25 Απρ 2024
READING

Ο καταναλωτής έχει τον κόσμο στα χέρια του

6 MIN READ

Ο καταναλωτής έχει τον κόσμο στα χέρια του

Ο καταναλωτής έχει τον κόσμο στα χέρια του

Φανταστείτε ότι ο 21ος αιώνας είναι ένας καταναλωτής. Έχει πλησιάσει το 18ο έτος της ηλικίας του και έχει τον κόσμο στα χέρια του. Θέλει όλα να έρχονται στα χέρια του. Αυτό περιλαμβάνει και την αγορά. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να σας πει πού ή πώς θα ψωνίσει αύριο ή ακόμα και την επόμενη ώρα.

Παρακάτω ακολουθούν 10 προβλέψεις για το 2018.

Pop-in-path retail:

Αντί να περιμένουν τους αγοραστές να βρουν χρόνο για να επισκεφθούν τα καταστήματά τους, περισσότεροι έμποροι θα μπουν στην πορεία του αγοραστή για να ψωνίσει, δήλωσε ο Wendy Liebmann, Διευθύνων Σύμβουλος της WSL Strategic Retail. “Αποδεικνύεται στο McCafe του McDonald στο Μανχάταν, όπου οι επισκέπτες μπορούν να τοποθετήσουν και να πληρώσουν για παραγγελίες από την οθόνη αφής και από τον ατελείωτο διάδρομο παιχνιδιών της Walmart, που είναι προσβάσιμο μέσω περίπτερου στο κατάστημα του Ορλάντο, στη Φλόριντα. Άλλοι λιανοπωλητές διαμορφώνουν καταστήματα με quick-hit αντικείμενα εντός καταστήματος. Το κατάστημα επόμενης γενιάς της Target στο Ρίτσμοντ, Τέξας, περιλαμβάνει δύο εισόδους, μία για άμεσες παραγγελίες online και μια για είδη διατροφής που μπορείς να τα πάρεις γρήγορα και να φύγεις.

Το ταχυδρομείο θα κλιμακωθεί

Η βιομηχανία παράδοσης θα γίνει ολοένα και πιο ανταγωνιστική στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τον Stefan Weitz, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της τεχνολογικής υπηρεσίας της Radial, εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου. “Για να συμβαδίσουν με τις αυξανόμενες προσδοκίες που έχει θέσει η Amazon, ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης θα ξεκινήσουν να δημιουργούν τα δικά τους δίκτυα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιλέξουν μια εταιρεία-συνεργάτη για να μεγιστοποιήσουν τις ταχύτητες παράδοσης και να εξοικονομήσουν έξοδα για τη διανομή” . “Συνολικά, η ευρύτερη βιομηχανία θα πρέπει να ψηφιοποιήσει και να προχωρήσει σε ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας για να επιτύχει την ευελιξία που απαιτείται για να παραμείνει ανταγωνιστικός εταίρος των εμπόρων λιανικής πώλησης”. 

Η τιμή θα αυξηθεί

Τα brands ανακαλύπτουν νέους τρόπους χρήσης της τιμής, εκτός από την έκπτωση, για να προσελκύσουν πελάτες, προβλέπει η Katie Smith, διευθυντής αναλύσεων λιανικής πώλησης στην Edited, μια διεθνή εταιρεία ανάλυσης retail. Ενώ ορισμένες εκπτώσεις είναι υγιείς και αναγκαίες, οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν διαπιστώσει ότι η μακροχρόνια έκπτωση προϊόντων μειώνει την αξία ενός εμπορικού brand και καταστρέφει την εμπιστοσύνη των πελατών. Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν την παροχή online εκπτώσεων όταν οι πελάτες δεν επιθυμούν αναγκασικά τις “ελεύθερες επιστροφές” ή όταν οι αγοραστές κάνουν πολλαπλές αγορές (όπως με το Jet.com). Ορισμένες μάρκες θα ευθυγραμμιστούν με την αξία των καταναλωτών για διαφάνεια στο κόστος, όπως και η Everlane.

Bricks-and-data

Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα επενδύσουν περισσότερο στη συλλογή τοπικών δεδομένων. Στόχος της Amazon είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή 32 τοποθεσιών πριν από το τέλος του 2018, πολλές από τις οποίες θα είναι μικρών διαστάσεων, που θα μπορούσαν να συλλέξουν δεδομένα τοπικού χαρακτήρα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για καλύτερα προσαρμοσμένες συλλογές. Ομοίως, η αγορά του Whole Foods από την Amazon παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες συμπεριφέρονται στο κατάστημα, δήλωσε ο Brian Ross, πρόεδρος της εταιρείας Precima. Ως retailer με πάθος για τον πελάτη, η Amazon καταλαβαίνει ότι οι πελάτες ψωνίζουν διαφορετικά online από ό, τι κάνουν στο κατάστημά τους. Οι λιανοπωλητές του μέλλοντος θα ορίσουν την υπηρεσία omnichannel ως αυτή που θα παρέχει την πιο σχετική, βολική και με καλή σχέση ποιότητας και τιμής προσφορά, σε όλα τα κανάλια.

