25 Απρ 2024
READING

Coffee Business-“Συνταγή Κερδοφορίας”

6 MIN READ

Coffee Business-“Συνταγή Κερδοφορίας”

Coffee Business-“Συνταγή Κερδοφορίας”

Μπορεί να έχετε ξεκινήσει μόλις την επιχείρηση καφέ σας απλά επειδή έχετε πάθος με αυτό, αλλά αυτό που θα έπρεπε κυρίως να σκέφτεστε είναι η κερδοφορία της. Είτε είστε ιδιοκτήτης καταστήματος specialty καφέ, καφεκοπτείου, ή εταιρείας εισαγωγής ή εξαγωγής καφέ, τα κέρδη είναι εκείνα που σας επιτρέπουν να επιβιώσετε, αλλά και να επενδύσετε σε όσα είναι σημαντικά για την επιχείρησή σας, όπως το να αγοράζετε ποιοτικό καφέ, να εκπαιδεύετε το προσωπικό και να αγοράζετε εξοπλισμό.

Δυστυχώς, μερικές φορές φαίνεται ότι τα χρήματα απλώς έρχονται και φεύγουν μακριά. Σχετικά με αυτό, σας παραθέτουμε τη γνώμη του Ricardo Pereira, Διευθυντή του Specialty Coffee στο Ally Coffee, και της Ildi Revi, διευθύντριας εκπαίδευσης στο Ally Coffee, γύρω από το θέμα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Διαχείριση Κόστους

Το υψηλό κόστος μπορεί να κάνει τα κέρδη πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να αναλύετε περισσότερο την επιχείρηση, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να μειώσετε τις δαπάνες. Παρακάτω ακολουθούν οι βασικοί τομείς που πρέπει να εξετάσετε.

• Κατανοήστε την επιχείρησή σας

Ο καλύτερος τρόπος μείωσης των έμμεσων δαπανών και των γενικών εξόδων είναι η βελτίωση των συστημάτων και η μέτρηση των εξόδων. Πρέπει να ξέρετε σε τι ξοδεύετε τα χρήματά σας – και αν τα ξοδεύετε με προσοχή και εύστοχα. Είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στο κόστος εργασίας, στην απόδοση των εργαζομένων και στη διαχείριση των απωλειών. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα καφέ συχνά έχουν περισσότερη δουλειά καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και διασκεδάζουν. Εάν υπάρχουν περισσότεροι πελάτες, θα πρέπει να απασχολείτε τον ίδιο αριθμό εργαζομένων; Πρέπει να έχετε το ίδιο ωράριο; Δεν μπορείτε να έχετε τα ίδια έξοδα λειτουργίας, εάν δεν έχετε την ανάλογη δουλειά στην επιχείρηση για να το δικαιολογήσετε.  ·

  • Έλεγχος ταμειακών ροών και αποθεμάτων

Σε δεύτερη φάση, φροντίστε να προγραμματίζετε τις αγορές σας και να γνωρίζετε τη ροή των μετρητών σας. Έχετε κατά νου ότι τα λειτουργικά σας έξοδα, όπως η αγορά αποθέματος ή η πληρωμή λογαριασμών, πρέπει συχνά να καταβάλλονται πριν η επιχείρησή σας έχει έσοδα από πελάτες. “Ελέγξτε τα χρήματά σας πριν δημιουργήσετε κέρδη και έχετε υπό έλεγχο πάντα τα απόθεματά σας”, λέει η Ildi Revi.  Όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεμάτων σας, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα ακριβείας. Αγοράζοντας αγαθά μόνο όταν χρειάζονται, θα αυξήσετε την ευστοχία των εξόδων, λιγότερα χρήματα θα δεσμεύονται στα αποθέματα και το πιο πιθανό είναι να μειωθούν και οι απώλειες.

Διαχείριση Προσωπικού

Όταν πρόκειται για τη διοίκηση του προσωπικού, δύο πράγματα είναι σημαντικά: το κίνητρο και η εκπαίδευση. Σε κάποιο βαθμό, αυτά τα δύο στοιχεία συμβαδίζουν. Οι εργαζόμενοι συχνά έχουν πιο πολλά κίνητρα όταν αισθάνονται ότι η εργασία τους έχει σκοπό.

• Κίνητρο

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, που έχουν δεσμευτεί με την εργασία τους, βοηθούν την επιχείρησή σας”, λέει ο Ildi. Πώς λοιπόν μπορείτε να κρατήσετε το προσωπικό σας χαρούμενο; Η Ildi συμβουλεύει: “Κρατήστε το λόγο σας”. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσφέρει στο προσωπικό σας όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρονται με την εργασία τους, όπως υγειονομική περίθαλψη, καλό περιβάλλον εργασίας και ελεύθερο χρόνο. Αν και το να φροντίζετε να υπάρχει κίνητρο στους εργαζόμενους μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν δαπάνη, όμως εκείνοι θα είναι πιο παραγωγικοί και πιο πρόθυμοι να παραμείνουν στο πόστο τους. Το κόστος πρόσληψης και κατάρτισης νέου προσωπικού μπορεί σύντομα να αυξηθεί.

