19 Απρ 2024
READING

Προβλέψεις & Εκτιμήσεις

6 MIN READ

Προβλέψεις & Εκτιμήσεις

Προβλέψεις & Εκτιμήσεις

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αναζητούν την αξία

Η υψηλή απόδοση και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των retailers που χρησιμοποιούν τη στρατηγική της έκπτωσης, αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές των Η.Π.Α. παραμένουν επικεντρωμένοι στην αξία των προϊόντων, μια δεκαετία μετά τη μεγάλη ύφεση. Οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει επίσης να ανταγωνιστούν τα προϊόντα με μεγαλύτερη αξία, όπως αυτοκίνητα και κατοικίες (συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ενοικίων) και άλλες πιέσεις στα πορτοφόλια των καταναλωτών που, καθώς οι ίδιοι πρέπει να καλύψουν την υγειονομική τους περίθαλψη, τα δάνεια φοιτητών, τη τεχνολογία και εμπειρίες όπως το να βγουν έξω για φαγητό, να ταξιδέψουν κτλ.

Με την αύξηση των μισθών να είναι μικρή και σταδιακή, η μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών και ο ανταγωνισμός για το μερίδιο του εισοδήματος, έχουν προκαλέσει σύγχυση στις προσπάθειες πολλών εμπόρων λιανικής πώλησης. Η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και έχει καταστήσει τις συγκρίσεις ευκολότερες για μια σειρά προϊόντων. Ταυτόχρονα στις Η.Π.Α., η εξέλιξη της λιανικής συμπεριφοράς της γενιάς των millennials αποτελεί ευκαιρία, αλλά και κίνδυνο για τους λιανοπωλητές.

Η ταχεία αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει δημιουργήσει μια σοβαρή στρατηγική πρόκληση

Πολλοί retailers σε όλους τους υποτομείς δεν διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνολογικές δυνατότητες και βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Βλέπουμε στρατηγικές μετάβασης με μεγάλες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τον εφοδιασμό, καθώς και τη συνεχή ανάπτυξη επιτυχημένων retailers που χρησιμοποιούν παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Πολλοί άλλοι όμως retailers αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αλλαγή των επιχειρηματικών μοντέλων τους, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού τους και των δικτύων διανομής που έχουν, ενώ παράλληλα πρέπει να ενισχύουν τις εμπειρίες των πελατών τους ενώ βρίσκονται στο κατάστημα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο διαταράσσει σχεδόν όλα τα τμήματα του λιανικού εμπορίου σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, χωρίς σταματημό. Η εξέλιξή του έχει ήδη δείξει ότι παλαιότερα επιτυχημένοι retailers, είναι πολύ πιθανό να μην παραμείνουν έτσι με τις εξελίξεις.

Ωστόσο, δεν είναι τελείως μειονέκτημα για εκείνους τους εμπόρους λιανικής πώλησης που μπορούν να διαχειριστούν τη φυσική τους υπόσταση, ενώ ταυτόχρονα κτίζουν επιτυχημένες δυνατότητες μέσω διαδικτύου. Τα σημάδια των νικητών και των ηττημένων φαίνονται τώρα, αν και η αναταραχή του εμπορικού τοπίου θα συνεχιστεί.

Ενώ οι πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 10% περίπου των συνολικών λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, έχουν δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στον παραδοσιακό τομέα λιανικής. Για παράδειγμα, κάθε είδηση ​​που έχει να κάνει με την Amazon να εισέρχεται σε ένα τμήμα λιανικής πώλησης, είναι συνήθως αρκετή για να προκαλέσει πτώση της αξίας της αγοράς, ακόμη και καθιερωμένων επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Ταυτόχρονα, οι έμποροι λιανικής αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους.

Δύο δραματικά παραδείγματα τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η αγορά από την  WalMart της Jet.com το 2016 και η αγορά που έκανε η Amazon, το Whole Foods το 2017. Μια αναλογία που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η FedEx και η UPS που ξεκίνησαν κυρίως διαδικτυακά και μεταφέρθηκαν σε φυσικό περιβάλλον, ενώ η UPS την έβρισκε κανείς σχεδόν αποκλειστικά σε φυσική υπόσταση και μεταφέρθηκε στον “αέρα”. Και οι δύο έχουν αναπτυχθεί και συνυπάρχουν για να εξυπηρετήσουν την πελατειακή τους βάση. Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές είναι άνετοι με πολλαπλά κανάλια και ότι πολλοί λιανοπωλητές εργάζονται για να προλάβουν τις εξελίξεις.

