24 Ιαν 2025
READING

Τα πιο πολύτιμα brands του 2018

5 MIN READ

Τα πιο πολύτιμα brands του 2018

Τα πιο πολύτιμα brands του 2018

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο έχουν εδραιώσει την ισχύ τους τα τελευταία χρόνια, διαχειριζόμενες τεράστια κέρδη και ανεβάζοντας τις τιμές στην αγορά. Η Apple (στα τηλέφωνα), η Google (στην αναζήτηση), η Microsoft (στο λογισμικό), το Facebook (στα κοινωνικά δίκτυα) και το Amazon (στη λιανική) κυριαρχούν στους αντίστοιχους κλάδους τους, χάρη στη νίκες των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Αλλά ίσως το πιο βραβευμένο και πολύτιμο χαρακτηριστικό τους: τα ισχυρά εμπορικά σήματα.

Ένα ισχυρό εμπορικό σήμα συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης και της τιμολόγησης. Οι πέντε, παραπάνω, επωνυμίες τεχνολογίας το κάνουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο και είναι οι πέντε πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο από την καταμέτρηση του Forbes, που αξίζουν συνολικά $ 586 δισ., αυξημένα κατά 20% από πέρυσι.

Πρώτη στην παραπάνω ομάδα, ως η πιο πολύτιμη μάρκα στον κόσμο για το όγδοο συνεχόμενο έτος, είναι η Apple, αξίας 182,8 δισ. δολαρίων, με κέρδη αυξημένα κατά 8%.

Μόνο η Apple, χάρη στη πιστή βάση των οπαδών της, θα μπορούσε να τολμήσει την τιμολόγηση ενός τηλεφώνου στα $ 999 και να προχωρήσει στην πώληση 29 εκατομμυρίων από αυτά σε λιγότερο από δύο μήνες, όπως έκανε στα τέλη του 2017, σύμφωνα με την έρευνα της Canalys. Σχεδόν το ένα τέταρτο των πωλήσεων αυτών ήταν στην Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει την παγκόσμια εμβέλεια της Apple. Παρά τις προβλέψεις για την Κίνα, πριν από την ανακοίνωση των κερδών της, αυτό το μήνα, η Apple ανακοίνωσε 21% αύξηση των εσόδων για το τρίμηνο στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου.

Η Samsung Electronics πώλησε στην πραγματικότητα περισσότερα τηλέφωνα από την Apple κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2017, αλλά η Wall Street εταιρεία Canaccord Genuity εκτιμά ότι η Apple κατέλαβε το 87% των κερδών της βιομηχανίας smartphone, χάρη στην εισαγωγή του ακριβού iPhone X στη σειρά τηλεφώνων της. Η διαφορά των κερδών αντικατοπτρίζεται στις αξίες του brand  τους, με το brand  της Apple να αξίζει τέσσερις φορές περισσότερο από αυτό της Samsung (47,6 δισ. Δολάρια και έβδομη στην συνολική κατάταξη).

Η Google κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων brands  για τρίτο συνεχόμενο έτος,   με αξία 132,1 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 30%. Η Apple έχει κατά 38% προβάδισμα στην αξία της από το  brand αναζήτησης, αλλά η Google μείωσε το χάσμα τα τελευταία χρόνια, καθώς η διαφορά πριν τρία χρόνια ήταν 121%.

Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, στοχεύει σε άλλους τομείς, που σχετίζονται με τεχνολογία έξυπνης οικιακής χρήσης, αυτοκινούμενα οχήματα, έρευνα σχετικά με τη γήρανσης και πολλά άλλα. Αλλά σχεδόν όλοι αυτοί οι “άλλοι τομείς στόχευσης” χάνουν χρήματα. Η επιχείρηση αναζήτησης  είναι που πληρώνει τους λογαριασμούς, με λειτουργικά περιθώρια κέρδους 26% πέρυσι. Η Google είναι ο πανίσχυρος όρος αναζήτησης, παρά τις προσπάθειες της Yahoo, της Baidu και της Bing της Microsoft να μειώσουν το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της Google , που υπερβαίνει το 80%. Είναι το Google με ένα μικρό γράμμα “g” που εμφανίζεται στο Λεξικό της Οξφόρδης ως όρος αναζήτησης στο Internet.

Τα υπόλοιπα brands τεχνολογίας, που ολοκληρώνουν τις πέντε πιο πολύτιμες μάρκες, είχαν όλες μεγάλα κέρδη, όπως η Microsoft (104,8 δισ. Δολάρια, αύξηση 21%), το Facebook (94,8 δισ. Δολάρια, αύξηση 29%) και η Amazon (αύξηση κατά 31%).