• Εκπαίδευση

Όσον αφορά την κατάρτιση, η Ildi’s λέει ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι ειλικρινείς με τις ανάγκες τους, ώστε να αξίζει η επένδυσή τους. Το δύσκολο κομμάτι είναι να επιλέξει κανείς το ποιος θα κάνει την εκπαίδευση και τι θα περιλαμβάνει αυτή. Ως ιδιοκτήτες της επιχείρησης, θα πρέπει να κατανοήσετε τις ανάγκες της δουλειάς. Για παράδειγμα, ένας barista πρέπει να καταλαβαίνει την εξόρυξη και να χειρίζεται υπέροχα τις συσκευές και τη μηχανή του espresso. Αλλά θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αναβαθμίζει και να παρέχει άψογη εξυπηρέτηση πελατών. Είναι εύκολο να παρακάμψετε την αξία της εξυπηρέτησης των πελατών. Θυμηθείτε όμως ότι η ποιότητα της εμπειρίας στο καφέ σας είναι τόσο σημαντική για τον πελάτη, όσο είμαι και η ποιότητα των προϊόντων σας.

• Εκπαιδεύστε κι εσείς τον εαυτό σας!

Η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους σας. Θα πρέπει κι εσείς να αποκτήσετε νέες δεξιότητες, ώστε να βελτιώσετε τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σας. Στην πραγματικότητα, το εκπαιδευτικό τμήμα της Ally Coffee συχνά εκπαιδεύει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων καθώς και υπαλλήλους. Από τεχνικές δεξιότητες ((Q grader πιστοποίηση, ικανότητες καβουρδίσματος, κ.α) μέχρι διαχείριση επιχειρήσεων (λογιστική, μάρκετινγκ, HR), υπάρχουν πολλοί τομείς που η επένδυση στην επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα κέρδη σας.

Διαχείριση των κινδύνων

Κάθε επιχείρηση συνοδεύεται με κινδύνους και ρίσκα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να τους προβλέψετε και να διαχειριστείτε κάθε περίσταση.

• Γνωρίστε την εταιρεία σας

Μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι για τους κινδύνους, μόνο εάν γνωρίζετε ποιοι είναι. Πάρτε το χρόνο σας ώστε να σκεφτείτε τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε, αλλά προσέξτε γιατί δεν είναι εφικτό πάντα να έχετε τη δυνατότητα να έχετε επίγνωση των κινδύνων που αφορούν τη δική σας επιχείρηση.  Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρίσκεστε σε επαφή με τους υπαλλήλους και τους πελάτες. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ανατροφοδότηση για αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα.

• Προμήθεια καφέ: ένα κοινό ρίσκο

Ένα κοινό ρίσκο είναι το να γνωρίζεις πότε πρέπει να αγοράσεις καφέ. Για να αποφευχθούν τα προβλήματα, οι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς ποιο είδος καφέ επιθυμούν και πότε αυτό θα είναι διαθέσιμο, λόγω της εποχικότητας.Να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες δοκιμές για να εξοικειωθείτε με διαφορετικούς καφέδες. Ζητήστε λοιπόν από τους εισαγωγείς σας δείγματα και προπαραγγείλτε τον καφέ σας. Η κράτηση του καφέ είναι εξαιρετικά σημαντική, εάν θέλετε να αποφύγετε τους κινδύνους. Πολλοί αγοραστές περιμένουν να αγοράσουν καφέ όταν οι τιμές θα μειωθούν, αλλά το πιο πιθανό είναι να καταλήξουν να πληρώσουν περισσότερα. Όταν προαγοράζετε τον καφέ σας, εξασφαλίζετε αυτόματα ότι θα τον προμηθευτείτε στην τιμή που είστε ευχαριστημένοι, όπως και να χει.

  • Ζητήστε βοήθεια

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ζητήσετε βοήθεια ή πληροφορίες εάν το χρειάζεστε. Μην έχετε την εντύπωση ότι ξέρετε τα πάντα.Ένα κερδοφόρο κατάστημα καφέ είναι συχνά εκείνο που σχεδιάζει να είναι κερδοφόρο. Το να λειτουργείς μία επιτυχημένη επιχείρηση δεν είναι ποτέ εύκολο, αλλά με τη σωστή διαχείριση του κόστους, του προσωπικού και των κινδύνων, σίγουρα αυτή η ευθύνη θα γίνει πιο εύκολη. Και αφού έχετε τακτοποιήσει όλα τα παραπάνω, μπορείτε πλέον να επικεντρωθείτε στα πράγματα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν, είτε αυτό είναι το να προσφέρετε υπέροχο καφέ, είτε το να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για το ποτό τους, είτε το να λειτουργείτε μια βιώσιμη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά επιχείρηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.