10 καινοτόμες ιδέες έμπνευσης για retailers

Καινοτόμες ιδέες γεννιούνται κάθε μέρα, αλλά η εφαρμογή τους είναι μια άλλη ιστορία. Σε αυτό το θέμα θα εξετάσουμε 10 κορυφαίες  καινοτομίες , που θα μπορούσαν να ρίξουν λίγο “φως” στο μέλλον του λιανικού εμπορίου.

Δείτε πως πολλές διαφορετικές βιομηχανίες, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι παροχές φιλοξενίας, η ψυχαγωγία, τα φεστιβάλ, οι υπηρεσίες φαγητού και οι μεταφορές αξιοποιούν νέες καινοτομίες και εκμεταλλεύονται νέες εφαρμογές, λογισμικά, εφευρέσεις και τεχνολογία – και τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για το λιανικό εμπόριο.

Τα ρομποτικά συστήματα “ORI” του MIT

Το γραφείο σχεδιασμού Fuseproject, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο MIT, έχει αναπτύξει ένα ρομποτικό σύστημα επίπλων που ονομάζεται Ori, το οποίο επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το χώρο μέσα σε σπίτια μικρής χωρητικότητας. Το σύστημα μπορεί να αλλάξει λειτουργία ανάλογα με το αν χρειάζεστε χώρο καθιστικού, υπνοδωματίου ή χώρο ψυχαγωγίας. Καθώς τα καταστήματα πώλησης αυξάνονται όλο και περισσότερο, αυτά τα μηχανικά συστήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους λιανοπωλητές να μετασχηματίζουν τους χώρους τους, από χώρο πώλησης σε χώρο εργαστηρίου ή και σε εκθεσιακό.

TBH App

Περισσότερες από πέντε εκατομμύρια φορές έχει κατεβεί η εφαρμογή TBH και από τότε αποκτήθηκε από το Facebook. Εστιάζοντας στους νέους ανθρώπους, είναι μια εφαρμογή ανώνυμων σχολίων όπου οι χρήστες στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους απαντώντας θετικά σε ερωτήσεις. Μια προσπάθεια να σταματήσει το φαινόμενο αρνητικής επικοινωνίας που αναπτύσσεται στο διαδίκτυο και στη σχέση μεταξύ κοινωνικής και ψυχικής υγείας.To ερώτημα είναι πώς θα αρχίσουν οι retailers να συνεισφέρουν σε αυτό το νέο κίνημα θετικής σκέψης και επικοινωνίας.

Βασιλική Όπερα Λονδίνου x Ημέρα emoji

Η Βασιλική Όπερα τοy Λονδίνοy, πειραματίζεται με νέους τρόπους να προσεγγίσει τους νέους.Για το #WorldEmojiDay, το ίδρυμα συνεργάστηκε με το Twitter για να αναδημιουργήσει μερικές από τις δημοφιλέστερες ιστορίες μπαλέτου και όπερας χρησιμοποιώντας το emoji ως τη «γλώσσα».

Αυτό εξελίχθηκε σε διαγωνισμό που προσκαλούσε μέλη του κοινού να μαντέψουν ποιες ιστορίες απεικονίζονται. Οι εταιρείες θα έπρεπε να συνεχίσουν να αξιοποιούν το emoji ως μια κύρια μορφή επικοινωνίας, ειδικά σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Estée Lauder x Βοηθός Google

Η ομορφιά φτάνει στο σπίτι με την εφαρμογή Nighttime Expert της Estée Lauder, η οποία παραδίδεται μέσω του Google Assistant στην συσκευή φωνητικής λειτουργίας του Google Home. Χρησιμοποιώντας ανταλλαγή ερωτήσεων και απαντήσεων, βασισμένη σε συζήτηση, η εφαρμογή προσφέρει ένα προμελετημένο πρόγραμμα φροντίδας για τη φροντίδα της επιδερμίδας για τους χρήστες.

Η «ανταλλαγή» καταλήγει σε μια προτροπή, που οδηγεί τους χρήστες στα καταστήματα για να δοκιμάσουν τον ορό Advanced Night Synchronized Recovery Complex II δωρεάν, σε έναν πάγκο της Estée Lauder.

Μέσω επεμβατικής ακρόασης που περιβάλλεται από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, οι τυχόν καινοτομίες του φωνητικού βοηθού πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Ωστόσο, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σε στιγμές που χρειάζεται ο πελάτης να λάβει ενεργά συμβουλές και συστάσεις – κάποιο άδειο ψυγείο ή η στιγμή που αδειάζει μια συσκευασία, θα μπορούσε να είναι η βασική στιγμή για την παράδοση μηνυμάτων πώλησης.

