20 Απρ 2024
READING

7 trends για το retail το 2018

7 MIN READ

7 trends για το retail το 2018

7 trends για το retail το 2018

Ήταν ένας θορυβώδης χρόνος το 2017 για το λιανικό εμπόριο, και με πολλά ρεκόρ. Πολλά από αυτά ανήκουν στα αρνητικά, όπως το κλείσιμο καταστημάτων, πτωχεύσεις και παραιτήσεις Διευθύνοντων Συμβούλων. Υπάρχουν επίσης αρκετά φωτεινά σημεία: η Walmart τελικά ενίσχυσε τον ανταγωνισμό της με την Amazon, το ηλεκτρονικό εμπόριο παίζει καθαρό ρόλο και άρχισε η επένδυση σε φυσικά καταστήματα, καθώς και η νέα τεχνολογία άρχισε να γίνεται mainstream.

Οι πωλήσεις των retailers αυξήθηκαν κατά 4,9%, σύμφωνα με την Mastercard Spending Pulse, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε άνοδο 18,1%. Έτσι, ενώ πολλοί λιανοπωλητές εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν την εξειδικευμένη θέση τους ή να εξαλείψουν τα χρέη τους, άλλοι επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, καταστήματα και προγράμματα για να οδηγήσουν αυτό το κύμα ισχυρής εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2018 θα είναι τόσο συναρπαστικό όσο το παρελθόν έτος.

Κοιτάζοντας μπροστά στη νέα χρονιά, υπάρχουν επτά τάσεις που αναμένεται να διαταράξουν και να καθορίσουν το 2018.

Οι πτωχεύσεις θα επιβραδυνθούν

Το χρέος από εξαγορές ιδιωτικών μετοχών, η πρόσφατη υπερεκτίμηση στην ανάπτυξη του retail και οι κοσμογονικές αλλαγές στη βιομηχανία, οδήγησαν πέρυσι έναν αριθμό-ρεκόρ καταστημάτων retail, σε πτώχευση. Με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη που αφορούν τα επόμενα δύο- τρία χρόνια, περιμένουμε περισσότερες πτωχεύσεις.

Ο πυρετός της απόκτησης νέων εταιριών ανεβαίνει

Η αγορά του Whole Foods από την Amazon ήταν η συζήτηση για το λιανικό εμπόριο πέρυσι. Αλλά το 2017 είδε πολλές άλλες εξαγορές, που έκαναν η Walmart και  το Target. Το έτος έφερε επίσης εξαγορές που ακυρώθηκαν (Macy’s, Neiman Marcus και Abercrombie). Με τον ανταγωνισμό να είναι τόσο σκληρός όσο ποτέ, και οι αποτιμήσεις λιανικής σχετικά χαμηλές, μην περιμένετε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των εξαγορών. Στην πραγματικότητα, ο Neil Saunders, διευθύνων σύμβουλος της GlobalData, πιστεύει ότι ο ρυθμός θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς οι έμποροι λιανικής προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στην αγορά και να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις στον ψηφιακό χώρο.

Η εξατομίκευση λαμβάνει μια νέα μορφή

Στην πραγματικότητα, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα επενδύσουν περισσότερο στις προσπάθειες εξατομίκευσης φέτος, σύμφωνα με τη Forrester Research.

”Η εξατομίκευση είναι λίγο σαν τον καιρό – όλοι μιλάνε για αυτό, αλλά σχεδόν κανείς δεν κάνει τίποτα γι ‘αυτό”, λέει η Paula Rosenblum, Συνιδρυτής και Διαχειριστής, της εταιρείας  ερευνών  RSR.

