Κάθε φορά που κάποιος αναφέρεται στο Amazon Go σαν “κατάστημα χωρίς ταμεία”, ακούγεται κάπως περίεργο. Ενώ είναι αλήθεια ότι μία από τις συνέπειες του Go store, είναι ότι πραγματικά δε χρειάζεται ταμείο, αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι από τη στιγμή που ο πελάτης εισέρχεται στο μαγαζί μέχρι τη στιγμή που φεύγει, κάθε πράξη είναι εντοπισμένη και μετρημένη.
Ίσως η Amazon δεν επεξεργάζεται απαραίτητα όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά θα ήταν τρελό αν πίστευε κάποιος ότι απλά τα πετάει. Το point στο κατάστημα είναι τα δεδομένα που αφορούν τη συμπεριφορά, που πριν δεν υπήρχαν. Η εταιρία έχει ήδη πολλά δεδομένα που οδηγούν στις online πωλήσεις. Η ιδέα να έχουν πρόσβαση στα ακριβώς ίδια δεδομένα μέσα σε ένα κατάστημα είναι πολύ πιο σημαντικό από το να χαλάσουν μερικά δολάρια από δω κι από κει για προσωπικό καταστήματος.
Αλλά ακόμα και αυτή η ανάλυση συμπεριφοράς, αφήνει πολλές ευκαιρίες στο τραπέζι. Όι retailers έχουν επικεντρωθεί υπερβολικά στην απόκτηση πελατών και όχι στη διατήρηση του πελατολογίου.
Η βασική πρόκληση ενσωματώνεται στην ερώτηση που εμφανίζεται κάθε φορά που υπάρχει συζήτηση σχετικά με τις προσφορές: τις κάνετε για τους υφιστάμενους πελάτες σας ή κάνετε προσφορές για να προσελκύσετε νέους πελάτες; Η απάντηση είναι σχεδόν πάντοτε η ίδια: “Έχω ήδη τους υπάρχοντες πελάτες μου – γιατί να έδινα ευκαιρίες σε ανθρώπους που γνωρίζω ότι θα αγοράζουν ούτως ή άλλως;”
Ωστόσο, καθώς οι retailers προσπαθούν να οδηγήσουν τους καταναλωτές μακριά από τις προσφορές και σε έναν κόσμο οδηγούμενο περισσότερο από τις εμπειρίες, δημιουργείται ένα νέο ερώτημα: γιατί να δώσετε μια καλύτερη εμπειρία σε έναν νέο πελάτη και όχι σε κάποιον που είναι ήδη πελάτης; Ας ελπίσουμε ότι μία γρήγορη απάντηση είναι ότι δεν θα το κάνατε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.