Ο Mark Parker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nike, είναι ένας πραγματικός “θρύλος” του λιανικού εμπορίου. Οι φανταστικές και καινοτόμες ενέργειές του, τον καθιστούν αληθινό ηγέτη και οραματιστή, οπότε είναι η επιλογή ως “Πρόσωπο της Χρονιάς”. Διαδέχτηκε τον Phil Knight, συνιδρυτή της Nike, ως πρόεδρος το 2016 και έχει ξεκινήσει πολλά συναρπαστικά βήματα από τότε που θα αλλάξουν τη δυναμική της εταιρείας του, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης πολλών από τους συνεργάτες του στο λιανεμπόριο.
Ο Parker, 62 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό Nike το 1979 ως σχεδιαστής υποδημάτων στην ερευνητική και σχεδιαστική της εγκατάσταση, μετά την αποφοίτησή και το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από το Penn State το 1977. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για την ανάπτυξη το 1987, Γενικός Διευθυντής το 1992 και Αντιπρόεδρος του Global Footwear το 1998. Ορίστηκε ως δεύτερος πρόεδρος της μάρκας Nike το Μάρτιο του 2001 και το 2006 διορίστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Η επιτυχία της Nike τα τελευταία χρόνια μπορεί να εντοπιστεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Από το διορισμό του ως CEO, τα κέρδη της Nike αυξήθηκαν κατά 57% και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκε. Η εταιρεία έχει πωλήσεις άνω των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μέχρι το 2020, ο Parker έχει φιλόδοξες ελπίδες να ενισχύσει τις πωλήσεις στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τα πολύπλευρα καθήκοντά του, συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με το σχεδιασμό προϊόντων και συμμετέχει ως μέλος της ομάδας HTM της Nike. Οι Hiroshi Fujiwara, Tinker Hatfield και Mark Parker δημιουργούν limited εκδόσεις υποδημάτων. Ειδικά προϊόντα όπως τα αθλητικά παπούτσια Vapor X και τα Nike Zoom, αντανακλούν τη δέσμευση για καινοτόμο σχεδιασμό και την ικανοποίηση της έντονης ζήτησης των πελατών.
Στις 25 Οκτωβρίου, ο Parker ανακοίνωσε μια επαναστατική απόφαση. Αποφάσισε ότι από το παγκόσμιο δίκτυο της Nike με περισσότερους από 30.000 συνεργάτες λιανικής πώλησης, η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε περίπου 40 από αυτούς. Αναμένει από τους συνεργάτες να είναι ικανοί και πρόθυμοι να δημιουργήσουν ένα μοναδικό και αφοσιωμένο χώρο Nike στα καταστήματά τους, ώστε μαζί να μπορούν να προσφέρουν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία μάρκας για τους πελάτες.
Πέρα από αυτή την εκτεταμένη χονδρική παρουσία, η Nike διαθέτει περίπου 380 καταστήματα Nike, Nike Outlet, Converse και Hurley σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά ιδιόκτητα καταστήματα στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τον Καναδά. Όλοι θα γίνουν πιο σημαντικοί και θα αποτελέσουν μέρος μιας στρατηγικής για να συνδεθούν πιο άμεσα με τους πελάτες.
Ορισμένα από τα superstores της Nike θα χρησιμεύσουν αναμφίβολα ως “θέατρα” για παρουσιάσεις ενδυμάτων και υποδημάτων της Nike, στους υπόλοιπους συνεργάτες λιανικής πώλησης.Πρόκειται για μια στρατηγική μετατόπιση για την εταιρεία που μπορεί να αλλάξει το όραμα πολλών μελλοντικών λιανοπωλητών. Σίγουρα, οι Canadian Goose, Michael Kors και Coach, έχουν ανακοινώσει παρόμοιες προσπάθειες να μειώσουν τη βάση των συνεργατών τους και να επικεντρώσουν το brand τους σε μια νέα σχέση με τους πελάτες. Στη συνέχεια επιθυμούν να επικεντρωθούν στις δικές τους άμεσες προσπάθειες.