Φυσικά, “Η εξατομίκευση και η προσαρμογή φαίνεται να σημαίνει πολλά για τους λιανοπωλητές”, δήλωσε ο Neil Stern, συνεργάτης της McMillanDoolittle. “Για τους πελάτες, είναι τόσο απλό όσο το να είσαι σε θέση να βγάζεις ό, τι θέλεις και τη δυνατότητα να κάνεις αλλαγές, τόσο μεγάλες όσο και μικρές. Επίσης να είναι τόσο απλή η χρήση της τεχνολογίας όπως το Nike ID, το Audi Configurator ή το Converse Blank Canvas , όσο η δυνατότητα να διαχειριστείς ψηφιακά κουπόνια. Για πρώτη φορά, οι έμποροι λιανικής πώλησης επενδύουν στο να δώσουν προσωπικό χαρακτήρα στα φυσικά καταστήματα, όχι μόνο στην ηλεκτρονική τους μορφή. Η εξατομίκευση έχει αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια ως η πρώτη επένδυση από τους εμπόρους λιανικής στη Forrester Research, αλλά το 2018 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι ερωτηθέντες (72%) δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να επεκτείνουν τα σχέδια εξατομίκευσης σε καταστήματα.

Αύξηση του Πειραματισμού Brick-and-mortar

Ήταν μια εποχή  κατά την οποία το λιανικό εμπόριο σήμαινε τέσσερις τοίχους και κάποια ράφια φορτωμένα με προϊόντα. Την προηγούμενη χρονιά, το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο “έχει πέσει από την άκρη του δρόμου”, καθώς οι λιανοπωλητές άνοιγαν εκθεσιακούς χώρους. Αλλά ακόμα και τα μόνιμα εργαλεία αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν. Οι λιανοπωλητές ομορφιάς οδηγούν το δρόμο: η Sephora παρουσιάζει σπουδαία αποτελέσματα από τα εργαστήρια ομορφιάς TIP και τον Ιούλιο έκανε μια νέα προσφορά. Aυτά τα βιωματικά καταστήματα φυσικής υπόστασης είναι εδώ για να παραμείνουν – και πιθανότατα θα φέρουν μαζί τους περισσότερες έννοιες με τεχνολογικές δυνατότητες.

Η τεχνολογία γίνεται προσωπική – και πρακτική

Υπάρχουν πολλά λαμπερά αντικείμενα στην τεχνολογία αυτή τη στιγμή. Η τεχνητή νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από το Retail Dive πιστεύουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δηλώσουμε το 2018 ένα έτος breakout για οποιοδήποτε.  Η πραγματικότητα είναι ότι οι έξυπνοι λιανοπωλητές δεν κάνουν επενδύσεις στην τεχνολογία για χάρη της τεχνολογίας. Κανείς δεν πρόκειται να περπατήσει σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης φέτος και να πει «δεν υπάρχει εικονική πραγματικότητα, φεύγω από εδώ. Υπάρχουν καταστάσεις όπου το AR ή το VR έχουν νόημα, όπως η δυνατότητα να δούμε μια νέα κουζίνα πριν από την ανακαίνιση ή να δούμε τα έπιπλα που θέλουμε να τοποθετήσουμε σε ένα δωμάτιο, αλλά ως επί το πλείστoν οι εφαρμογές εδώ είναι περιορισμένες.

Η ιδιωτική ετικέτα κλέβει τη λάμψη

Η άνοδος της ιδιωτικής ετικέτας το 2017 ήταν εκπληκτική, καθώς οι έμποροι λιανικής πώλησης, όπως το Amazon και το Target ξεχώρισαν ιδιαίτερα για το εύρος των νέων γραμμών τους. Το 2018, άλλοι λιανοπωλητές πιθανόν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και για καλό λόγο. Η ιδιωτική ετικέτα επιτρέπει στους εμπόρους λιανικής πώλησης να προσφέρουν μια εμπειρία που δεν μπορεί να αναπαραχθεί εύκολα. Μια ουσιαστική τάση για το 2018 θα γίνει αντιληπτή όταν οι έμποροι λιανικής πώλησης θέλουν να καλλιεργήσουν και να προωθήσουν πιο επιθετικά τις μάρκες ιδιωτικών ετικετών τους.

