νωρίς στην παιδική του ηλικία. Φίλοι και γνωστοί έλεγαν ότι το νεαρό αγόρι ήταν ένα μαθηματικό μυαλό που μπορούσε να προσθέσει μεγάλες στήλες αριθμών στο κεφάλι του, ένα ταλέντο που περιστασιακά απέδειξε και στα επόμενα χρόνια του.

Ο Γουόρεν επισκεπτόταν συχνά το χρηματιστηριακό κατάστημα του πατέρα του και έγραφε τις τιμές των μετοχών στον μαυροπίνακα στο γραφείο. Σε ηλικία 11 ετών έκανε την πρώτη του επένδυση, αγοράζοντας τρεις μετοχές της Cities Service Preferred στα $ 38 ανά μετοχή. Το απόθεμα μειώθηκε γρήγορα σε μόλις 27 δολάρια, αλλά ο Buffett κράτησε σκληρά μέχρι να φτάσουν τα $ 40. Πούλησε τις μετοχές του με μικρό κέρδος, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση όταν η Cities Service σημείωσε άνοδο περίπου 200 δολάρια ανά μετοχή. Αργότερα ανέφερε αυτή την εμπειρία ως ένα πρώιμο μάθημα στην υπομονή στην επένδυση.

Πρώτη Επιχειρηματική Επιχείρηση

Μέχρι την ηλικία των 13 ετών, ο Buffett έτρεχε τις δικές του επιχειρήσεις ως paperboy και πουλούσε το δικό του φύλλο προτάσεων για ιπποδρομίες. Την ίδια χρονιά, υπέβαλε την πρώτη φορολογική δήλωσή του, δηλώνοντας το ποδήλατό του ως περιουσία 35 $. Το 1942 ο πατέρας του Buffett εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. και η οικογένειά του μετακόμισε στο Fredricksburg της Βιρτζίνια για να είναι πιο κοντά στη νέα θέση. Ο Buffett παρακολούθησε το Λύκειο Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον, DC, όπου συνέχισε να σχεδιάζει νέους τρόπους για να κερδίσει χρήματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο σχολείο, αυτός και ένας φίλος αγόρασαν μια χρησιμοποιημένη μηχανή φλίπερ για $ 25. Την εγκατέστησαν σε ένα κουρείο και μέσα σε λίγους μήνες τα κέρδη τους επέτρεψαν να αγοράσουν και άλλα μηχανήματα. Ο Buffett είχε στην κατοχή του μηχανές σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες πριν πωλήσει την επιχείρηση για $ 1.200.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση και πρώιμη σταδιοδρομία

 Ο Buffett εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στην ηλικία των 16 ετών για να μελετήσει τις επιχειρήσεις. Έμεινε δύο χρόνια, μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα για να τελειώσει το πτυχίο του και βγήκε από το κολλέγιο στην ηλικία των 20 ετών με σχεδόν 10.000 δολάρια από τις παιδικές του δραστηριότητες.

Επηρεασμένος από το βιβλίο του Benjamin Graham του 1949, “Ο Ευφυής Επενδυτής”, ο Buffett φοίτησε στο Columbia Business School για να μελετήσει κάτω από τον αναγνωρισμένο οικονομολόγο και επενδυτή. Αφού απέκτησε το δίπλωμα το 1951, πωλούσε χρεόγραφα για την Buffett-Falk & Company για τρία χρόνια, όπου στη συνέχεια εργάστηκε για τον καθηγητή του για δύο χρόνια ως αναλυτής της Graham-Newman Corp.

Το 1956, ο Buffett ίδρυσε την εταιρεία Buffett Partnership Ltd. στην πατρίδα του Omaha. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που έμαθε από τον Graham, ήταν επιτυχής στον εντοπισμό υποτιμημένων εταιρειών και έτσι έγινε εκατομμυριούχος. Μια τέτοια επιχείρηση Buffett ήταν και μια κλωστοϋφαντουργική εταιρεία που ονομάζεται Berkshire Hathaway. Άρχισε να συσσωρεύει μερίδια στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και από το 1965 ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας.

