27 Απρ 2024
READING

ARTIFICIAL INTELLIGENCE: Πώς θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στο προσεχές μέλλον

5 MIN READ

ARTIFICIAL INTELLIGENCE: Πώς θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στο προσεχές μέλλον

ARTIFICIAL INTELLIGENCE: Πώς θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στο προσεχές μέλλον

Οι ημέρες που οι άνθρωποι ήταν σκεπτικοί σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, όταν ήταν επιφυλακτικοί για την πραγματοποίηση αγορών σε απευθείας σύνδεση έχουν περάσει. Σήμερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις ανά τον κόσμο και αναμένεται να φθάσει το 16% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων μέχρι το 2021 στα 4.479 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τομέας έχει μεγεθυνθεί χάρη στην ευκολία που προσφέρει και όλες τις τεχνικές εξελίξεις που του το επέτρεψαν. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ένας από τους πρώτους που υιοθετούν το AI. Τόσο πολύ, που μέχρι το 2020, αναμένεται ότι το 85% των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες θα αντιμετωπίζεται από bots.

Συγκεντρωτικές αναζητήσεις με γνώμονα τον πελάτη

Τα άσχετα αποτελέσματα αναζήτησης συχνά έχουν ως αποτέλεσμα οι πελάτες να εγκαταλείψουν τις εμπειρίες ηλεκτρονικού εμπορίου τους. Τα εργαλεία AI χρησιμοποιούν utilise machine learning και επεξεργασία φυσικής γλώσσας για να περιορίσουν, να δημιουργήσουν συμφραζόμενα και τελικά να βελτιώσουν τα αποτελέσματα αναζήτησης για τους πελάτες. Η τεχνολογία AI επιτρέπει την οπτική αναζήτηση κερδίζοντας επίσης δημοτικότητα – ενισχύοντας τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν μια πελατοκεντρική εμπειρία μέσω της προηγμένης αναγνώρισης εικόνας και βίντεο.

Οι εικόνες και το βίντεο επισημαίνονται, οργανώνονται και χρησιμοποιούνται για την οπτική αναζήτηση παρόμοιου περιεχομένου. Ένα λογότυπο, ένα προϊόν, ένα στυλ – οποιοδήποτε οπτικό στοιχείο μπορεί να αναλυθεί από το AI για να εξατομικεύσει τις συστάσεις προς τους καταναλωτές. Το Pinterest χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό αναγνώρισης εικόνων στην πιο πρόσφατη ενημέρωση του Chrome extension . Με αυτόν τον τρόπο, οι πελάτες μπορούν να επιδείξουν εικόνες από ολόκληρο τον ιστό που μοιάζουν με την επιλογή του προϊόντος τους.

Εξατομικευμένη εμπειρία πελατών

Το AI επιτρέπει στα portals ηλεκτρονικού εμπορίου να προσαρμόζουν τις εμπειρίες των πελατών. Με την ταχεία ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, αυτά τα εργαλεία μπορούν να εντοπίσουν τα πρότυπα – να προτείνουν προϊόντα και προσφορές που είναι μοναδικά προσαρμοσμένες σε κάθε πελάτη.

Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group (BCG), οι έμποροι λιανικής πώλησης που έχουν εφαρμόσει στρατηγικές εξατομίκευσης βλέπουν αύξηση πωλήσεων 6-10%, ποσοστό δύο έως τρεις φορές πιο μεγάλο από τους άλλους λιανοπωλητές. Η χρήση του AI για την εξατομίκευση της εμπειρίας των πελατών θα μπορούσε να είναι μια τεράστιοα προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Ένα κλασικό παράδειγμα για αυτό είναι η αμερικανική εταιρία ομορφιάς Kiehl, η οποία είδε ένα 11,59% άνοδο των εσόδων ανά επίσκεψη στον ιστότοπό της, αφού συνδυάστηκε με τον κατακερματισμό των επισκεπτών του και την επιτόπια συμπεριφορά για να δημιουργήσει μια στοχοθετημένη εξατομικευμένη εμπειρία.

