26 Απρ 2024
READING

142 χρόνια διδάγματα απο την οικογενειακή επιχείρηση Warburtons

5 MIN READ

142 χρόνια διδάγματα απο την οικογενειακή επιχείρηση Warburtons

142 χρόνια διδάγματα απο την οικογενειακή επιχείρηση Warburtons

O Jonathan Warburton, chairman της U.K. bakery chain Warburtons, είναι καθαρά με το μέρος του να αναπτύσσονται τα οικογενειακά ταλέντα αλλά και να προσελκύει top managers.

Η Warburtons είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση. Διαχειρίζεται από την οικογένεια Warburton από τότε που ιδρύθηκε ως αρτοποιείο στην αγγλική πόλη Bolton το 1876, μέχρι σήμερα που είναι το μεγαλύτερο αρτοποιείο στο Ηνωμένο Βασίλειο με 12 αρτοποιεία, 14 αποθήκες και 4.500 εργαζόμενους. Αν και το βασικό του προϊόν είναι ακόμα το ψωμί – που αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των πωλήσεων σε μια χώρα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σάντουιτς – η εταιρεία έχει επεκτείνει τις προσφορές της σε σαλάτες, κέικ πατάτας και προϊόντα χωρίς γλουτένη. Στη δεκαετία μέχρι το 2015, η Warburtons δαπάνησε 400 εκατομμύρια λίρες (555 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για νέες τεχνολογίες και εργοστάσια αναβάθμισης – και η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει.

Η διαχείριση είναι τώρα στα χέρια του 5ης γενιάς οικογενειακού μέλους Jonathan Warburton και των ξαδέρφων του Ross και Brett. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, διότι, όπως έδειξε έρευνα , μόνο το 30% των οικογενειακών εταιρειών συνεχίζουν και στη δεύτερη γενιά. Η μετάβαση από την προηγούμενη γενιά στην τρέχουσα ομάδα “οικογενειακών διευθυντών” της Warburton προσφέρει χρήσιμα διδάγματα για άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις σε μια εποχή που τα επιχειρηματικά μοντέλα αντιμετωπίζουν τις δίδυμες προκλήσεις της διαταραχής και των ταχέως εξελισσόμενων αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η Warburton πρόσφατα κάθισε με στρατηγική για να μιλήσει για το σχεδιασμό διαδοχής, εξάλειψη  των δισταγμών για να προσελκύσει ταλέντο και να επενδύσει για το μέλλον. Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα.

Η μετάβαση στην επόμενη γενιά

“Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν χρειάζεται όλοι να πάνε στο πανεπιστήμιο. Ο νεότερος γιος μου, για παράδειγμα, είναι 19 ετών και δεν έχει πάει στο πανεπιστήμιο, δεν ήθελε να πάει. Θα ήταν σπατάλη του χρόνου του. Οι περισσότεροι από τους άλλους “διαδόχους”  έχουν κάνει επιχειρηματικούς, γεωγραφικούς ή γλωσσικούς τίτλους σπουδών. Όλοι δουλεύουν και κερδίζουν μια εμπειρία σε άλλες επιχειρήσεις. Κάποια στιγμή, εάν ενδιαφέρονται να έρθουν μέσα στην επιχείρηση, με την ευκαιρία περίπου τριών έως πέντε ετών εξωτερικής εμπειρίας, τότε θα δούμε την κατάλληλη ευκαιρία για την επιχείρηση και για αυτούς. Αλλά αισθανόμαστε έντονα – και πρέπει να  καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν μια κληρονομική ζωή. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να κληρονομήσουν αυτόματο ρόλο στην επιχείρηση”.

