24 Απρ 2024
READING

Anita Roddick-BODY SHOP

3 MIN READ

Anita Roddick-BODY SHOP

Anita Roddick-BODY SHOP

Η Anita Roddick, DBE (23 Οκτωβρίου 1942 – 10 Σεπτεμβρίου 2007), ήταν βρετανίδα επιχειρηματίας, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντική αγωνίστρια, γνωστή ως η ιδρυτής του The Body Shop, μιας εταιρίας καλλυντικών που παράγει και εμπορεύεται προϊόντα ομορφιάς. Η εταιρεία ήταν μία από τις πρώτες που απαγόρευσε τη χρήση συστατικών που δοκιμάζονται σε ζώα και μία από τις πρώτες που προώθησε το δίκαιο εμπόριο σε χώρες του τρίτου κόσμου.


Η Roddick συμμετείχε σε ακτιβιστικές δραστηριότητες και σε εκστρατείας γύρω από περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής με τη Greenpeace και στο Big Issue.

Το 1990, η Roddick ίδρυσε το «Children On The Edge», μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τα παιδιά στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Το 2003, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έδωσε  στην Roddick τον τίτλοa Dame Commander of the Order of the British Empire. Η Anita Roddick γεννήθηκε σε καταφύγιο στο Littlehampton, στο Sussex, και ήταν κόρη ιταλών μεταναστών που είχαν μετναστεύσει στην Αγγλία από τη Νάπολη.

Μετά το σχολείο, η Anita εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα πριν εργαστεί για τα Ηνωμένα Έθνη. Το 1979, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Μπράιτον. Η Anita Roddick είπε ότι πολλές επιχειρηματικές αποφάσεις ήρθαν από περιστάσεις και καλή τύχη και όχι από κάποιο προετοιμασμένο σχέδιο. Τα Body Shop, έστελναν ένα απλό ηθικό μήνυμα και προώθησαν το φιλικό προς το περιβάλλον καταναλωτισμό. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας πολύ ισχυρής εικόνας μάρκας. Η Anita Roddick μιλά για το ήθος πίσω από το Body Shop:


“Κάναμε μια λίστα με όλα τα πράγματα που δεν θέλαμε να είμαστε. Δεν θέλαμε να είμαστε αυτοί οι καπετάνιοι της βιομηχανίας. Αυτό δεν έκανε το αίμα μας να “τραγουδάει”. Δεν ήθελα να είμαι μια καλλωπιστική ντίβα που θα φορούσε ψηλά τακούνια και μακιγιάζ, αναζωογονώντας τις επιδερμίδες των διασημοτήτων. H πορεία μας και οι πράξεις μας έγιναν με δέσμευση για την οικογένεια και την κοινωνία.

Μέχρι το 1991, το Body Shop είχε πάνω από 700 καταστήματα παγκοσμίως. Θεωρείται ότι είναι το δεύτερο πιο αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Roddick δήλωσε ότι ο στόχος της επιχείρησης δεν ήταν μόνο η αύξηση των εσόδων, αλλά η χρήση πολύτιμων ηθικών αρχών βάση των οποίων θα λειτουργεί η επιχείρηση.

Σε όλη την ιστορία, υπήρχαν πάντα κινήσεις όπου η επιχείρηση δεν ήταν επικεντρωμένη μόνο  στη συσσώρευση εσόδων, αλλά κοιτούσε και το δημόσιο καλό. Ακόμη ψάχνω για μοντέρνες ισοδύναμες επιχειρήσεις, που έκαναν χρήματα επειδή προσέφεραν τίμια προϊόντα και αντιμετώπιζαν με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους τους. Αυτή η επιχειρηματική πίστη, δυστυχώς, φαίνεται να έχει εκλείψει”. Το 1990, μετά από επίσκεψη σε ρουμανικό ορφανοτροφείο, ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα – Children On The Edge. Το 2006, πώλησε το Body Shop στην L’Oreal για £ 652 εκατομμύρια. Το 2007, η Anita αποκάλυψε ότι ήταν αρκετά άρρωστη με την ηπατίτιδα C, μετά  από αιμορραγία του εγκεφάλου. Άφησε την περιουσία της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.