Sam Walton, Walmart

Entrepreneur, Business Leader

Ο Sam Walton ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός για την ίδρυση της αλυσίδας λιανικής πώλησης WalMart, η οποία έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.

Σύνοψη

Ο Sam Walton γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1918 στο Kingfisher της Οκλαχόμα. Ο Walton άνοιξε το πρώτο WalMart το 1962, μετά από χρόνια στην επιχείρηση διαχείρισης λιανικής. Η αλυσίδα discount διευρύνθηκε διεθνώς τα επόμενα 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως έως σήμερα. Ο Walton παραιτήθηκε το 1988 από γενικός διευθυντής, σε ηλικία 70 ετών, αλλά παρέμεινε ενεργός στην εταιρεία μέχρι το θάνατό του το 1992.

Early Years

Ένας πρωτοπόρος επιχειρηματίας που έσπασε τη συμβατικότητα και έδειξε ότι τα μεγάλα καταστήματα discount θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και σε μικρές, αγροτικές περιοχές. Ο Samuel Moore Walton γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1918 στο Kingfisher της Οκλαχόμα. Ήταν ο πρώτος γιος του Thomas Walton, τραπεζίτη και της συζύγου του, Nancy Lee. Νωρίς στη ζωή του, ο Walton και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Μισσούρι, όπου και μεγάλωσε. Ένας ικανός φοιτητής και ένας καλός αθλητής, ο Walton ήταν quarterback στην ομάδα ποδοσφαίρου του γυμνασίου.Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο Hickman στην Κολούμπια, στο Μισσούρι το 1936, οι συμμαθητές του τον ονόμαζαν “το πιο ευπροσάρμοστο αγόρι”. Μετά το σχολείο, ο Walton παρέμεινε κοντά στο σπίτι και εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι όπου αποφοίτησε με το πτυχίο οικονομικών το 1940.

Early Retail Career

Μετά το κολέγιο, ο Walton πήρε την πρώτη πραγματική γεύση του κόσμου των λιανικών πωλήσεων όταν έπιασε δουλειά στο Des Moines με την JC Penney Company, η οποία ήταν ακόμα ένας σχετικά μικρός λιανοπωλητής. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως καπετάνιος σε μονάδα πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στην ιδιωτική ζωή το 1945 και πήρε δάνειο ύψους 25.000 δολαρίων από τον πατέρα του, για να αποκτήσει το πρώτο του κατάστημα, ένα franchise του Ben Franklin στο Newport του Αρκάνσας. Σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, ο Walton, συνεργαζόμενος με τον μικρότερο αδελφό του James, κατάφερε να κατέχει 15 καταστήματα Ben Franklin. Υπήρχε απογοήτευση για τη διαχείριση της αλυσίδας όμως , ιδίως με την απόφαση να αγνοηθεί η ώθηση του Walton στο να επεκταθούν σε αγροτικές κοινότητες, που εν τέλει τον οδήγησε να αναπτυχθεί από μόνος του.

Building an Empire

 Το 1962 ο Walton άνοιξε το πρώτο του κατάστημα WalMart στο Rogers του Αρκάνσας. Η επιτυχία ήταν γρήγορη. Μέχρι το 1976 η WalMart ήταν μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία με αξία μετοχών άνω των 176 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της WalMart είχε ανέλθει στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 1991 η Wal-Mart ξεπέρασε τη Sears, Roebuck & Company για να γίνει ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της χώρας.   Ο Walton ήταν υπεύθυνος για την μεγάλη επιτυχία. Το όραμά του για ένα κατάστημα discount λιανικής πώλησης σε αγροτικές περιοχές συνοδεύτηκε από το απαιτητικό στυλ του ιδρυτή. Ο Walton, που ξεκινούσε συχνά τις εργάσιμες του ημέρες στις 4:30 το πρωί, περίμενε αποτελέσματα από εκείνους που βρίσκονταν κάτω από αυτόν και δεν φοβόταν να αλλάξει πορεία ή να ανακατατάξει το προσωπικό του αν δεν του άρεσαν οι αριθμοί που επιτύγχαναν.  Ακόμη και σε περίοδο ύφεσης, τα καταστήματα του Walton αποδείχθηκαν επιτυχημένα. Το 1991, καθώς η χώρα βυθίστηκε σε οικονομική ύφεση, η WalMart αύξησε τις πωλήσεις της περισσότερο από 40%. Αλλά αυτή η επιτυχία κατέστησε επίσης τη WalMart στόχο, ειδικά για τους εμπόρους μικρών πόλεων και άλλους κατοίκους που υποστήριζαν ότι η γιγαντιαία αλυσίδα καταστρέφει τα μικρότερα καταστήματα της κοινότητας και το λιανικό εμπόριο στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, ο Walton προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτούς τους φόβους, με επικερδείς θέσεις εργασίας και δωρεές σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις οποίες η εταιρία συχνά διαφήμισε με κάποιο τρόπο.

Final Years

Ένας αχόρταγος κυνηγός, ο Walton έβγαζε μια ταπεινή εικόνα μέχρι το θάνατό του. Το αυτοκίνητο της επιλογής του ήταν ένα κόκκινο Ford του 1985. Με τη σύζυγό του Helen, την οποία παντρεύτηκε το 1943, ζούσε στο ίδιο σπίτι στο Bentonville, Arkansas, από το 1959. Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά:  Robson, John, James και Alice.

Το 1985 το περιοδικό Forbes ονόμασε Walton τον πλουσιότερο άνθρωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια δήλωση που φαινόταν να ενοχλεί τον επιχειρηματία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

“Όλο αυτό το σκηνικό για την περιουσία κάποιου είναι απλά ηλίθιο και έχει κάνει τη ζωή μου πολύ πιο περίπλοκη και δύσκολη”, είπε.  Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ετών της ζωής του, ο Walton υπέφερε από δύο τύπους καρκίνου: λευχαιμία και καρκίνο του μυελού των οστών.

Πέθανε από το τελευταίο στις 5 Απριλίου 1992 στο Νοσοκομείο Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στο Little Rock του Αρκάνσας. Μόλις ένα μήνα πριν το θάνατό του, ο Walton τιμήθηκε από τον πρόεδρο George H.W. Μπους με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.