20 Απρ 2024
READING

Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του retail: κορυφαίες τάσεις και προκλήσεις

6 MIN READ

Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του retail: κορυφαίες τάσεις και προκλήσεις

Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του retail: κορυφαίες τάσεις και προκλήσεις

Εάν θα έπρεπε να πιστεύετε στους τίτλους εφημερίδων, ο θάνατος του μεγάλου δρόμου του retail είναι επικείμενος. Από την κατάρρευση της Woolworths το 2009, η βρετανική σκηνή retail έχει βιώσει ένα έλλειμα υψηλού επιπέδου διοίκησης. Για παράδειγμα, αυτές οι βραδινές επισκέψης της Παρασκευής στο τοπικό Blockbuster είναι παρελθόν!

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι retailers μαθαίνουν να καινοτομούν – εξετάζοντας νέους τρόπους να εμπλακούν με το κοινό και να κατανοήσουν τη μεταβαλλόμενη δυναμική των καταναλωτών που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν.

Έτσι, εδώ θα δούμε μερικές από τις κύριες τάσεις των καταναλωτών που έχουν ήδη επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα brands και οι retailers προσεγγίζουν την τοποθέτηση προϊόντων και το μάρκετινγκ, καθώς και μερικές από τις νέες προκλήσεις λιανικής και ευκαιρίες που πρέπει να γνωρίζετε τώρα – πριν είναι πολύ αργά!

H Millennial Aγορά

Η ιστορία των millenial είναι πολύ γνωστή σε όλους. Γεννημένοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές του 2000, αυτοί οι τύποι έχουν γεννηθεί συμφιλιωμένοι με τον ψηφιακό κόσμο, έχουν μεγαλώσει και ωριμάζουν με την κινητή τεχνολογία και ως εκ τούτου αναμένουν να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Συνεχώς σε μια ποικιλία πλατφορμών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για να τεκμηριώσουν κάθε κίνηση τους και να ενημερώσουν τα προφίλ τους για να προβάλουν πώς θα ήθελαν να δουν τον κόσμο, η ευκολία της κινητής συσκευής είναι πρωταρχικής σημασίας για αυτή την ομάδα.

Και είναι αναμενόμενο ότι ο πληθυσμός 14 εκατομμυρίων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει και να τελειώσει το ταξίδι τους στα smartphones τους από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, οι οποίοι έχουν αρχίσει να μετατρέπουν την κινητή τους συσκευή σε φορητό πορτοφόλι. Η βελτίωση της πελατειακής εμπειρίας μέσω self-checkout kiosks και προηγμένων τεχνολογιών ψηφιακής πληρωμής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του millennial αγοραστή. Η αδιάλλακτη εστίαση στην τεχνολογία τελειοποίησης έχει θέσει ένα νέο πρότυπο σε ολόκληρο τον κλάδο που οι millenials τώρα δέχονται ως πρότυπο.

Οι retailers πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν βελτιωμένα και φιλικά προς το χρήστη συστήματα και διαδικασίες, προκειμένου να διατηρήσουν τους millenials. Ωστόσο, η πρόκληση δεν τελειώνει εκεί για τους retailers, καθώς η εξατομικευμένη retail εμπειρία είναι εξίσου σημαντική. Είτε πρόκειται για online είτε για κατάστημα, οι millenials αναζητούν επαγγελματίες του τομέα εξυπηρέτησης πελατών που καταλαβαίνουν τις προτιμήσεις τους και κάνουν συστάσεις προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Οι millenials θέλουν μια πελατοκεντρική εμπειρία στην οποία αισθάνονται επιθυμητoί και εκτιμημένοι. Για να γίνει αυτό, οι retailers πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τι κάνουν με τα δεδομένα πελατών και να διασφαλίσουν ότι αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την παροχή μιας πιο εξατομικευμένης εμπειρίας στο κατάστημα.

Ο Συνειδητός Καταναλωτής

Με την πάροδο των ετών, καθώς οι κατασκευαστές εξέτασαν φθηνότερους και γρηγορότερους τρόπους απόκτησης των προϊόντων τους στους πελάτες, οι πρακτικές λιανικής παρασκευής έχουν επιβάλει σοβαρούς κινδύνους στο περιβάλλον. Δεύτερον, μόνο για το πετρέλαιο, η λιανική μεταποιητική βιομηχανία είναι η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον πλανήτη. Ωστόσο, η αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από αυτά τα θέματα – χάρη σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη επιρροή του millenial ακροατηρίου (ναι, και πάλι αυτά τα παιδιά) – οδήγησε στον συνειδητό καταναλωτή.

