25 Απρ 2024
READING

9 καινοτομίες που “μετασχηματίζουν” το retail

4 MIN READ

9 καινοτομίες που “μετασχηματίζουν” το retail

9 καινοτομίες που “μετασχηματίζουν” το retail

Το λιανικό εμπόριο δεν πεθαίνει, απλά αλλάζει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2017 δεν πρέπει να μείνει μόνο ως το έτος της “αποκάλυψης του retail” στην Αμερική. Αν και ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης προσπαθούν να επιβιώσουν, άλλοι έχουν βρει νέους και συναρπαστικούς τρόπους για να διατηρήσουν το κοινό τους πιστό.

Ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο λιανικό εμπόριο παρακάτω:

Η Adidas έκανε τα customisable παπούτσια εφικτά.

Η Adidas συνεργάστηκε με την startup Carbon για να δημιουργήσει 3D-printed παπούτσια. Χρησιμοποιώντας μια φωτοευαίσθητη ρητίνη που σκληραίνει όσο τη χτυπά το φως, κατάφερε να δημιουργήσει μια σόλα σε 20 λεπτά. Αυτές οι σόλες μπορούν στη συνέχεια να τροποποιηθούν εύκολα.

Η Walmart εφηύρε έναν τρόπο να λαμβάνετε τα πακέτα σας, όταν δε βρίσκεστε στο σπίτι.

Με τη συνεργασία τους με την smart-lock startup August Home, έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες να παραγγέλνουν τρόφιμα και στη συνέχεια να τα παραλαμβάνουν και να τα βγάζουν από τη συσκευασία τους στο σπίτι, ενώ δεν βρίσκονται οι ίδιοι εκεί. Οι πελάτες λαμβάνουν ειδοποίηση όταν ο οδηγός χτυπάει το κουδούνι και οι κάμερες ασφαλείας τους επιτρέπουν να παρακολουθούν ολόκληρη τη διαδικασία εάν το επιθυμούν. Η Amazon ανακοίνωσε αργότερα ένα παρόμοιο πρόγραμμα, που ονομάζεται Amazon Key.

Η Sephora βρήκε έναν τρόπο ώστε να δοκιμάσουν οι πελάτες το μακιγιάζ χωρίς ταλαιπωρία.

Η Sephora ξεκίνησε μια νέα λειτουργία, που ονομάζεται Virtual Artist, στην εφαρμογή της για κινητά. Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιτρέψει στους πελάτες να εφαρμόσουν, ουσιαστικά, το μακιγιάζ, να μάθουν νέες τεχνικές και να δουν πως θα έμοιαζαν διαφορετικά looks στο πρόσωπό τους. Στη συνέχεια, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα στην εφαρμογή.

Η Lidl έκανε φθηνότερα τα groceries.

Η γερμανική αλυσίδα supermarket LIDL εισέβαλε στις ΗΠΑ το 2017 και έφερε μαζί της φθηνότερα είδη τροφίμων χάρη σε ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο. Το κατάστημα διατηρεί τις τιμές χαμηλές, αποθηκεύοντας μια περιορισμένη ποσότητα προϊόντων που μετακινούνται γρήγορα, μειώνοντας το κόστος εργασίας με αποτελεσματικά συστήματα τοποθέτησης στα ράφια και πωλώντας κυρίως προϊόντα με ιδιωτική ετικέτα.

Η ASOS και η Boohoo έκαναν τη γρήγορη μόδα ακόμα πιο γρήγορη.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα ASOS και Boohoo, αμφισβήτησαν την πρωτοπόρο Zara μειώνοντας τα ωράρια παραγωγής έως και δύο εβδομάδες. Διαθέτοντας μια ευκίνητη αλυσίδα εφοδιασμού και επιλέγοντας σχέδια σε μικρές παρτίδες, είναι σε θέση να ισορροπήσουν την προσφορά με τη ζήτηση. Οι startups εταιρείες ένδυσης, απέδειξαν ότι τα ‘showroom’ concepts είναι ό,τι πρέπει.

Bonobos

Ενώ η ιδέα του εκθεσιακού χώρου showroom concept δεν είναι νέα το 2017, αρχίζει και φαίνεται πιο ελκυστική και σε μεγαλύτερους λιανέμπορους.  Η trendy μάρκα ανδρικής ένδυσης Bonobos, που η Walmart την αγόρασε για 310 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, έχει 38 Guideshops”,όπου εκεί μπορούν οι πελάτες να δοκιμάσουν ρούχα για να βεβαιωθούν ότι τους ταιριάζουν καλά.

Στη συνέχεια μπορεί να γίνει παραγγελία αυτών των ρούχων στο κατάστημα και αποστολή απευθείας στους πελάτες. Με αυτό το μοναδικό σύστημα σημαίνει ότι η Bonobos δεν χρειάζεται να αποθηκεύει αποθέματα στα καταστήματά της.Η ιδέα έχει αντιγραφεί από άλλες δημοφιλείς μάρκες που απευθύνονται σε millennials, όπως η Everlane και η Warby Parker.

Η Amazon έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του online shopping ρούχων.

Η Amazon εγκαινίασε το Amazon Prime Wardrobe, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους πελάτες να δοκιμάσουν τα ρούχα πριν τα αγοράσουν. Δεν υπάρχει κανένα κόστος για την αποστολή και τις επιστροφές και τα μέλη έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να πάρουν απόφαση εάν θέλουν να τα κρατήσουν ή όχι. Όσο περισσότερα αποφασίσουν να κρατήσουν, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι εκπτώσεις που θα λάβουν. 

Η Wayfair και η Amazon έκαναν πιο απλή την αγορά επίπλων.

Η Wayfair ξεκίνησε μια νέα λειτουργία “αναζήτησης με φωτογραφία” που επιτρέπει στους πελάτες να φορτώνουν φωτογραφίες των επίπλων που τους αρέσουν και να βρίσκουν παρόμοια κομμάτια στην ιστοσελίδα τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες από ακριβότερα έπιπλα σε εκθεσιακούς χώρους και στη συνέχεια να βρίσκουν παρόμοια, χαμηλότερου κόστους κομμάτια στη σελίδα.

Η Amazon ξεκίνησε μια λειτουργία που επιτρέπει να δοκιμάσετε έπιπλα στο σπίτι σας, προτού το αγοράσετε. Οι χρήστες μπορούν να δουν ψηφιακές απεικονίσεις των επίπλων στο σπίτι τους για να δουν πώς ταιριάζουν στο χώρο. Η Walmart και η Amazon προσπαθούν να εξαλείψουν τις ουρές αναμονής στα καταστήματα τροφίμων.

Η Walmart και η Amazon είναι ήδη  στον δρόμο για τη δημιουργία καταστημάτων χωρίς ταμεία.

Το Amazon Go, που άνοιξε  στο Σιάτλ, χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες για να εντοπίσει τι παίρνουν οι αγοραστές από τα ράφια. Στη συνέχεια τους χρεώνει για τα καρότσια τους όταν φεύγουν από το κατάστημα – χωρίς να υπάρχει αλληλεπίδραση με κάποιο ταμείο. Για να την ανταγωνιστεί, η Walmart δημιούργησε ένα νέο κατάστημα που ονομάζεται Project Kepler, το οποίο, σύμφωνα με το Recode, θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την παρακολούθηση και χρέωση αγορών χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ταμείο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.