Ένα πρόσφατο άρθρο στo Business of Fashion του Doug Stephens, δείχνει ότι η επόμενη δεκαετία θα φέρει ένα νέο πλαίσιο που θα ξεκαθαρίσει τον ορισμό του τι υπάρχει γύρω από τη λιανική πώληση. Από τη μια πλευρά, θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ολοκληρωμένων brands που εξυπηρετούν μεμονωμένους πελάτες, άμεσα σε κλίμακα, και με τρόπο που ωφελεί καλύτερα το εμπορικό brand.
Επίσης, μια νέα τάξη “βιωματικών retailers” θα χρησιμοποιήσουν τα φυσικά καταστήματα και τα διαδικτυακά περιουσιακά τους στοιχεία για να τελειοποιήσουν την εμπειρία των καταναλωτών. Η τελευταία στρατηγική του Mark Parker αντικατοπτρίζει αυτόν τον μελλοντικό κόσμο του retail. Είναι ένας πωλητής νέας εποχής που θα αυξήσει τη σημασία των καταστημάτων της Nike και θα προωθήσει τις πωλήσεις για τους συνεργάτες του. Ωστόσο, το όραμά του είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Δεν σχεδιάζει να επικεντρωθεί μόνο σε εμπειρίες που αποκτούνται μέσα σε τέσσερεις τοίχους, αλλά αναζητά στο μέλλον πολλαπλά μέσα για να δημιουργήσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους πελάτες του. Στην επιστολή του προς τους μετόχους, μιλά για το εύρος της αλλαγής που ξεκινά. Δεν πιστεύει σε διαδοχικές αλλαγές, αλλά στη βιώσιμη καινοτομία ως ισχυρό κίνητρο, μοχλό ανάπτυξης και καταλύτη αλλαγής, όχι μόνο για τις δικές του επιχειρήσεις αλλά και για διάφορες βιομηχανίες.
Ο Parker συνεργάζεται με τους πρωτοπόρους που βοηθούν στην επιτάχυνση της συστημικής αλλαγής σε κλίμακα. Για παράδειγμα, η Nike συνεργάζεται με την Flex για να ακολουθήσει μια νέα προσέγγιση στην κατασκευή υποδημάτων. Ομοίως, η εταιρεία χρησιμοποιεί τη DreamWorks και την τεχνολογική εταιρεία NOVA, για να κατασκευάσει ένα σύστημα 3D ψηφιακού σχεδιασμού και να μεταμορφώσει τη διαδικασία δημιουργίας του προϊόντος.
Τέλος, με το Ίδρυμα Ellen MacArthur, η Nike εξερευνά νέα επιχειρηματικά μοντέλα που διατηρούν τα υλικά στο παιχνίδι μέσω της επαναχρησιμοποίησης τους. Ίσως όλα αυτά θα αποτελέσουν πρόκληση για τη βιομηχανία που θα μπορούσε να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους πελάτες. Η απόφαση του Parker να μην πουλήσει σε πολλές εταιρείες πολυκαταστημάτων, αναγκάζει αυτά τα καταστήματα να βρουν αντικαταστάτες για τα προϊόντα της Nike.
Ενώ κάποιοι μπορεί να πάνε στην Adidas ή σε άλλες ολοκληρωμένες μάρκες υποδημάτων και ενδυμάτων, άλλοι λιανοπωλητές μπορεί να είναι πιο τολμηροί και να αναπτύξουν σχέσεις με μικρότερες, πρωτοποριακές μάρκες και να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και τα νέα προϊόντα. Ίσως ο Parker βρήκε έναν τρόπο ώστε η βιομηχανία υποδημάτων να είναι πιο δημιουργική και καινοτόμος, κάτι που πρέπει να είναι ανταγωνιστικό.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.