Χαλαρά μιλώντας, το να είσαι συνειδητός καταναλωτής σημαίνει ψώνια και κατανάλωση με μεγαλύτερη σκέψη που δίνεται σε πτυχές του προϊόντος και των επιχειρήσεων που αγοράζει κανείς. Για παράδειγμα, είναι Fairtrade; Τα προϊόντα τους προέρχονται υπεύθυνα; Και είναι φιλικά προς το περιβάλλον; Τελικά, αυτή η ομάδα στοχεύει να αναζητήσει τρόπους για να πάρει θετικές αποφάσεις σχετικά με το τι πρέπει να αγοράσει και να αναζητήσει μια λύση στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει ο καταναλωτισμός στον κόσμο.

Ένα άλλο βασικό μέλημα για τον συνειδητό καταναλωτή είναι ο τρόπος με τον οποίο τα brands στοχεύουν το κοινό, τόσο μέσω της διαφήμισης όσο και της τοποθέτησης των προϊόντων τους. Καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες επεκτείνονται ώστε να αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολιτιστική σύνθεση του πληθυσμού, οι διαφημιστικές προσπάθειες μπορούν να παρατηρηθούν, οδηγώντας σε μη κεντροθετημένες προοπτικές που ευθυγραμμίζονται με την άποψη της οιονεί πολιτισμικής κουλτούρας, με την οποία ουσιαστικά γιορτάζει τη διαφορά ως τον μοναδικό κανόνα. Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει την ανάγκη τα brands να εμπλέκουν τους καταναλωτές γύρω από τις αξίες που συνδέονται λιγότερο με τους παραδοσιακούς δείκτες ταυτότητας, όπως η φυλή, η γεωγραφική θέση και το φύλο.

Η δύναμη του Omni-Channel

Η omni-channel προσέγγιση καθορίζει τον νέο τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές: χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Θα μπορούσε να χρησιμοποιεί desktop, φορητό υπολογιστή, tablet, smartphone, smart τηλεόραση, μπορεί να πηγαίνουν κατευθείαν σε έναν ιστότοπο για να ερευνήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν ή να φτάσουν μέσω καναλιών ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να συμμετέχουν μέσω πλατφορμών review, εφαρμογών κ.λπ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αγοραστές λένε ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν επιρροή σε ό, τι αγοράζουν – κάτω από 25 – 60% και 25-34 – 50%, ενώ διεξάγοντας προηγούμενη έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με το site του retailer ή με άλλους retailers, οδήγησε σε 13% μεγαλύτερες δαπάνες μέσα στο κατάστημα μεταξύ omni-channel αγοραστών.

Αν και δεν είναι μια στρατηγική retail, είναι ακόμα απαραίτητο να κατανοήσουμε τις πολλαπλές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην πορεία τους προς την αγορά, καθώς, τελικά, τα περισσότερα κανάλια που χρησιμοποιούν οι πελάτες είναι τα πιο πολύτιμα! Μια πρόσφατη μελέτη της Google διαπίστωσε ότι οι αγοραστές omni-channel είναι τρεις φορές πιο πολύτιμοι σε ένα brand, με το Macy’s να δηλώνει ότι είναι στην πραγματικότητα έξι φορές πιο υψηλό ποσοστό.

Geo-Targeting

Με την άνοδο των γεωγραφικών σημάτων και των εφαρμογών που συνδέονται με το GPS, το μάρκετινγκ που λαμβάνει γνώση της θέσης γίνεται όλο και περισσότερο στοχοθετημένο. Η εμπλοκή των καταναλωτών με τη δημιουργία μιας πιο εξατομικευμένης μορφής αλληλεπίδρασης, το brand της χρήσης θέσης βυθίζεται στην επιθυμία των δημογραφικών τεχνών να συνδεθούν με το περιβάλλον τους ψηφιακά. Αυτή η προσέγγιση omni-channel στην εμπλοκή των καταναλωτών υποδηλώνει μια εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο τα brands στοχεύουν σε νεότερα δημογραφικά στοιχεία.

Conversational Commerce

Η Gartner προβλέπει ότι μέχρι το 2020 το 85% των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες θα αντιμετωπιστεί χωρίς κάποιον άνθρωπο και ότι το 30% των περιόδων περιήγησης στο διαδίκτυο θα γίνει χωρίς οθόνη μέχρι το 2020. Η ComScore πιστεύει ότι το 50% όλων των αναζητήσεων θα είναι φωνητικές από εκείνο το σημείο . Οι διασυνδέσεις φωνητικών χρηστών (VUI) παρέχουν στους καταναλωτές έναν πιο φυσικό και διαισθητικό τρόπο εμπλοκής με την ψηφιακή τεχνολογία. Αυτό συνδυάζεται, με την αυξανόμενη δημοτικότητα των συνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι και το αυτοκίνητο, θα έχει βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.