Η προσπέραση από την Amazon της Coca-Cola ήταν η μόνη αλλαγή στην πρώτη πεντάδα φέτος. Η αξία της επωνυμίας της Coca-Cola αυξήθηκε κατά 2% στα 57,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν η μόνη μη-τεχνολογική μάρκα στις πρώτες επτά. Οι πωλήσεις με την επωνυμία Coca-Cola αντιπροσώπευαν το 45% του συνόλου της εταιρείας πέρυσι, με 13 δισεκατομμύρια πωλήσεις. Η αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης παγκοσμίως επηρεάζει την Coca-Cola, αλλά η μάρκα παραμένει σημαντική σε έναν τομέα όπου πωλείται ζάχαρη και νερό. Η Coca-Cola συνεχίζει να οδηγεί τη συγκεκριμένη αγορά.

Το Forbes αξιολόγησε πάνω από 200 παγκόσμιες μάρκες για να καθορίσει τον τελικό κατάλογο των 100 πιο πολύτιμων. Τα εμπορικά σήματα έπρεπε να έχουν παρουσία στις Η.Π.Α., η οποία απέρριψε από τη λίστα μερικά μεγάλα εμπορικά σήματα όπως η Alibaba της Κίνας και την Tencent. Η λίστα των πολυτιμότερων 100 περιλαμβάνει προϊόντα όπως η Gillette της Proctor & Gamble, καθώς και εμπορικά σήματα που διατίθενται στο εμπόριο με την επωνυμία τους, όπως η American Express.

Η Forbes κατέγραψε τα εμπορικά σήματα με βάση τα κέρδη τριών ετών και αιτιολόγησε ένα ποσοστό αυτών των κερδών, με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα σήματα σε κάθε κλάδο (π.χ. υψηλό  ποσοστό για είδη και ποτά πολυτελείας, χαμηλό για χρήση σε αεροπορικές εταιρείες και πετρελαϊκές εταιρείες). Εφαρμόστηκε ο μέσος  όρος τιμής-κέρδους τα τελευταία τρία χρόνια σε αυτά τα κέρδη για να υπάρξει η κατάληξη στην τελική αξία της επωνυμίας.

Τα 100 πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα αξίζουν συνολικά 2.15 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 10% από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Αυτά κυμαίνονται, από την Apple στα σχεδόν $ 200 δισεκατομμύρια, έως το 100 KFC στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν κατά 14% κατά μέσο όρο για τα 100 εμπορικά σήματα.

Οι μάρκες τεχνολογίας είναι οι πιο διαδεδομένες, αντιπροσωπεύοντας το 20% της τελικής λίστας, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων πέντε. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που συμπεριλίφθηκαν ήταν 13, με επικεφαλής τη Visa (24,5 δισεκατομμύρια δολάρια), ακολουθούμενες από εταιρείες αυτοκινήτων, με 12 μάρκες. Η Toyota (44,7 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέλαβε την ένατη θέση και ήταν η κορυφαία μάρκα αυτοκινήτων.

Το top 100 είναι ένας παγκόσμιος κατάλογος με εμπορικά σήματα από 16 διαφορετικές χώρες, αλλά οι ΗΠΑ κυριαρχούν με 54 συμμετοχές, από 56 πέρυσι. Η Γερμανία (12 μάρκες), μαζί με τη Γαλλία και την Ιαπωνία (7 το καθένα) ήταν οι επόμενες καλύτερες χώρες.

Το Netflix (11,5 δισ. Δολάρια, αυξηση κατά 35%) και η PayPal (7,5 δισ. Δολάρια, αύξηση 33%) ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στην κορυφή των 100. Η Netflix διπλασίασε την παγκόσμια συνδρομητική της βάση τα τελευταία τρία χρόνια σε 125 εκατ. ευρώ. Η πρωτοποριακή μάρκα της Netflix συνέβαλε στην προώθηση της αύξησης των τιμών των ΗΠΑ πέρυσι και εξακολουθεί να προσθέτει στη βάση συνδρομητών της. Η συνδρομητική βάση του PayPal έφτασε τα 237 εκατ. ευρώ φέτος, αυξημένη κατά 43% έναντι του 2015. Η αφοσίωση των συνδρομητών είναι υψηλή, με 35 συναλλαγές ανά λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.