Stranger things x Snapchat x Shazam

Με μια τριπλή διακαναλική συνεργασία, το Netflix , το Snapchat και η εφαρμογή αναγνώρισης μουσικής Shazam εργάστηκαν για να φέρουν στη ζωή τη νέα σειρά Stranger Things. Οι χρήστες κατεβάζουν την εφαρμογή και, στη συνέχεια, ακούγοντας το intro του Strange Things, μπορούν να ανοίξουν το Snapchat για να αποκτήσουν μια «αποκλειστική» ματιά στο σαλόνι της οικογένειας Byers (βασικοί χαρακτήρες στην ιστορία) μέσω ενός φακού AR. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα οικοδόμησης της δικής σας πλατφόρμας Software-Of-Things που «μιλάει» ο ένας στον άλλο για να απελευθερώσει περιεχόμενο ή μηνύματα πωλήσεων. Πώς θα μπορούσατε να συνδέσετε μια λίστα αναπαραγωγής  του Spotify με μια διαφήμιση που θα προωθεί αγορές ή ενα διαδραστικό βίντεο με το AirBnb;

ScreenShop

Μια εξέλιξη της όλο και πιο δημοφιλούς λειτουργίας “Αναζήτηση εικόνων”, κατά το κατέβασμα της εφαρμογής ScreenShop, οι χρήστες καλούνται να κάνουν screenshot οποιονδήποτε ιστότοπο / εφαρμογή / κοινωνικό ιστότοπο και να τα χρησιμοποιήσουν ως βάση κάποιας αναζήτησης. Η εφαρμογή αναγνωρίζει το στοιχείο στο στιγμιότυπο οθόνης και τραβάει παρόμοια αντικείμενα από τα e-tailers, σε μια σειρά τιμών. Οι εταιρείες Asos, Topshop, Boohoo, Yeezy της Kanye West, Saks Fifth Avenue και Forever21 έχουν ήδη προσχωρήσει στη συνεργασία με την υπηρεσία. Ενώ αυτό είναι ήδη μια εφαρμογή που υπάρχει στην αγορά, οι έμποροι θα πρέπει να εξετάσουν τη βελτίωση της αναζήτησης εικόνων τους κατά το νέο έτος.

Pringles’ Mr P

Ένα νέο σύνορο θα υπάρξει στην επικοινωνία με το να διαφημίζεται υλικό που στοχεύει σε κάθε διαφορετικό είδος κοινού . Ο Pringle ξεκίνησε τον κ. P (βασισμένο στον αναγνωρίσιμο χαρακτήρα συσκευασίας), ένα chatbot για το Facebook Messenger που δημιουργεί εξατομικευμένα μουσικά βίντεο για τους χρήστες.

Οι χρήστες εισάγουν λεπτομέρειες για τα αγαπημένα τους είδη μουσικής και ανεβάζουν ταινίες από το χορό τους. Το bot συγκεντρώνει σχετικές εικόνες από το Cloudinary ανακατεύει για να δημιουργήσει ένα εντελώς μοναδικό βίντεο. Καθώς τα chatbots και οι υπηρεσίες που βασίζονται σε κείμενα απογειώνονται, οι  κοινωνικές πλατφόρμες μπορούν να προσφέρουν «ασφαλείς» χώρους για τους χρήστες να μοιράζονται περισσότερο προσωπικό περιεχόμενο.

Spider-Man: Επιστροφή στο σπίτι x Dell

Με την τόσο υψηλή διαφήμιση του θα πρέπει να δουλέψει πολύ για να αποδείξει την (δαπανηρή) αξία του. Τα εμπορικά σήματα και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να συνεχίσουν να διερευνούν πώς να μετατρέψουν αυτές τις ευκαιρίες από διαφημίσεις σε στιγμές διαφήμισης του προιόντος τους.

Προωθώντας την  προβολή του Spider-Man: Homecoming στις ΗΠΑ, η Sony Pictures συνεργάστηκε με τους υπολογιστές της Dell και την εταιρεία διαφήμισης σε εξωτερικούς χώρους Kinetic, προκειμένου να δημιουργήσει ένα παιχνίδι κινητών για περαστικούς. Χρησιμοποιώντας το φορητό ακουστικό ως κονσόλα παιχνιδιών (μέσω μιας ιστοσελίδας), οι παίκτες του δρόμου προσκλήθηκαν να τρέξουν σε αγώνα δρόμου με τους χαρακτήρες Spider-Man για απόσταση δύο ψηφιακών πινακίδων. Το omni-channel γίνεται πραγματικά «κάθε κανάλι» μέσω του διαδικτύου, του κινητού, μέσα από τα καταστήματα,και το OOH.

Περιήγηση Starbucks AR

Καθώς τα κινητά τηλέφωνα γίνονται πιο συμβατά με AR (Augmented Reality), θα δούμε τους retailers να φέρνουν περισσότερα στη ζωή μέσω της οθόνης. Το νέο κατάστημα Shanghai Starbucks περιλαμβάνει, για παράδειγμα, διαφορετικά hotspots στο κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη διαδικασία παραγωγής καφέ και την παραγωγή μέσω AR.

Facebook Facial Recognition Tech

Μια άλλη καινοτομία που πρέπει να εξετάσουμε και να εφαρμόσουμε με προσοχή, το Facebook αναμένεται να αναπτύξει μια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, μέσω κάμερας αποθήκευσης, που θα παρέχει στο προσωπικό πωλήσεων πληροφορίες για τους πελάτες από τα κοινωνικά τους προφίλ. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μια υπερ-στοχοθετημένη υπηρεσία που όχι μόνο συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις τους αλλά και ανιχνεύει τη διάθεσή τους. Η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει στους συναινετικούς πελάτες τη first-name-basis φροντίδα, που προσφέρεται σε άτομα υψηλής αξίας και σε πελάτες πολυτελείας.