24 Απρ 2024
READING

Απλά & Εύκολα

4 MIN READ

Απλά & Εύκολα

Απλά & Εύκολα

Το νέο σημείο πώλησης είναι οπουδήποτετε βρίσκεστε ή όπου θέλετε να είναι και “οδηγείται” από τη ζήτηση για ευκολία. Η ευκολία είναι το μεγάλο πεδίο μάχης και οι retailers αγωνίζονται για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διατηρηθούν ένα βήμα μπροστά στις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών. Αυτό σημαίνει οι παραγγελίες ολοκληρώνονται όλο και πιο γρήγορα, οι retailers να είναι ανοιχτοί με άλλες μεθόδους παραγγελίας (κατάστημα, κινητό, φωνή, IoT, οτιδήποτε), να είναι ευέλικτοι με τις δυνατότητες παράδοσης, να μειώνουν τα κόστη και να προσθέτουν “μαγεία”.

Μόνο το τελευταίο έτος, έχουμε δει την Walmart να αποκτά υπηρεσία παραλαβής την ίδια ημέρα. Δοκιμάζει μια πρωτοβουλία που επιτρέπει στους συνεργάτες του καταστήματος να παραδίδουν ηλεκτρονικές παραγγελίες στο σπίτι τους, να αναπτύσσουν ταχέως τόσο την παράδοση ειδών παντοπωλείου, όσο και την παραλαβή του curbside και ανακοινώνει ότι επεκτείνει το πρόγραμμα Pickup Tower σε 500 νέες τοποθεσίες.Η στάση της Walmart απέναντι στην “Ευκολία” είναι συνοψισμένη στην πρόσφατη διαφημιστική τους καμπάνια, “More Ways To Walmart”.

Εν τω μεταξύ, η Target αγόρασε την ίδια εταιρεία αποστολής Shipt για περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια μετρητά και μόλις αυτή την εβδομάδα μείωσε τις χρεώσεις αποστολής στο πρόγραμμα Target Restock “Επόμενης Εποχής” από $ 4,99 ανά παράδοση σε $ 2,99 και έκανε την υπηρεσία δωρεάν για αγορές Target REDcard.

Ο καταλύτης για τον αγώνα “Ευκολίας” είναι η Amazon, η οποία έχει απασχοληθεί τους τελευταίους 12 μήνες μειώνοντας την τριβή για τους πελάτες. Εκτός από τη συνέχιση του προγράμματος Prime, το οποίο παρέχει δωρεάν παράδοση σε δύο μέρες στα μέλη, η Amazon προωθεί την Prime Now σε περισσότερες πόλεις (επί του παρόντος 30 στην Αμερική) – παρέχοντας δωρεάν παράδοση σε δύο ώρες και σε μία ώρα για 7,99 δολάρια. Η Prime Now έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία φέτος, με την Amazon να διανέμει από τα καταστήματα Whole Foods εντός δύο ωρών σε επτά αγορές των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο παγκόσμιος διευθυντής της Prime Now, Stephanie Landry το 2015: “Πριν από δέκα χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι η παράδοση δύο ημερών φαινόταν πολύ γρήγορη. Πιστεύουμε ότι η παράδοση δύο ωρών και μίας ώρας θα είναι το standar. “Τι είναι ταχύτερo από μία έως δύο ώρες; Δοκιμάστε δύο λεπτά. Πέρυσι, η Amazon ξεκίνησε την λειτουργία “Instant Pickup” σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων – μέσω παραγγελίας κινητού τηλεφώνου και παραλαβή από ένα locker της Amazon μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Amazon καινοτομεί επίσης με άλλες υπηρεσίες. Τον περασμένο μήνα, η Amazon ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια υπηρεσία παράδοσης αυτοκινήτου για πακέτα Prime-Members κατευθείαν στην πορεία σας, όπου και αν βρίσκεστε σε 37 πόλεις των ΗΠΑ. Αργότερα φέτος, επεκτείνει το Amazon Go “Just Walk Out”, μια μορφή μίνι μάρκετ στο Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο.

Εκτός από το μαζικό retail, η Domino’s ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραδίδει τώρα την πίτσα σας όχι μόνο σε σταθερή διεύθυνση, αλλά και σε ένα από τα 150.000 “Domino’s Hotspots” σε εθνικό επίπεδο – συμπεριλαμβανομένων των παραλιών, των πάρκων και των πισινών.

Η κίνηση για την “Ευκολία” δεν είναι κάτι νέο. Πάνω από έναν αιώνα πριν, το τότε Walgreens είχε ένα έξυπνο σύστημα, όπου αν καλούσατε για να πραγματοποιήσετε μια παραγγελία, το πακέτο σας θα είχε παραδοθεί πριν το κλείσετε. Όταν ο ιδρυτής Charles Walgreen λάμβανε μια τηλεφωνική παραγγελία για μια συνταγή, θα κρατούσε τον πελάτη στη γραμμή αρκετή ώρα ώστε ο βοηθός του να μπορούσε να ετοιμάσει τα φάρμακα και να είναι στην πόρτα του καλούντος πριν να είναι έτοιμος να πει “αντίο”. Αυτό έμοιαζε σαν μαγεία. Σήμερα, η τεχνολογία διευκολύνει αυτό το είδος μαγείας. Κοιτάξτε το Amazon Fresh Pick-Up, σε δοκιμαστικό στο Σιάτλ. Η παραγγελία στην εφαρμογή, η οδήγηση μέσα και η πινακίδα κυκλοφορίας (και η αντίστοιχη εντολή) αναγνωρίζονται αυτόματα.

Εάν υπάρχει μια εξίσωση για τη σημερινή ευκολία, αυτό είναι:Ταχύτητα x θέση x εξατομίκευση / Κόστος + Μαγεία = Ευκολία.

Οι retailers πρέπει να ολοκληρώνουν την παραγγελία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε μια θέση της επιλογής μου, να με αναγνωρίσουν αυτόματα και να καταστήσουν το κόστος αποστολής χαμηλό (ή ακόμα καλύτερα, δωρεάν). Στη συνέχεια προσθέστε ένα “κάτι” που θα κάνει την εμπειρία αξέχαστη. Και το μέλλον; Γρηγορότερα. Πιο ευέλικτο. Πιο διαισθητικό. Πιο φθηνό. Περισσότερο “wow.” Αναζητήστε αυτόματα οχήματα παράδοσης, έξυπνη συσκευασία, ακόμα και “μη ελεγχόμενες βιτρίνες retail ” που δημιουργήθηκαν ακριβώς στο σπίτι ενός πελάτη. Στην τρέχουσα μάχη για την ευκολία, ο πελάτης είναι ο νικητής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.