19 Απρ 2024
READING

Η Carrefour βλέπει την Κίνα ως έναν τόπο για να δοκιμάσει νέες μεθόδους retail

3 MIN READ

Η Carrefour βλέπει την Κίνα ως έναν τόπο για να δοκιμάσει νέες μεθόδους retail

Η Carrefour βλέπει την Κίνα ως έναν τόπο για να δοκιμάσει νέες μεθόδους retail

Η γαλλική εταιρεία Carrefour, η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα υψηλής τεχνολογίας στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα, σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό Tencent, θεωρεί την Κίνα ως την ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη νέων μεθόδων προσέλκυσης αγοραστών.

Πολλά τέτοια καταστήματα βρίσκονται στα “σκαριά” να δημιουργηθούν στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων δύο στο Shenzhen τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Thierry Garnier, Executive Director της Carrefour για την Ασία.

Ο μεγαλύτερος retailer της Ευρώπης ήταν “πολύ θετικός” στην αγορά της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της Tencent σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, για να βοηθήσει στην ταχύτερη διαδικασία check-out από το κατάστημα.

“Θεωρούμε την κινεζική αγορά ως ένα “εργαστήριο” που μπορεί να εμπνεύσει την υπόλοιπη ομάδα”, ανέφερε ο Garnier σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η εταιρεία εγκαινίασε το κατάστημα Carrefour Le Marche στο κέντρο της Σαγκάης στις 20 Μαΐου, το οποίο διαθέτει λειτουργίες όπως ταμεία χωρίς προσωπικό-ταμίες , που υποστηρίζονται από τη δημοφιλή εφαρμογή social media WeChat της Tencent.

“Θα ανοίξουμε δύο ακόμη καταστήματα “Carrefour Le Marche” τους επόμενους μήνες στο Shenzhen. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι πρόκειται για μια φόρμα ανάπτυξης για το μέλλον, στην Κίνα”, δήλωσε ο Garnier.

Το κατάστημα, που εκτείνεται σε δύο ορόφους συνολικού εμβαδού 4.335 τετραγωνικών μέτρων – μόλις μισό σχεδόν από ένα κανονικό hypermarket της Carrefour – είναι ο καρπός μιας εταιρικής σχέσης που σφραγίστηκε τον Ιανουάριο του 2018, όταν η Carrefour παρουσίασε παγκόσμια σχέδια να επενδύσει 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι το 2022.

Την ίδια περίοδο, η Carrefour ανακοίνωσε την πιθανή απόκτηση συμμετοχής στην «Carrefour China» από την Tencent και την Yonghui, μια εταιρεία retail που ειδικεύεται στα φρέσκα τρόφιμα και τις μικρές προτάσεις για προϊόντα.

Αυτή η επένδυση δεν έχει, όμως, ακόμη συμφωνηθεί.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Για την Carrefour, η συνεργασία με την Tencent είναι το τελευταίο βήμα στις προσπάθειές της να αποτρέψει την πτώση των πωλήσεων στην Κίνα, που μπορεί να προκύψει λόγω του ανταγωνισμού από τους τοπικούς αντιπάλους και της δυναμικής του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η ίδια η Tencent, βρίσκεται σε αγώνα με την Alibaba για να ενισχύσει την εμβέλεια της στον  digital world σε περισσότερους καταναλωτές, αλλά και τα φυσικά της καταστήματα στην Κίνα.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Hema της Alibaba στην Κίνα, αποτελεί ήδη ένα “δοκιμαστικό” για ώθηση της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου στο παραδοσιακό retail, όπου τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για την παραγγελία, την πληρωμή και τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα, τη λεγόμενη “New Retail” στρατηγική.

Η Carrefour προσπαθεί να επανατοποθετηθεί στην Κίνα, όπου πραγματοποιεί το 5% των  συνολικών πωλήσεων, έχοντας προηγουμένως, επικεντρωθεί σε μεγάλες υπεραγορές. Οι πωλήσεις της Carrefour παρέμειναν μειωμένες κατά 6,6% σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Το νέο κατάστημα, διαθέτει 25.000 προϊόντα, κυρίως τρόφιμα, 20% εισαγόμενα προϊόντα, καθώς και καλλυντικά και προϊόντα μόδας. Προσφέρει δωρεάν υπηρεσία παράδοσης στο σπίτι εντός τριών χιλιομέτρων για οποιεσδήποτε αγορές στο κατάστημα άνω των 188 γιουάν (29 δολάρια), εσωτερικές υπηρεσίες μαγειρέματος και εννέα ταμεία self-checkout.

“Ποιος είναι ο ρόλος του καταστήματος σε έναν κόσμο τόσο ψηφιακό όσο η Κίνα, με τόσο ισχυρή ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου; Η απάντησή μας είναι ότι πρώτα απ ‘όλα είναι ένας χώρος για να περάσει κάποιος ποιοτικό χρόνο”, δήλωσε ο Garnier.

 

 

Οι Κινέζοι αγοραστές θα μπορέσουν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό Carrefour, προτού εισέλθουν στο κατάστημα και να το συνδέσουν με το προφίλ τους στο WeChat, ώστε να πληρώσουν με απλή σάρωση προσώπου ήνα χρησιμοποιήσουν το WeChat για να πληρώσουν ηλεκτρονικά.

Με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες, το WeChat είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στην Κίνα.

Η Carrefour, η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κίνα το 1995, λειτούργησε 220 hypermarkets και 39 Easy convenience stores στη χώρα, κάνοντας πωλήσεις 4,619 δισ. ευρώ το 2017.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.