01 Μάι 2024
READING

Το Branding μπορεί να γίνει, πιο σημαντικό από ποτέ!

10 MIN READ

Το Branding μπορεί να γίνει, πιο σημαντικό από ποτέ!

Το Branding μπορεί να γίνει, πιο σημαντικό από ποτέ!

Μέχρι το 2020, περίπου 30 δισεκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν με το Διαδίκτυο, περισσότεροι άνθρωποι από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι συνδεδεμένοι και περίπου το 60% θα ζουν σε αστικές περιοχές. Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση, η παγκοσμιοποίηση και η αστικοποίηση θα διαμορφώσουν τις οικονομίες μας για τα επόμενα χρόνια. Εν τω μεταξύ, μερικές από τις πλέον προηγμένες εταιρείες θα μετατοπιστούν από υπερδυνάμεις αναδυόμενων αγορών: Προβλέπεται ότι οι μισές από τις εταιρείες S & P 500, θα αντικατασταθούν τα επόμενα 10 χρόνια.

Η πρόοδος δεν είναι δεδομένη σε αυτόν τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και τα άτομα και οι οργανισμοί πρέπει να συμβαδίζουν με την επιτάχυνση της ταχύτητας ζωής. Υπάρχουν ορισμένες ξεχωριστές προκλήσεις που παρουσιάζονται σε αυτή τη νέα εποχή, που απαιτούν ένα διαφορετικό σύνολο παραδειγμάτων. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις και να καταλάβουμε πώς το παράδειγμα του branding μπορεί να γίνει ένα ακόμα πιο σημαντικό εργαλείο, για κάθε οργανισμό, ώστε να τον οδηγήσει επιτυχώς στο μέλλον.

Προσεγγίζοντας τη στάση

Σήμερα παράγουμε τόσο πολλές πληροφορίες σε δύο ημέρες, τόσες όσες παρήγαμε  από την αρχή της ανθρωπότητας μέχρι το 2003, ανοίγοντας μια θάλασσα νέων ευκαιριών για πολλούς οργανισμούς. Ωστόσο, με αυτό, ο αριθμός των επιλογών που αναγκαζόμαστε να κάνουμε ως άτομα σε καθημερινή βάση συνεχίζει να αυξάνεται. Ενώ αυτό το μοτίβο υπάρχει ήδη εδώ και αρκετό καιρό, ένα πράγμα που δεν έχει αλλάξει είναι ότι έχουμε περιορισμένο χρόνο, χωρητικότητα και πόρους για να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες. Κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος απορροφά περίπου 11.000.000 δυαδικά ψηφία ανά δευτερόλεπτο μέσω των αισθήσεών του.

Ωστόσο, η ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε αυτές τις πληροφορίες και να τις μεταφράζουμε σε λογική σκέψη περιορίζεται σε περίπου 50 έως 100 bits ανά δευτερόλεπτο. Πάρα πολλές επιλογές σημαίνει πάρα πολλές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Αυτό μπορεί να είναι συντριπτικό, στο χειρότερο του, σε βαθμό που δεν οδηγεί σε καμία απολύτως απόφαση: στην ακινητοποίηση. Εάν όχι σε αυτό το άκρο, πάρα πολλές επιλογές οδηγούν συχνά σε δυσαρέσκεια με την απόφαση που καταλήγουμε, καθώς οι προσδοκίες που συσσωρεύονται καθ ‘όλη τη μακρά διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν πληρούνται στην πραγματικότητα στο τελικό στάδιο.

Ο πολλαπλασιασμός των πληροφοριών μπορεί να είναι μια δύναμη επιτάχυνσης καθώς και αντοχής πίσω από την εξέλιξη της ανθρωπότητας και της κουλτούρας μας. Και παρόλο που όλοι επαινούμε τις μεγάλες ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν τα λεγόμενα, “μεγάλα δεδομένα”, δεν γνωρίζουμε ακόμα τι μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την ποσότητα των παραγόμενων, αποθηκευμένων και παραδοθέντων σε εμάς, δεδομένων – για να διασφαλίσουμε ότι παραμένει ένας παράγοντας που προάγει τον πολιτισμό μας και όχι την αρχή του τέλους του.

