Η Amazon ”μπλοκάρει” τους πελάτες που επιστρέφουν συστηματικά προϊόντα

Η Amazon σταματά τους πελάτες που φαίνεται ότι κάνουν πάρα πολλές επιστροφές, αναφέρει η The Wall Street Journal.

Η Amazon έδιωξε εκατοντάδες πελάτες από το site στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου σε ένα κύμα απαγορεύσεων, που προφανώς σχετίζονται με τις ανησυχίες για την αναθεώρηση της απάτης.

Το Best Buy, το Home Depot, η Victoria’s Secret και άλλοι retailers παρακολουθούν επίσης πόσο συχνά οι αγοραστές επιστρέφουν τις αγορές και σε ορισμένες περιπτώσεις, τιμωρούν τους ανθρώπους που είναι ύποπτοι για κατάχρηση πολιτικών επιστροφής.

Η Amazon  εμποδίζει τους πελάτες που πιστεύει ότι έχουν επιστρέψει πάρα πολλά αντικείμενα

H Wall Street Journal κατέγραψε  καταγγελίες ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αποκλείσει τους πελάτες που είχαν επιστρέψει αντικείμενα. Η Amazon προφανώς δεν κατάφερε να προειδοποιήσει τους πελάτες ότι είχαν επιστρέψει πάρα πολλά προιόντα, πριν από τις απαγορεύσεις.

Το περιοδικό μίλησε με δύο άτομα και αναφέρθηκε σε δεκάδες ακόμη χρήστες που δήλωσαν ότι έχουν αποκλειστεί από την Amazon, καθώς και άλλοι που έλαβαν emails από την εταιρεία, μετά την επιστροφή ορισμένων στοιχείων.

Οι δύο άνθρωποι που μίλησαν με το περιοδικό φαίνεται να είναι μέρος ενός κύματος εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν απαγορευτεί από την Amazon στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, όπως ανέφερε προηγουμένως η Business Insider.

Το κύμα του κλεισίματος των λογαριασμών προφανώς συνδέθηκε με ανησυχίες σχετικά με την απάτη ελέγχου

Μερικοί άνθρωποι οι οποίοι απαγορεύτηκαν από την Amazon, σε ιδιωτικές ομάδες του Facebook παραδέχτηκαν ότι παραβίαζαν πολιτικές μέσω δραστηριοτήτων τους, όπως το ότι αφηναν καλές κριτικές, με αντάλλαγμα ανταμοιβής, ή κάρτες δώρων. Κάποιοι δήλωσαν ότι ενδέχεται να έχουν διαπράξει πράξεις, όπως η επανεξέταση των προϊόντων που έλαβαν δωρεάν ή με έκπτωση, που δεν συνειδητοποίησαν ότι δεν επιτρέπονται. Και άλλοι είπαν ότι δεν είχαν καμία υπενθύμιση για παραβίαση των πολιτικών της εταιρείας.

Οι επιστροφές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα για τους retailers. Εκτός από το κόστος των χρημάτων της εταιρείας, ορισμένοι πελάτες της Amazon μπορούν επίσης να αγοράζουν αντικείμενα και στη συνέχεια να τα επιστρέφουν με αντάλλαγμα πληρωμή ή ανταμοιβή, και να γράφουν ψεύτικες κριτικές για τρίτους πωλητές.

“Θέλουμε όλοι να μπορούν να χρησιμοποιούν το Amazon, αλλά υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου κάποιος καταχράζεται την υπηρεσία μας για μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε εκπρόσωπος του Amazon στο The Journal. «Δεν παίρνουμε ποτέ αυτές τις αποφάσεις ελαφρώς, αλλά με πάνω από 300 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο, αναλαμβάνουμε δράση όταν είναι απαραίτητο για να προστατέψουμε την εμπειρία για όλους τους πελάτες μας».

Η Amazon δεν είναι μόνη σε αυτό. Το Best Buy, το Home Depot, η Victoria’s Secret και πολλοί άλλοι retailers παρακολουθούν διακριτικά πόσο συχνά οι αγοραστές επιστρέφουν τις αγορές τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, τιμωρούν τους ανθρώπους που υποψιάζονται ότι κάνουν κατάχρηση των πολιτικών επιστροφής τους.

Τον Μάρτιο, το περιοδικό ανέφερε ότι η εταιρεία The Retail Equation διατηρεί “αναφορές δραστηριοτήτων επιστροφής” σε πελάτες που χρονολογούνται από αρκετά χρόνια. Αν η δραστηριότητα δείχνει ότι είναι παράνομη, οι πελάτες μπορεί να τιμωρηθούν.

Η απάτη επιβαρύνει τους retailers μέχρι και 17 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το The Retail Equation.

“Για να μην αναγκάσουμε τους retailers να επιβάλουν αυστηρότερες πολιτικές επιστροφής, όπως το να μην γίνονται παραλαβές, ή να μη δέχονται επιστροφές ή να υπάρχει όριο 14 ημερών για τις επιστροφές, το σύστημα επιτρέπει στους retailers να προσφέρουν στο 99% των καταναλωτών πιο επιεικείς και ευέλικτες πολιτικές επιστροφής» λέει στην ιστοσελίδα της.