Εξαιτίας αυτού, δεν βλέπουμε τη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου να μειώνεται, αλλά ούτε σκεφτόμαστε πως η συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων στα περισσότερα τμήματα θα εμφανίζονται ηλεκτρονικά. Στις ΗΠΑ, η διαδικτυακή διείσδυση για τα είδη παντοπωλείου είναι χαμηλή, η Amazon δεν είναι δεσπόζουσα και τα μεγάλα παραδοσιακά παντοπωλεία έχουν επενδύσει σε διαφορετικές μορφές ηλεκτρονικών αποστολών, όπως ” click and collect”. Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε παρόμοια αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε άλλα τμήματα λιανικής πώλησης, όπως στα τμήματα φαρμακείων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. 

Οι υποβαθμίσεις και οι προεπιλογές σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία θα συνεχιστούν

Η οικονομία ή οι καταναλωτικές δαπάνες δεν έχουν επιδεινωθεί ξαφνικά και ίσως να είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα το 2018. Ωστόσο, το 2017 είχαμε υψηλότερου ποσοστού εκτιμήσεις  γύρω από την αθέτηση υποχρεώσεων στον τομέα του λιανικού εμπορίου, σε σχέση με το ποσοστό που υπήρχε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ένα καλό μέγεθος του εκτιμημένου τομέα λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, εξαντλείται από το περιθώριο χειρισμών προς ένα επιχειρηματικό μοντέλο που φαίνεται βιώσιμο στο εξελισσόμενο τοπίο λιανικής πώλησης. Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2017, το 35% των προοπτικών ήταν αρνητικό έναντι μόλις 4% θετικό.

Το φάσμα των αθετήσεων παραμένει σε μεγάλο βαθμό πάνω από το εκτιμώμενο: Περίπου το 17% του ονομαστικού χαρτοφυλακίου ήταν στην κατηγορία «CCC» (που σημαίνει σημαντικές μελλοντικές αθετήσεις), περίπου διπλάσιο από το επίπεδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι επιδόσεις  στα πολυκαταστήματα και τα είδη ένδυσης είναι πιο δύσκολες, μαζί με ένα συνδυασμό άλλων τομέων λιανικής πώλησης.  

Οι γεωπολιτικές αλλαγές – θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις λιανικές πωλήσεις

Μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα τα ακραία σενάρια για τις εμπορικές ροές, τα τιμολόγια και τους φόρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ή να διαταράξουν τον παγκόσμιο τομέα λιανικής πώλησης, όπως τα όρια και η αλυσίδα εφοδιασμού. Ανεξάρτητα από αυτό, πιστεύουμε ότι πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να ασχολούνται με την εφοδιαστική αλυσίδα τους και πολλοί ήδη εργάζονται πάνω σε αυτό, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν και το 2018.

Η αποτελεσματικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού είναι πάντα κλειδί για την επιτυχία στο λιανικό εμπόριο, αλλά τώρα είναι ακόμη πιο απαιτητικά τώρα με τον καταναλωτή τόσο επικεντρωμένο στην αξία και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν την μέθοδο της έκπτωσης, υποστηρίζονται από την αλυσίδα εφοδιασμού τους και τις ικανότητές τους στα logistics και έχουν επωφεληθεί από την μεγαλύτερη ευαισθησία των καταναλωτών στις τιμές και τις ιδιωτικές ετικέτες. Ο τομέας έχει επεκταθεί γρήγορα, βλάπτοντας τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές ενδυμάτων. 

Ποιος θα τα πάει καλά το 2018 και τι μπορούν να κάνουν οι retailers για να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά;

Εκείνοι που κάνουν εκπτώσεις, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά και τα καταστήματα “dollar store” θα συνεχίσουν να επεκτείνονται. Δεν θα υπάρξει επιβράδυνση της αυξανόμενης προτίμησης για online αγορές, οπότε η προσαρμογή στις μετατοπίσεις των προτιμήσεων των καταναλωτών είναι κρίσιμη.Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές συνήθειες των millennials επηρεάζουν το λιανικό εμπόριο, με νέους και πολύπλοκους τρόπους, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι λιανοπωλητές.

Η τεχνολογία έχει οδηγήσει σε υψηλό βαθμό διαφάνειας των τιμών και προτιμήσεων της αγοράς, στις οποίες πολλοί παραδοσιακοί retailers αγωνίζονται να προσαρμοστούν. Λίγα τμήματα δεν έχουν επηρεαστεί από το ηλεκτρονικό εμπόριο ή την μεταβαλλόμενη προτίμηση των καταναλωτών, οπότε επιτυχημένοι retailers θα είναι αυτοί που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.