25 Απρ 2024
READING

E-commerce με ολιστική προσέγγιση

6 MIN READ

E-commerce με ολιστική προσέγγιση

E-commerce με ολιστική προσέγγιση

Οι τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταβάλλονται διαρκώς. Οι συνήθειες που άνθισαν πέρυσι ενδέχεται να υποχωρήσουν τώρα. Με τις τεχνολογικές προόδους και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα κάθε επιχείρησης, κανείς δε θέλει να αντισταθεί στην αλλαγή. Όλοι πρέπει να την αγκαλιάσουν. Είναι σημαντικό να συμβαδίσετε με τις σημερινές τάσεις, εάν θέλετε να αυξηθούν οι πωλήσεις σας. Εδώ είναι οκτώ τάσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που εξετάζονται φέτος.

Social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εργαλείο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου. Θα πρέπει να τα αξιοποιήσουν ως μια τακτική μάρκετινγκ και ως ένα εργαλείο εξυπηρέτησης πελατών για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

“Είτε ανακαλύπτει κανείς προϊόντα από το retargeting στο Facebook, είτε τη λειτουργικότητα των αγορών από το Instagram, το κλειδί είναι να αναγνωρίσει που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο οι πελάτες ώστε να δημιουργήσουν τέτοιο περιεχόμενο που θα εμπνέει να κάνουν μια αγορά”, δήλωσε ο Drew Blais, διευθυντής μάρκετινγκ μάρκας στο Groove.

Μην επικοινωνείτε μόνο με τους πελάτες σας όταν θέλετε κάτι. Δημιουργήστε μια διαδικτυακή κοινότητα ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα και συνδεθείτε μαζί τους, ώστε να αισθάνονται πιο άνετα με την αγορά προϊόντων σας. “Η κοινότητα γίνεται μια μεγάλη συνιστώσα πολλών επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς σας επιτρέπει να έρχεστε πιο κοντά στους πελάτες σας”, δήλωσε η Carmine Mastropierro, ιδιοκτήτρια ηλεκτρονικών περιοδικών Pierro Shoes, Mastro Digital και Wisetech Report.

“Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη και βελτιώνει τη σχέση που έχετε μαζί τους συνολικά.” Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η δημοσίευση σχετικού περιεχομένου στο Instagram, το tweeting πίσω στους πελάτες στο Twitter και η ενθάρρυνση των ερωτήσεων μέσω του Facebook Messenger.

Φυσικά καταστήματα

Εάν η επιχείρησή σας έχει επίσης ένα φυσικό κατάστημα, προσφέροντας τόσο μια εμπειρία στο διαδίκτυο όσο και σε ένα κατάστημα, θα βοηθήσει την επιχείρησή σας να συμβαδίσει με τους άλλους στη βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις με ένα φυσικό κατάστημα μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια επιλογή “παραλαβή από το κατάστημα”.  “Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους μεταφοράς καθώς και να οδηγήσει τους ανθρώπους στα καταστήματα”, δήλωσε ο Greg Zakowicz, ανώτερος αναλυτής μάρκετινγκ στο Oracle + Bronto.

Mobile optimization

Πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους για να κάνουν αγορές, με την ευκολία και την προσβασιμότητα να αποτελούν μείζονες προτεραιότητες, στις αγορές μέσω διαδικτύου. Εάν θέλετε τα προϊόντα σας να πωλούνται, θα πρέπει να κάνετε τον ιστότοπό σας για κινητά όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το χρήστη.

“Μια μικρή επιχείρηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα έχει μια πολύ καλή εμπειρία χρηστών σε smartphones και συσκευές tablet”, δήλωσε ο Jacklyn Deans, σύμβουλος ηλεκτρονικού εμπορίου και ιδρυτής του Flash + Color.

“Αυτές οι ιστοσελίδες θα πρέπει να ανταποκρίνονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός του site θα μετατραπεί για να αποδώσει καλά σε οποιαδήποτε συσκευή.”

Ωστόσο, η φιλικότητα της ιστοσελίδας για κινητά σχετίζεται με κάτι περισσότερο από το σχεδιασμό ιστοσελίδων, καλύπτοντας τα πάντα, από την υποστήριξη της συνομιλίας έως τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας πληρωμής, δήλωσε ο Blais.

“Αποδεχθείτε πληρωμές ψηφιακού πορτοφολιού, όπως το ApplePay, το AmazonPay ή το PayPal, για να αυξήσετε τα ποσοστά πωλήσεων” πρόσθεσε ο Deans.

Marketing Influencer

Οι επηρεαστές των κοινωνικών μέσων μπορούν να είναι μια μεγάλη επένδυση μάρκετινγκ για την επιχείρησή σας.

Ουσιαστικά, βρίσκετε μια πολύ γνωστή και αξιόπιστη πηγή και τη χορηγείτε για να υποστηρίξει το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχετε στην πλατφόρμα επικοινωνίας που κατέχει.

“Τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούν Influencer με εξαιρετικά αφοσιωμένους οπαδούς έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση, την κυκλοφορία και τις πωλήσεις στην περιοχή ηλεκτρονικού εμπορίου τους”, δήλωσε ο Deans.

“Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει αυτήν την τάση, βρίσκοντας και δουλεύοντας με πολλούς Influencers. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε τη δημοφιλέστερη προσωπικότητα για να προωθήσετε την εταιρεία σας – η συνάφεια είναι καλύτερη από την δημοφιλία.

Ο Dean σημείωσε ότι οι μικροί “επηρεαστές” έχουν μεταξύ 1.000 και 10.000 οπαδούς για εξειδικευμένα θέματα και μεταξύ 10.000 και 100.000 οπαδών για ευρύτερες κατηγορίες. “Υπάρχουν τόσες πολλές μάρκες, ιστοσελίδες και σελίδες που θα ήθελαν περισσότερο να δώσουν στην επιχείρησή σας μεγαλύτερη έκθεση”, πρόσθεσε ο Mastropierro.

“Από τα shout outs του Instagram και τα blog product reviews, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων θα πρέπει να τα εξετάσουν ως μια επένδυση που θα μπορούσε να έχει μια μεγάλη απόδοση.”

Βίντεο

Το βίντεο είναι ένα ακόμη αναπτυσσόμενο εργαλείο μάρκετινγκ, προσελκύοντας τους πελάτες με συνοπτικά και ενημερωτικά κλιπ. Μπορείτε να τα δημοσιεύσετε στις κοινωνικές σας πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Instagram.

“Τα βίντεο εμφανίζονται τώρα σε πάνω από το 70% των αποτελεσμάτων αναζήτησης και σύμφωνα με μελέτες, το 46% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα προϊόν, αφού παρακολουθήσουν ένα βίντεο”, δήλωσε ο Stuart Ridge, επικεφαλής μάρκετινγκ της VitaMedica.

Ωστόσο, ενώ αυτός ο τύπος μέσων ενημέρωσης προορίζεται να αντικαταστήσει τις γραπτές παραγράφους, δεν πρέπει να παραμείνει μόνος του. Σύμφωνα με τον Ridge, αν θέλετε επιτυχία με SEO, θα πρέπει να προσθέσετε αντίγραφό του κειμένου για να συνοδεύσετε κάθε βίντεο σας.

Email

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφημίσετε την επιχείρησή σας, να ειδοποιήσετε τους πελάτες σας με προσφορές ή νέα στοιχεία, να ενημερώσετε τους αγοραστές σχετικά με τις αγορές τους και να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες.  “Η διαφήμιση γίνεται όλο και πιο δαπανηρή και οι μάρκες θα δυσκολευτούν να εμπλακούν στο Facebook με τη νέα ιεράρχηση των θέσεων της οικογένειας και των φίλων”, δήλωσε η Amanda Austin, ιδιοκτήτρια του ηλεκτρονικού καταστήματος Little Shop of Miniatures. “Βλέπω περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να προσελκύσουν πελάτες με ενδιαφέρον περιεχόμενο, ειδικά αν έχουν χρησιμοποιήσει μόνο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να μεταφέρουν πληροφορίες συναλλαγών στο παρελθόν”.

Σύμφωνα με τον Blais, θα πρέπει να αυτοματοποιήσετε τα μηνύματα μετά την αγορά, το “ξεχασμένο καλάθι” και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αυξήσετε τη λίστα επαφών σας. Αλλά δεν πρέπει όλα να είναι αυτοματοποιημένα, είπε ο Zakowicz. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε τα μηνύματά σας αντί να στέλνετε συνεχώς μια “έκρηξη” μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ολόκληρη τη λίστα επαφών σας. Εισαγάγετε συστάσεις προϊόντος, προσφέρετε ευκαιρίες γενεθλίων, ρωτήστε εάν ήταν ικανοποιημένοι με μια πρόσφατη αγορά, κλπ.

Chatbots

Σήμερα, οι καταναλωτές αναμένουν άμεση ανταπόκριση σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες. Και δεδομένου ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε σε κάθε άτομο ανά πάσα στιγμή, τα chatbots είναι η καλύτερη επιλογή.  “Τα Chatbots είναι σημαντικά επειδή μπορούν να χειριστούν τα περισσότερα ερωτήματα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας και να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα”, δήλωσε ο April Olshavsky, επικεφαλής της τεχνολογίας σε Herbal Risings και διευθυντής ανάπτυξης στο Staff MMJ. “Θα δούμε περισσότερες εταιρείες να δημιουργούν εξελιγμένα chatbots που γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για την εταιρεία”

Φωνητική αναζήτηση

Σύμφωνα με την Google, το 20% των ερωτημάτων για κινητά είναι φωνητικές αναζητήσεις και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

“Η φωνητική αναζήτηση είναι το μέλλον της περιήγησης στο διαδίκτυο”, δήλωσε ο Olshavsky.

“Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν προσωπικούς βοηθούς όπως η Alexa και ο βοηθός Google, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα έχει το πλεονέκτημα να φτάσει στους πελάτες ηχοτεχνολογίας. Οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να ακούν τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες μιλούν για τα προϊόντα και επαναλαμβάνουν το διάλογο”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.