Αυτός είναι επίσης ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου για τους κατασκευαστές που θα αγωνιστούν να διατηρήσουν τις μάρκες που έχουν κατασκευάσει με την πάροδο του χρόνου. Γιατί λοιπόν οι λιανοπωλητές κάνουν τόσο μεγάλη προσπάθεια για να αναπτύξουν τις δικές τους μάρκες; Οι λόγοι είναι απλοί: ακαθόριστα περιθώρια κέρδους και αποκλειστικότητα, όλα έχουν καταστεί όλο και πιο αναγκαίες προτεραιότητες. Αυτό είναι που έκανε το Target πραγματικά καλό. Όταν φτάνουν σχεδιαστές για να κάνουν μια σειρά προϊόντων οικιακής χρήσης, δημιουργούν έναν αέρα φθηνού και chic, που ειλικρινά, έκανε το εμπορικό σήμα Target αυτό που είναι. Τα εμπορεύματα είναι πολύ περισσότερα γύρω από την καλή αξία.  Οι γραμμές ιδιωτικής ετικέτας θα είναι ευκολότερες για ορισμένους λιανοπωλητές από άλλους. Δεν δημιουργείτε μόνο ένα brand και αναμένετε ότι οι άνθρωποι θα το αγοράσουν.

Η Walmart χτυπήθηκε πολύ σκληρά την τελευταία φορά που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μια γρήγορη εναλλαγή από τις τσάντες Hefty στην δική τους ιδιωτική ετικέτα. Η ουσία είναι ότι οι λιανοπωλητές που προωθούν αυτόν τον τομέα καθώς αναζητούν ανάπτυξη πρέπει να λάβουν υπόψη ότι για να είναι επιτυχείς, τα σήματα ιδιωτικής ετικέτας πρέπει να έχουν έναν συναρπαστικό παράγοντα διαφοροποίησης που προσελκύει τους αγοραστές και είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τιμή.

Οι αγορές εξελίσσονται σε απευθείας σύνδεση με τα εμπορικά σήματα

Η άνοδος των αγορών και των εμπορικών σημάτων που πωλούν σε αυτά έχει προκαλέσει μια αμφιλεγόμενη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις για τα εμπορικά σήματα. Μερικοί θεατές υποδεικνύουν ότι η κίνηση μπορεί να αποδυναμώσει τις πωλήσεις και να καταστρέψει τις μάρκες υψηλότερων σημείων, αλλά άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει μεγάλη επιλογή σε αυτές τις μέρες, καθώς η κυκλοφορία στα καταστήματα και στα κέντρα συνεχίζει να μειώνεται. Τα δεδομένα λένε ότι οι αγορές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσουν οι αναδυόμενοι λιανοπωλητές και οι διαχειριστές μάρκας. Όσο οι ίδιες οι αγορές δεν επιβάλλουν μια απόφαση μεταξύ τους βλέπουμε μια καλή μακροπρόθεσμη ευκαιρία. Ο διαχωρισμός της αγοράς δεν θα είναι χρήσιμος σε κανέναν.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τον έντονο πόλεμο των τιμών που έχουν ήδη περιέλθει οι Amazon και Walmart, δεν είναι απίθανο να στρέφονται περισσότερο οι μάρκες σε αυτές τις αγορές, ο ανταγωνισμός θα μεγαλώνει και τα εμπορικά σήματα ενδέχεται να υποχρεωθούν να επιλέξουν το ένα πάνω στο άλλο.

Μάρκες υψηλότερης κατηγορίας θα επιλέξουν την Amazon και μάρκες πιο μαζικές θα επιλέξουν τη Walmart. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε να δούμε έναν αντίστροφο πόλεμο τιμών, με την αγορά να χρεώνει λιγότερο για τις υπηρεσίες τους. Καλό για τις αναδυόμενες μάρκες, όχι τόσο καλό για τις αγορές, ειδικά για την Amazon, το οποίο το χρησιμοποιεί για να καλύψει τις απώλειες λιανικής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.