Ανάπτυξη νέου παραδείγματος

Από τη γέννηση του πολιτισμού μέχρι σήμερα, καθώς οι τρόποι και οι αποστάσεις κατά τις οποίες κάναμε εμπόριο και μοιράζαμε αγαθά και πληροφορίες, γινόταν πιο διαφοροποιημένα, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν σημάδια και σύμβολα ως σήματα ιδιοκτησίας και ως μέσα επικοινωνίας.Οι πρώιμες φυλές σημάδεψαν τις κατοικίες τους και τα πρόσωπα με κοινά σύμβολα για να εκφράσουν την ενότητα και να μεταδώσουν ιστορίες σε άλλους και τις επόμενες γενιές. Από τους Μεσοποτάμιους, στους αρχαίους Αιγυπτίους, μέλη της δυναστείας των Shang, πολιτισμοί ανά τον κόσμο βασίζονταν σε σύμβολα για να τεκμηριώνουν ένδοξα επιτεύγματα και να καταγράφουν ιερές ιστορίες.

Και κάπου γύρω στο 1000 π.Χ., τα σύμβολα άρχισαν να χρησιμοποιούνται από εμπόρους σε διάφορα μέρη του κόσμου για να επισημάνουν την αγγειοπλαστική ή τη γυάλινη δουλειά τους και να μαρκάρουν το ζωικό τους κεφάλαιο καθώς πωλούνται και διακινούνται σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις.Σήμερα, χρησιμοποιούμε σήματα και σύμβολα σε μεγαλύτερο βαθμό από ποτέ για να επικοινωνούμε μεταξύ μας σε μια αναδυόμενη παγκόσμια γλώσσα σε γεωγραφικές περιοχές και πολιτισμούς, καθώς και να εξοπλίσουμε τους εαυτούς μας με ενδείξεις δύναμης, πλούτου, υγείας και καθεστώτος.

Η ανάγκη μας να ανήκουμε

Θέλουμε να γίνουμε μέρος ομάδων, να εκμεταλλευτούμε την αντίληψη της δύναμης για το δικό μας πλεονέκτημα και την προσωπική ανάπτυξη, να επικοινωνήσουμε το ποιοι είμαστε ή ποιοι θέλουμε μια μέρα να είμαστε. Εκτός από την απόκτηση ενός πλεονεκτήματος μέσω της κοινής αντίληψης της δύναμης, αποκτάμε επίσης συλλογική δύναμη για την αλλαγή. Καθώς συναντάμε ομάδες που μοιράζονται κάτι κοινό, αυξάνουμε τις πιθανότητες επίτευξής της. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ανταλλαγή ενός χρονικά περιορισμένου στόχου, όπως είναι το παιχνίδι και η νίκη ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού ή ένα σύνολο κοινών αξιών που οδηγεί σε κάτι μεγαλύτερο και πιο μακροχρόνιο, όπως η κατασκευή ενός νέου καθεδρικού ναού ή η επανάσταση ενός πολιτικού συστήματος . Αυτό που προκύπτει όταν συναντάμε ομάδες που μοιράζονται κάτι κοινό είναι η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη είναι μια ισχυρή δύναμη, τόσο για τα άτομα όσο και για τους οργανισμούς. Όταν προχωρούμε πέρα από εκείνους που μοιράζονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας – όπως οι οικογένειές μας, οι ομάδες μας, οι συνεργάτες μας ή τα μέλη των συλλόγων μας – αναλαμβάνουμε περισσότερους κινδύνους, δοκιμάζουμε περισσότερα πράγματα, προχωρούμε και προσπαθούμε σκληρότερα.

Γιατί;

Επειδή πιστεύουμε ότι όσοι βρίσκονται γύρω μας θα μας σηκώσουν αν πέσουμε, αν αποτύχουμε όταν δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Μας υποστηρίζουν καθώς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, να προσαρμόζουμε και να μεγαλώνουμε. Γνωρίζουμε ότι μόνο μαζί έχουμε τη δύναμη να επιτύχουμε τους στόχους μας και τελικά να πετύχουμε. Μόνο μαζί μπορούσαμε να χτίσουμε ουρανοξύστες και γέφυρες, να διασχίσουμε τους ωκεανούς, να κατασκευάσουμε πυραύλους και να ταξιδέψουμε στο φεγγάρι. Παρόλο που είμαστε ανταγωνιστικοί συνεχώς, οδηγούμενοι από την προσπάθειά μας να επιβιώσουμε και από την εγγενή επιθυμία μας να γίνουμε οι πλέον κατάλληλοι, προσπαθούμε περισσότερο από ποτέ να ανήκουμε. Έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για μας και ότι το σύνολο είναι πραγματικά μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Μοιραζόμαστε πληροφορίες, αγαθά και χώρους για να ταξιδέψουμε μαζί. Στον σημερινό υπερσυνδεδεμένο, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ανώνυμο κόσμο, κάθε άνθρωπος θέλει να ανήκει. Να ανήκει κάπου, σε κάτι. Να ανήκει σε μια οικογένεια, σε έναν συνεργάτη, σε μια ομάδα, σε μια εταιρεία, σε ένα έθνος, σε μια αιτία ή πίστη. Το να ανήκει κανείς οδηγεί σε δύναμη και προσωπική ολοκλήρωση, αλλά μας κάνει επίσης να νιώθουμε προστατευμένοι και ασφαλείς σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο. Αλλά πώς αποφασίζουμε πού ανήκουμε; Και τι έχει να κάνει το branding με όλα αυτά;

