19 Απρ 2024
READING

Η αγορά των Συνδρομητικών πακέτων -The Subscription Box- αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό

5 MIN READ

Η αγορά των Συνδρομητικών πακέτων -The Subscription Box- αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό

Η αγορά των Συνδρομητικών πακέτων -The Subscription Box- αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό

Η βιομηχανία των συνδρομητικών “πακέτων”, οδηγούμενη από εταιρίες όπως τον όμιλο Blue Apron και την εταιρία πακέτων ομορφιάς Ipsy, έχει οδηγήσει σε ένα κύμα αυξανόμενης ηλεκτρονικής ζήτησης των καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο άλλοτε αποτρεπτικός αυτός τομέας, μετατρέπεται σε μία μάχη επικράτησης στην αγορά.

“Υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις ότι η βιομηχανία συνδρομών, τουλάχιστον όπου στοχεύουν οι εταιρείες που παίζουν καθαρά, είναι μια ώριμη ή ωριμάζουσα βιομηχανία”, δήλωσε στην έκθεση ο επικεφαλής αναλυτής Hitwise John Fetto.

Όσο και να ωριμάζει, όμως, ο συγκεκριμένος κλάδος, συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή. Περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ, θέλγονται από προσφορές που τους προτρέπουν να μάθουν για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων συνδρομητικών “πακέτων” διαφόρων ειδών που περιλαμβάνει από δημοφιλείς κατηγορίες (τρόφιμα, ομορφιά, μόδα, προϊόντα καλλωπισμού και προϊόντα κατοικίδιων) μέχρι πρωτότυπα κουτιά,που περιέχουν θεματικά προϊόντα για μονόκερους ή τον Χάρι Πότερ.

Περίπου 18,5 εκατομμυρίων Αμερικανών (αριθμός ρεκόρ) επισκέφθηκε τουλάχιστον ένα site «box subscription» το πρώτο τρίμηνο,  ποσό αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Hitwise. Παράλληλα, μια μελέτη του McKinsey τον Φεβρουάριο έδειξε ότι το 15% των online αγοραστών – συχνά νέοι και εύποροι κάτοικοι αστικών περιοχών (ο πιο δημοφιλής  στόχος των retailers)  έχουν εγγραφεί για μία ή περισσότερες συνδρομές σε επαναλαμβανόμενη βάση. Η online αγορά συνδρομών υπερδιπλασιάζεται ανά χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, με τους μεγαλύτερους παίκτες να δηλώνουν έσοδα πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε πωλήσεις, από μόλις 57 εκατομμύρια δολάρια το 2011, σύμφωνα με τη μελέτη McKinsey.

“Αυτό δίδεται ως απάντηση στις συνεχόμενες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών”, δήλωσε ο Paul Chambers, συνιδρυτής του μόλις ενός έτους εμπορικού ομίλου Subscription Trade Association (ναι, υπάρχει ένας επαγγελματικός σύλλογος με 500 μέλη), σε συνέντευξή του. “Η ευκολία είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Βλέπουμε τις εταιρείες να συνεχίζουν να βρίσκουν νέους τρόπους να την προσφέρουν. “

Οι μεγαλύτερες εταιρίες retail καθώς και brands, όπως οι Amazon, Walmart, Sephora και P&G, έχουν προτείνει στους καταναλωτές κάποιο είδος συνδρομητικού πακέτου, ενώ η μητρική εταιρία της Dove Soap, Unilever, αγόρασε την Dollar Shave Club και η εταιρία ειδών οικιακής κατανάλωσης Albertsons, έχει αποκτήσει την εταιρεία πακεταρισμένου φαγητού «Plated». Η Costco, εν τω μεταξύ, πειραματίζεται με την πώληση πακέτων φαγητού της Blue Apron σε ορισμένα καταστήματα.

Συνολικά, ο αριθμός των συνδρομητικών “πακέτων” σε όλο τον κόσμο, αυξήθηκε κατά 40%, στα 3.500, τον Μάρτιο από το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο Chambers. Σχεδόν το 47% των προσφορών των συνδρομητικών πακέτων, ξεκίνησαν τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε και την Snapfulfil, η οποία ασχολείται με τη διαχείριση αποθεμάτων.