Ψωνίστε, Δειπνήστε, Ζήστε

Οι περισσότεροι καταναλωτές θα κατοικούν κυριολεκτικά “πάνω από το κατάστημα”, καθώς τα εμπορικά κέντρα δίνουν στέγη σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η συνάφεια τους, δήλωσε ο Pam Danziger, ερευνητής στο Unity Marketing και συγγραφέας του βιβλίου “Shops That Pop!”. Οι τεράστιες δημογραφικές ομάδες, οι νεότεροι από τη μια πλευρά και οι millennials από την άλλη, με εξίσου μεγάλη ζήτηση για φθηνή και προσιτή στέγαση. Αυτό είναι που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά ενός εμπορικού κέντρου. Στην πραγματικότητα, μπορούν να δημιουργήσουν μια γειτονιά ή μια κοινωνία, που εξυπηρετεί τη κοινότητα του λιανικού εμπορίου. Ο Danziger βλέπει αυτή τη στρατηγική κατάλληλη και για εμπορικά κέντρα που έχουν ήδη ζωή.

Δεδομένου ότι τα πολυκαταστήματα προσπαθούν να διατηρήσουν (ή επανακτήσουν) τη δύναμη τους, θα πάρουν εκπληκτικά ρίσκα. Η αξιοσημείωτη προσέγγιση της Saks Fifth Avenue είναι να μετακινήσει πολλά βασικά τμήματα εμπορευμάτων – παπούτσια, κοσμήματα και σύγχρονη μόδα – σε ξεχωριστά καταστήματα.

Τα τρία καταστήματα, στο Greenwich του Κοννέκτικατ, ακολουθούν τον επανασχεδιασμό του καταστήματος Saks στο Μανχάταν, για να συμπεριλάβουν έναν ολόκληρο όροφο αφιερωμένο στην ευεξία. Ονομάζεται Saks Wellery, περιλαμβάνει αίθουσα θεραπείας με αλάτι, σαλόνια, stretch classes και body sculpting, καθώς και σχετική ενδυμασία.

Εργαστήρια ενεργά

Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε εργαστήρια καινοτομίας για να αξιολογήσουν τα τελευταία ευρήματα της τεχνητής νοημοσύνης, την επαυξημένη πραγματικότητα, τις αλυσίδες τροφοδοσίας και άλλες τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν τις λιανικές πωλήσεις, δήλωσε ο Toby Olshanetsky, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της prooV.

Η Walmart, για παράδειγμα, ξεκίνησε με το Κατάστημα αρ. 8, στο San Bruno, καθώς και δύο καταστήματα δοκιμών επόμενης γενιάς, με σκοπό την αξιολόγηση νέων τεχνολογιών. Οι μικρότεροι έμποροι λιανικής πώλησης, εν τω μεταξύ, θα συνεργαστούν με τις νέες εταιρείες τεχνολογίας για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Περιορισμένες απεριόριστες προσφορές: Πολλές μάρκες, όπως το Smashburger, το Olive Garden και το MoviePass, έκλεισαν το 2017 με περιορισμένες προσφορές απεριόριστων αγορών, που πωλούσαν εκατοντάδες burgers, bowls ζυμαρικών με flat τιμή.

Σε αντάλλαγμα για τις υπερβολικά χαμηλές τιμές, πήραν από τους πελάτες τους και όλα τα στοιχεία των αγοραστών. Άλλες μάρκες, μεγάλες και μικρές, είναι πολύ πιθανό να δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτή την παροχή και αυτό που μπορεί να θεωρείται giveaway για κάποιους να  μπορούσε να γίνει ο κανόνας στις συναλλαγές τους.

Pain-point

Από τα ξυραφάκια έως τους καναπέδες, όλο και περισσότερα προϊόντα σχεδιάζονται για να επιλυθούν σημεία πρακτικότητας παρά υποτιθέμενες ανάγκες των αγοραστών. Η Casper το πέτυχε ιδιαίτερα με τα pop-up στρώματα που έφτασαν σε κουτάκια εύκολης μεταφοράς. Ο κατασκευαστής καναπέδων Burrow αντιγράφει αρκετά το μοντέλο με τους έτοιμους καναπέδες, χωρίς απαραίτητα εργαλεία, που φτάνουν σε κουτάκια εύκολης μεταφοράς. Η Ikea για αυτό το λόγο απέκτησε το TaskRabbit. 

Accountable Ετικέτες

Βάσει των προβλέψεων της Whole Foods, οι προμηθευτές τροφίμων και οι κατασκευαστές θα προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τα συστατικά τους, με ετικέτες που αναφέρουν ότι είναι απαλλαγμένες από GMO, υπεύθυνες καλλιέργειες και δίκαιο εμπόριο. Κάνοντας αυτούς τους ισχυρισμούς, τα brands πρέπει να ανταποκρίνονται στις συνθήκες αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι προμηθευτές τροφίμων θα αλλάξουν τα συστατικά τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Οι επερχόμενες απαιτούμενες αλλαγές στις ετικέτες των τροφίμων, για να συμπεριληφθεί η απαρίθμηση των προστιθέμενων σακχάρων σε διατροφικά στοιχεία μέχρι τα μέσα του 2018, πιέζουν επίσης τις μεγάλες μάρκες να προσαρμόσουν τα συστατικά τους και να αναζητήσουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.