Δυνατά Brands ως Decision Accelerators

Καθώς οι διαδικασίες γίνονται πολύ γρήγορες και οι επιλογές ποικίλουν, η ταχύτητα και η ποιότητα των αποφάσεών μας γίνεται το μεγαλύτερο νόμισμα της επιτυχίας, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να κάνουμε υποθέσεις. Η εύρεση των κατάλληλων συνεργατών, των σωστών ατόμων που θα εμπιστευτούμε και των σωστών πληροφοριών που θα βασίζονται στις επιλογές μας, θα δημιουργήσει πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αλλά ποιος προσφέρει αυτό που χρειάζεται; που μοιράζεται αυτό ;

Οι άνθρωποι χρειάζονται κάτι για να τους προσφέρει προσανατολισμό, κάτι που τους επιτρέπει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις γρηγορότερα, με καλύτερα αποτελέσματα και με μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Ισχυρά εμπορικά σήματα κάνουν ακριβώς αυτό και πολλά άλλα.Οι μάρκες, όπως τις αντιλαμβάνεται κανείς, είναι εκφράσεις που προσδιορίζουν μια συγκεκριμένη πηγή, την οντότητα πίσω από μια πρόταση αξίας. Ως εκ τούτου, τα εμπορικά σήματα βοηθούν τους ανθρώπους να πλοηγηθούν σε έναν κόσμο που έχει γίνει πολύ μεγαλύτερος από ό, τι μπορούν να αντιμετωπίσουν, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό, τι μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Απλά σκεφτείτε το διάδρομο στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας, όπου μπορείτε να επιλέξετε μέχρι και 35 τύπους γιαουρτιών. Εάν θα πρέπει να διαβάσετε όλα τα συστατικά όλων αυτών των διαφορετικών τύπων γιαουρτιών κάθε φορά που θέλετε να επιλέξετε ένα, θα σας χρειαστούν ώρες. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το αγαπημένο τους μία φορά, ξανά και ξανά, καθοδηγούμενοι από το όνομα, το λογότυπο, τα χρώματα και το σχήμα.

Οι μάρκες, βοηθούν τους ανθρώπους να περικόψουν τον θόρυβο και την πολυπλοκότητα. Παρέχουν προσανατολισμό μέσα σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, μια γρήγορη κατανόηση του τι παρουσιάζεται και εμπιστεύονται ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αποδώσουν, ότι το γιαούρτι που θα επιλέξουν θα είναι τόσο καλό όσο ήταν και την προηγούμενη φορά. Καθώς αυτά τα εμπορικά σήματα είναι κεντρικά για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, βοηθούν τις οργανώσεις να γίνουν αντιληπτές, να ακουστούν και να επιλεγούν.

Κάνουν γνωστό στους ανθρώπους τι προσφέρεται και στην καλύτερη περίπτωση, επικοινωνούν με κοινή πεποίθηση και έτσι δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Οι ισχυρές μάρκες ενισχύουν τη λήψη αποφάσεων και συμβάλλουν στην οικοδόμηση αμοιβαίων και επωφελών σχέσεων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημιουργίας βιώσιμων αξιών και γενικότερης προόδου.

Τα εμπορικά σήματα είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις οργανώσεις να προχωρήσουν στον σημερινό κόσμο: να μεταδώσουν τα σωστά μηνύματα, να προσελκύσουν τους σωστούς ανθρώπους και τελικά να αναπτυχθούν ικανοποιώντας την πιο θεμελιώδη ανάγκη για ανθρώπινη επιβίωση στον σημερινό κόσμο – την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν.