Ο συνδυασμός με την ανάπτυξη μη-οικογενειακών δεξιοτήτων

“Αν θέλουμε να προσελκύσουμε και να αναπτύξουμε τη διαχείριση ποιότητας που είναι μη-οικογενειακή, πρέπει να πιστεύουμε ότι τους δίνεται μια δίκαιη ευκαιρία. Αν βλέπουν ότι  η μελλοντική τους εξέλιξη μπλοκαρίστηκε από το “μικρό Johnnie” δεν θα έχουμε ποτέ το καλύτερο ταλέντο. Ένα από τα προνόμια του να έχετε το όνομά σας πάνω από την πόρτα είναι ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που είναι πολύ καλύτεροι από εσάς, γιατί δεν “απειλείστε” από αυτό. Έτσι, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη σωστή κουλτούρα και περιβάλλον για την επόμενη γενιά, ώστε να έρθουν, με την πεποίθηση ότι έχουν εμπειρία και μπορούν να προσθέσουν αξία. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι κορυφαίοι επαγγελματίες βλέπουν να εργάζονται σε μια οικογενειακή επιχείρηση όπως η δική μας ως ένα πολύ καλό μέρος λόγω της πρόσβασης στους μετόχους και της πρόσβασης στις επιρροές που μπορεί να μην έχετε σε μια πιο ιεραρχική μεγάλη εταιρεία”.

Η ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης του  ανθρώπινου δυναμικού και της διαχείρισης της νέας τεχνολογίας

“Από επιχειρηματική προοπτική, η τεχνολογία είναι ένας πολύ καλός παράγοντας. Μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη αντίσταση στην επιχείρηση αν την αφήσετε να σας ελέγξει, αντί εσείς να ελέγχετε την τεχνολογία. Είτε πρόκειται για προσωπικό επίπεδο είτε από επιχειρηματική προοπτική, η τεχνολογία δεν μπορεί να τρέξει αυτή την επιχείρηση. Οι άνθρωποι τρέχουν την επιχείρηση. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όταν αγοράζετε -μια ψηφιακή λύση-, δεν δεσμεύεστε υπερβολικά στην τεχνολογία επειδή αλλάζει τόσο γρήγορα, εσείς χρειάζεται να είστε αρκετά ευέλικτοι ώστε να λαμβάνετε αποφάσεις με βάση το τι είναι σωστό για την επιχείρησή σας. Αυτό είναι κοινή λογική. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Ένα πράγμα που είναι επίκαιρο αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα της παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτιμούμε ότι σε μια κατηγορία όπως η δική μας, όπου υπάρχει πλεόνασμα 20% σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο οικονομικοί. Βλέπουμε αυτή την πρόκληση στην άνοδο του artisan baking, το οποίο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές. Είναι σαν την τάση του microbrewery πριν από 10 χρόνια. Το artisan baking, είναι πραγματικά βιώσιμο μόνο αν κάνετε τα πάντα με το χέρι. Αλλά σε μια επιχείρηση όπως η δική μας που είναι 142 ετών, η απόδοση της “τέχνης” με την προσαρμογή της τεχνολογίας είναι δεδομένη.

Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών επηρέασαν την επιχείρησή 

“Οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό. Είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιχείρηση, επειδή από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου – ή σίγουρα τη δεκαετία του 1960 – η κατανάλωση του ψωμιού, άλλαξε. Όταν ήμουν παιδί, θα πηγαίνατε σπίτι και η μαμά θα έβαζε ψωμί και βούτυρο στο τραπέζι για τσάι. Αυτό συνέβαινε σε χιλιάδες νοικοκυριά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξακολουθεί να συμβαίνει, αλλά συχνά δεν είναι μόνο φέτες από καλό παλιό λευκό ψωμί.Τα αρτοποιεία γενικά και ειδικά το παραδοσιακό συσκευασμένο ψωμί – το οποίο φτιάχνουμε – δεν είχε τον καλύτερο τύπο ούτε με τίτλους όπως “επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες” ή “λευκό ψωμί είναι το φαγητό του διαβόλου”. Νομίζω ότι ο κλάδος ήταν πολύ κακός στην υπεράσπισή του. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό; Είναι απίστευτα δύσκολο”.

https://www.youtube.com/watch?v=108W4sjnNZE

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.