Αποτελεσματικότερη διαδικασία πωλήσεων

Θυμάστε πώς λειτουργούσαν οι πωλήσεις τον προηγούμενο καιρό; Οι πωλητές συνήθιζαν να εξαρτούνται από τους Χρυσούς Οδηγούς για πελάτες ή έρχονταν στο κατώφλι τους χωρίς προειδοποίηση με προϊόντα που οι πελάτες τους δεν είχαν ποτέ ανάγκη. Ευτυχώς, οι τεχνικές πωλήσεων έχουν προχωρήσει πέρα ​​από αυτές τις χρονοβόρες μεθόδους. Επίσης, οι καταναλωτές προχώρησαν από τα μέσα έντυπων μέσων και την τηλεόραση σε κοινωνικές και ψηφιακές πλατφόρμες.

Προκειμένου να προσεγγίσουν τους πελάτες τους τη σωστή στιγμή και στη σωστή πλατφόρμα, σήμερα, οι ομάδες πωλήσεων χρειάζονται τα σωστά εργαλεία – όχι απλά ένα σύστημα CRM, αλλά ένα ενσωματωμένο σύστημα CRM που είναι αρκετά έξυπνο για να απαντήσει σε ερωτήματα πελατών, να λύσει προβλήματα, ευκαιρίες για πωλήσεις. Με τη βοήθεια ολοκληρωμένων εργαλείων AI, η Getty Images μπορεί να εντοπίσει τους οδηγούς βάσει των δεδομένων που συλλέγει σχετικά με τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εικόνες από τις ανταγωνιστικές εταιρίες. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στην ομάδα πωλήσεων της Getty, την άκρη που χρειάζεται για να στοχεύσει καλύτερα τις προοπτικές και να κερδίσει νέες επιχειρήσεις.

Επανεξέταση των δυνητικών πελατών

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που δημιουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί τόσο πρόκληση, όσο και ευκαιρία για αυτούς. Οι όγκοι αυτοί καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για τις ομάδες πωλήσεων και μάρκετινγκ να εντοπίζουν πιθανές πιθανότητες.

Στην πραγματικότητα σε μια μελέτη της Conversica τα δύο τρίτα των εταιρειών αποτυγχάνουν να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά τις εισερχόμενες πωλήσεις. Οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στρέφονται προς την AI για να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Τα συστήματα AI μπορούν να παρακολουθήσουν τα micro moments των καταναλωτών παρακολουθώντας τον χρόνο παραμονής, τόσο στο κατάστημα (χρησιμοποιώντας το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου), όσο και στο διαδίκτυο, στέλνοντας στους πελάτες προσφορές που είναι πιθανότερο να τους ενδιαφέρουν. Με αυτά τα συστήματα, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να ανταποκριθούν στις υποδείξεις πελατών σε πραγματικό χρόνο.

Έξυπνα logistics και αυτοματοποίηση αποθήκης

Η βελτίωση της αποδοτικότητας των παραδόσεων, η μείωση του κόστους αποστολής και η αυτοματοποίηση των εργασιών αποθήκευσης, αποτελούν βασικούς τομείς προβληματισμού στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης εφαρμόζονται σε δεδομένα που βοηθούν στην αυτοματοποίηση των εργασιών αποθήκης. Οι μεγάλοι παίκτες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Amazon, το Alibaba, το eBay, το JD.com και η Walmart αυξάνονται με τη χρήση τεχνολογιών AI, Μηχανικής Μάθησης και Ρομποτικής / Αυτοματισμού. Το 2019, η JD.com σχεδιάζει επίσης να κάνει τη πρώτη της μη επανδρωμένη αποθήκη, όπου η AI και τα ρομπότ θα είναι υπεύθυνα για το χειρισμό εργασιών που σχετίζονται με τη διαλογή, τη συσκευασία και την κατηγοριοποίηση των δεμάτων.

Αυτές οι τεχνολογίες θα συμβάλουν πράγματι στη βελτίωση της ταχύτητας και της αποδοτικότητας της διαλογής και της παράδοσης των προϊόντων στις αποθήκες, μειώνοντας έτσι το κόστος και τελικά αυξάνοντας τα έσοδα. Η ΑΙ θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου σε μεγάλο βαθμό. Εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς, όπως την εξυπηρέτηση πελατών,  την αποθήκευση και την  παράδοση προιόντων, καθώς και εσωτερικές λειτουργίες. Η AI θα μετατρέψει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι πελάτες αλληλεπιδρούν στο μέλλον – θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουν οι πελάτες, που αγοράζουν κ.λπ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.