Eνίσχυση των δυνατοτήτων του Brand

Μία μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι ότι ο όρος “brand” χρησιμοποιείται συχνά  για μια εταιρεία ή έναν οργανισμό, οδηγώντας σε μια παρανόηση των εμπορικών σημάτων και του τι μπορούν να κάνουν. Τα brands είναι σύνολα εκφράσεων με πρόθεση, τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν, να αλλάξουν και να διαχειριστούν. Δεν είναι ούτε οι ίδιες οι εταιρείες, ούτε προϊόντα ούτε άνθρωποι, ούτε μπορούν να εφευρίσκουν το μέλλον – αυτό είναι κάτι που μόνο εμείς ως ανθρώπινα όντα μπορούμε να κάνουμε.

Το πρώτο βήμα του μεγάλου branding ξεκινά με το να γνωρίζει κανείς και να συμφωνεί σε αυτό που θέλει να πει, καθορίζοντας την πρότασή του που βρίσκεται στο σωστό σημείο, κάπου ανάμεσα στις δικές του δυνατότητες και τις ανάγκες των πελατών. Και ενώ η αυξημένη πρόσβαση σε πληροφορίες παρέχει πολλές ευκαιρίες, η βασική πρόκληση για κάθε οργανισμό στον σημερινό κόσμο παραμένει να διατηρεί μια βαθιά κατανόηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών και επιθυμιών του στοχευμένου κοινού.

Να δημιουργεί και να τελειοποιεί την πρόταση αξίας του με τρόπους που απευθύνονται σε αυτές τις ανάγκες που έχουν νόημα και σημασία και που αντικατοπτρίζουν πιστά τις πραγματικές ικανότητες και την προσωπικότητα του οργανισμού. Μόλις η πρόταση είναι σαφής, οι οργανώσεις πρέπει να βρουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μεταφράσουν αυτή την πρόταση μέσω διαφόρων εκφράσεων, εκείνων που συνθέτουν τις μάρκες τους και να τις φέρουν σε ζωή σε όλα τα συναφή σημεία επαφής των ενδιαφερομένων.

Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να επεξεργάζεται κανείς την επωνυμία σαν μια εργασία βαφής τελευταίας στιγμής, αφού έχει αναπτυχθεί το πραγματικό προϊόν ή η υπηρεσία και είναι έτοιμο να ξεδιπλωθεί. Τόσο η ποιότητα της πρότασης – η οποία πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του κοινού, καθώς και η μετάφρασή της σε όλες τις μορφές έκφρασης, από τη στρατηγική του χαρτοφυλακίου μέχρι το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων, τη διαφήμιση, τις πωλήσεις και τις εμπειρίες των υπηρεσιών, καθορίζει την ισχύ της μάρκας για να οδηγήσει την ανάπτυξη, να δημιουργήσει εξαιρετικές εμπειρίες πελατών και να έχει διαρκή αντίκτυπο στο τελικό στάδιο.

Μόνο όσοι κατανοούν βαθιά τον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά σήματα χτίζονται και μοχλεύονται στο επίκεντρο όλων των αποφάσεών τους και δεν τον υποτάσσουν σε ένα μικρό τμήμα, θα είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι η ισχύς του αποτελεσματικού branding παραμένει σημαντική,ώστε να εξελιχθούν και να ευδοκιμήσουν με την πάροδο του χρόνου. Το branding πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους τους βασικούς ρόλους του οργανισμού, εξασφαλίζοντας ότι η επιδιωκόμενη πρόταση μεταφράζεται αποτελεσματικά μέσα από όλες τις εκ προθέσεως εκφράσεις με την πάροδο του χρόνου.

H αληθινή δύναμη του Branding

Αξιοποιείστε την εμπειρία και τη γνώση, την περιέργεια, το ένστικτο και την αυστηρότητα, μαζί με την ικανότητά να φέρνετε μαζί τα διαφορετικά κομμάτια και να ευθυγραμμίζετε τον οργανισμό με έναν κοινό ορισμό της επιτυχίας. Οδηγείστε τις οργανώσεις και τους πελάτες σε αυτό το ατελείωτο ταξίδι για να τους προσελκύσετε και να νιώθουν πως ανήκουν, να το δείτε και να ακούσετε, να φέρετε ένα μήνυμα από το ένα μέρος στο άλλο. Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε όλα αυτά, ενώ πάντα μπορείτε να πιστέψετε σε αυτό το μήνυμα και να δημιουργήσετε αυτή την πίστη και στους υπόλοιπους ανθρώπους.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν μια κρίσιμη επιλογή: είτε να αγκαλιάζουν το branding και το αξιοποιούν στο μέγιστο δυναμικό τους, είτε απλώς να το μειώνουν σε ένα μικρό τμήμα μεταξύ άλλων, στις οργανώσεις τους και παραμελούν ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που έχουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.