Επιχειρηματική αυτοκρατορία

Παρά την επιτυχία της Buffett Partnership, ο ιδρυτής της διέλυσε την εταιρεία το 1969 για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Berkshire Hathaway. Σταδιακά διέκοψε το τμήμα κατασκευής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αναπτύσσοντας παράλληλα την εταιρεία αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία στα μέσα ενημέρωσης (The Washington Post), στην ασφάλιση (GEICO) και σε πετρέλαιο (Exxon). Εξαιρετικά επιτυχημένο, το “Oracle of Omaha” κατόρθωσε να σπρώξει φαινομενικά φτωχές επενδύσεις σε χρυσό, κυρίως με την αγορά της Salomon Brothers το 1987. Μετά την σημαντική επένδυση της Berkshire Hathaway στην Coca-Cola, ο Buffett έγινε διευθυντής της εταιρείας από το 1989 έως το 2006. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της Citigroup Global Markets Holdings, της Graham Holdings Company και της εταιρείας Gillette.

Πρόσφατη Δραστηριότητα 

Τον Ιούνιο του 2006, ο Buffett έκανε μια ανακοίνωση ότι θα απέδιδε ολόκληρη την περιουσία του σε φιλανθρωπία, δεσμεύοντας το 85 τοις εκατό αυτού στο Ίδρυμα Bill και Melinda Gates. Αυτή η δωρεά έγινε η μεγαλύτερη πράξη φιλανθρωπίας που δόθηκε στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2010, οι Buffett και Gates ανακοίνωσαν ότι είχαν δημιουργήσει την εκστρατεία Giving Pledge για την προσέλκυση πιο πλούσιων ατόμων για φιλανθρωπικά αίτια. Το 2012, ο Buffett αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Άρχισε χημειοθεραπεία τον Ιούλιο και ολοκλήρωσε επιτυχώς τη θεραπεία του το Νοέμβριο.

Ο κίνδυνος για την υγεία του δεν ήταν αρκετός για να τον επιβραδύνει και κατατάσσεται κάθε χρόνο στην κορυφή της λίστας των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων Forbes. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Buffett αγόρασε την H. J. Heinz με την ιδιωτική μετοχική ομάδα 3G Capital για 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεταγενέστερες προσθήκες στο Berkshire Hathaway περιλάμβαναν την κατασκευάστρια εταιρία μπαταριών Duracell και την Kraft Foods Group, η οποία συγχωνεύθηκε με τη Heinz το 2015 για να αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στη Βόρεια Αμερική.

Το 2016, ο Buffett ξεκίνησε το Drive2Vote, ένα δικτυακό τόπο που στοχεύει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους της κοινότητας της Nebraska να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίζουν, καθώς και να βοηθήσει στην εγγραφή και οδήγηση των ψηφοφόρων σε μια τοποθεσία ψηφοφορίας εάν χρειαζόταν.

Υγειονομική περίθαλψη

Στις 30 Ιανουαρίου 2018, η Berkshire Hathaway, η JPMorgan Chase και η Amazon εξέδωσαν ένα κοινό δελτίο τύπου στο οποίο ανακοίνωσαν τα σχέδια να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης για τους Αμερικανούς υπαλλήλους τους. Σύμφωνα με την απελευθέρωση, η εταιρεία που πρόκειται να αποκαλυφθεί θα είναι “απαλλαγμένη από κίνητρα και περιορισμούς κερδοσκοπικού χαρακτήρα” καθώς προσπαθεί να βρει τρόπους για να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει τη συνολική διαδικασία για τους ασθενείς, με μια πρώτη εστίαση στις τεχνολογικές λύσεις . Ο Buffett είπε: “Συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι η συγκέντρωση των συλλογικών μας πόρων πίσω από το καλύτερο ταλέντο της χώρας μπορεί με τον καιρό να ελέγξει την αύξηση του κόστους υγείας ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ικανοποίηση των ασθενών και τα αποτελέσματα. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.