25 Απρ 2024
READING

“Έξυπνη” Επιχειρηματικότητα

4 MIN READ

“Έξυπνη” Επιχειρηματικότητα

“Έξυπνη” Επιχειρηματικότητα

Πριν τα καταστήματα εγκαταλείψουν τους ταμίες, πολλές άλλες μεγάλες αλλαγές έρχονται στο retail.

Με το πολυαναμενόμενο ξεκίνημα του καταστήματoς Amazon Go, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου φάνηκε να δείχνει την επόμενη μεγάλη τάση στο retail: την απουσία ταμείων και ανθρώπους που χρειαζονται να τα δουλέψουν. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ήδη μια startup που ονομάζεται AiFi και ασχολείται με την τεχνολογία – η οποία περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη, τις κάμερες και τους αισθητήρες – για να επιτρέψει σε κάθε έμπορο να μετατρέψει το καταστήμα του, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να παίρνουν το προιόν που θέλουν από τα ράφια και απλά να φεύγουν.

Αλλά τα καταστήματα χωρίς ταμίες είναι μόνο ένα σημείο στο οποίο το retail κατευθύνεται στο μέλλον. Και, για την ιστορία, αυτή η τάση δεν θα αρχίσει καθόλου σύντομα. Ακόμα και η Amazon σχεδιάζει μόνο να δημιουργήσει μέχρι και έξι καταστήματα Amazon Go φέτος. Ο David Marcotte, ανώτερος αντιπρόεδρος του καταστήματος πωλήσεων retail στην Kantar Consulting, επισημαίνει ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να κοστίζει πολλά χρήματα, δεν χρησιμοποιούν όλοι εξελιγμένες πληρωμές στις Η.Π.Α. και για να είναι επιτυχημένα τα καταστήματα αυτά πρέπει να βρίσκονται σε πολυτελείς γειτονιές.

Αλλά υπάρχουν πολλές άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στο retail. Εδώ είναι τέσσερις άλλες προβλέψεις που πιθανότατα θα δείτε πολύ πιο γρήγορα.

Kαταστήματα που σε παρακολουθούν

Από τις εφαρμογές smartphone μέχρι τα loyalty programs, τα καταστήματα παρακολουθούν ήδη πολλές κινήσεις των πελατών τους. Ο Marcotte αναφέρει ότι η νέα τάση χρησιμοποιεί βιντεοκάμερες και αισθητήρες εγκατεστημένους σε καταστήματα που θα παρακολουθούν ακόμη και κινήσεις, όπως όταν παίρνετε ένα αντικείμενο από το ράφι – αλλά δεν το αγοράζετε απαραίτητα. Η ανίχνευση κινήσεων είναι ένας πιο ξεχωριστός τρόπος συλλογής δεδομένων σχετικά με τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών – και αυτό είναι που οι retailers ελπίζουν να πάρουν τα χέρια τους.

Η Scanalytics με έδρα τo Milwaukee εργάζεται πάνω σε αυτήν την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας αισθητήρες που παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων γύρω από το κατάστημα. Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να βοηθήσουν τα καταστήματα να κατανοήσουν καλύτερα τη ροή της κυκλοφορίας των πελατών και να προσαρμόσουν καλύτερα το πού να τοποθετήσουν τα προϊόντα στο κατάστημα.

Αποθήκες Micro Fulfillment

Ήδη, οκτώ από τους 10 Αμερικανούς είναι αγοραστές στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μια έκθεση του Pew Research Center 2016. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα πολυκαταστήματα συνέχισαν να μειώνονται, λέει η Zoe Leavitt, CB Insights senior retail analyst. Λέει ότι οι εταιρείες που χρειάζεται να αποθηκεύουν αποθέματα και να μειώνουν όλο και περισσότερο το κόστος θα δημιουργούν μικρο-αποθήκες σε αστικές περιοχές – οι οποίες θα διαχειρίζονται με ρομπότ – που θα στηρίξουν φθηνότερα κόστη ακινήτων και θα επιτρέψουν την υπηρεσία παράδοσης μέσα σε μία ώρα.

Η start up στο Σαν Φρανσίσκο Darkstore εργάζεται για την επέκταση των κέντρων fulfillmet για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτή την ανάγκη. Η εταιρεία Darkstore, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Uber και η Postmates, έχει περισσότερες από 40 αποθήκες σε όλη την Αμερική. Η Leavitt λέει ότι επειδή η μεταφορά προϊόντων σε μια αποθήκη είναι κάτι περισσότερο από εργασία υψηλής έντασης, η βιομηχανία πιθανότατα θα την αυτοματοποιήσει νωρίτερα.

Smart Home Tech που φέρνει το retail σε εσάς

Η πρόσφατη εξαγορά 1 εκατομμυρίου δολαρίων της Ring από την Amazon, μια start up που φτιάχνει κουδούνια σπιτιών με έξυπνες κάμερες, συμβαδίζει με την τάση της ενσωμάτωσης  retail, περισσότερο με την έξυπνη οικιακή τεχνολογία. Η Walmart πραγματοποίησε παρόμοια κίνηση, σε συνεργασία με την εταιρία smart lock August Home τον περασμένο Σεπτέμβριο, με ένα άτομο υπέυθυνο για τις παραδόσεις,που μπορεί να εισέλθει στα σπίτια των πελατών για να αφήσει τα πακέτα.

Η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών αγορών με την παράδοση και την παράδοση εκτός παρουσίας των πελατών θα γίνει πιο συνηθισμένη, λέει η Anindya Ghose, διευθύντρια του προγράμματος επιχειρηματικών αναλύσεων της NYU Stern και συγγραφέας του TAP: Unlocking the Mobile Economy, in an email to Inc. Οι retailers θα έχουν περισσότερα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με τις προτιμήσεις των καταναλωτών ώστε να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους σε ένα πολύ προσωπικό περιβάλλον.

Ένας δύσκολος δρόμος για τους indie retailers

Η μάχη μεταξύ των Goliath retailers και των ανεξάρτητων  brands βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Αλλά με εταιρείες όπως η Amazon και η Walmart που επεκτείνουν την εμβέλειά τους, η Leavitt προβλέπει ότι τα Indie brands θα αρχίσουν να αγωνίζονται για να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, η Walmart απέκτησε την ιστοσελίδα μόδας ModCloth για γυναίκες και το brand για τα ενδύματα ανδρών Bonobos. Λέει ότι μεμονωμένα brands δεν γνωρίζουν τους πελάτες τους καθώς και τις Walmart ή Amazon – δίνοντας τεράστια πλεονεκτήματα στους γιγαντιαίους retailers που κατέχουν τεράστια ποσά δεδομένων πελατών. “Δεδομένου ότι τα δεδομένα των πελατών είναι τόσο σημαντικά, δεν θέλετε να αναθέσετε σε τρίτους τη διανομή σας γιατί όποιος διανέμει είναι εκείνος που συλλέγει τα δεδομένα”, λέει. “Θέλετε να βάζετε το δικό σας προϊόν στα χέρια του πελάτη.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.