Περισσότεροι από 700 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών VC και των retailers όπως το Amazon και η Walmart, συγκεντρώθηκαν στο Ντένβερ για το τρίτο ετήσιο  Subscription Summit, που διοργανώθηκε από την εμπορική “συντεχνία”, δήλωσε ο Chambers. Πρόκειται για αριθμό, μεγαλύτερο από τριπλάσιο από το 2016.

Η όλη αναστάτωση στη δραστηριότητα των εταιριών, σηματοδοτεί, επίσης,  μια πιθανή μελλοντική μάχη για τα μερίδια στην αγορά. Η μελέτη της McKinsey, προειδοποίησε ενάντια στην υπερβολική επένδυση στα συνδρομητικά “πακέτα”, με τη χρήση προτάσεων, όπως δωρεάν δοκιμές ή υπερβολικές εκπτώσεις, καθώς η έρευνά σε περισσότερους από 5.000 καταναλωτές , έδειξε ότι σχεδόν το 40% των online συνδρομητών ακυρώνουν τις συνδρομές τους. Η κατηγορία “πακέτων” που ασχολούνται με παροχή γεύματος έφτασε σε ακόμη χειρότερα ποσοστά: τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των χρηστών ακύρωσαν συνδρομές εντός του πρώτου εξαμήνου της χρήσης.

Πολλά συνδρομητικά κουτιά, υποστηριζόμενα από VC εταιρείες, βρίσκονται όλο και περισσότερο σε αγωνία για την δημιουργία κερδών, δήλωσε ο Chambers.

Για παράδειγμα, η Blue Apron, ως μετοχή στο χρηματιστήριο, ανακοίνωσε πρόσφατα, μείωση κατά 24% του αριθμού των πελατών της στο πρώτο τρίμηνο, σε 786.000, αφού μείωσε τις δαπάνες για το μάρκετινγκ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα. Αλλά η Blue Apron βρίσκεται σε τέλμα. Τα δεδομένα Hitwise έδειξαν ότι παρόλο που η Blue Apron παρέμεινε ηγέτης στον χώρο των τροφίμων με βάση την επισκεψιμότητα, η ετήσια κυκλοφορία της μειώθηκε τον Απρίλιο, ενώ οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένου του Hello Fresh και του Sun Basket, κέρδισαν έδαφος.

Δεν είναι μόνο η Blue Apron στην κατηγορία τροφίμων που απειλείται από τον νέο ανταγωνισμό. Οι πρώτοι 10 συνδρομητικοί ιστότοποι, ταξινομημένοι με βάση την επισκεψιμοτητα, κυριαρχούσαν στο 61% της βιομηχανικής κίνησης τον Απρίλιο, από 70% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Hitwise. Έξι από τα 10 πρώτα συνδρομητικά sites, όπως η Ipsy, το Dollar Shave Club, το Home Chef και το Birchbox, είδαν χαμηλότερες επισκέψεις την ίδια περίοδο. Η Stitch Fix, μια υπηρεσία ένδυσης και styling, όπως και μια άλλη εταιρεία εισαγμένη στο χρηματιστήριο, ήταν μια εξαίρεση, καθώς δημιούργησε μια ομάδα επιστημών που ασχολούνται με ανάλυση δεδομένων που υπόσχονταν να αποδώσουν στον τομέα της εξατομίκευσης των προϊόντων.

Η Blue Apron, σε μια προσπάθεια να δεσμεύσει τους καταναλωτές, άνοιξε το πρώτο της «πειραματικό retail» pop-up κατάστημα στη Νέα Υόρκη, προσφέροντας events που περιλαμβάνουν μαθήματα μαγειρικής, ως μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν σε πολλές πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα.

«Τρώμε από το ίδιο κομμάτι από την ίδια πίτα», δήλωσε ο Chambers, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της υπηρεσίας Gentleman’s Box για τους άνδρες. “Μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εξετάζουν τη διείσδυση στην αγορά. Θα δείτε αρκετούς νέους να εισέρχονται στο χώρο”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.