23 Απρ 2024
READING

Θέλετε να κάνετε την επιχείρησή σας παγκόσμια; Σκεφτείτε πρώτα τοπικά!

4 MIN READ

Θέλετε να κάνετε την επιχείρησή σας παγκόσμια; Σκεφτείτε πρώτα τοπικά!

Θέλετε να κάνετε την επιχείρησή σας παγκόσμια; Σκεφτείτε πρώτα τοπικά!

Στο πρόσφατο TransPerfect Global Retail Forum, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις επιθυμούν να πετύχουν σε ξένες χώρες. Μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια, συχνά λόγω της έλλειψης εκτίμησης για την τοπική κουλτούρα, τα γλωσσικά εμπόδια ή τη διαρθρωτική οργάνωση στην αγορά. Η επιτυχία προέρχεται από το να μαθαίνει κανείς να γνωρίζει τους ανθρώπους- πώς ενεργούν, τι τους αρέσει και πώς ζουν. Το άγχος σε όλη τη διάσκεψη αφορούσε την ανάγκη των εταιριών να δώσουν προσοχή στην τοπική συμπεριφορά και ρουτίνα, ως έναν τρόπο να δοκιμάσουν το παγκόσμιο δυναμικό τους.

Η χρήση του διαδικτύου αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα. Με μια τόσο ευρεία βάση χρηστών, φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος προσέγγισης των ξένων χωρών. Ωστόσο, το 72% των τριών δισεκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου, δεν μιλούν αγγλικά, οπότε είναι απαραίτητη η ομιλία της τοπικής γλώσσας. Υποστηρίζοντας αυτό, το γεγονός που το 90% των ευρωπαϊκών προγραμμάτων περιήγησης λειτουργούν μόνο στη μητρική τους γλώσσα είναι η απόδειξη. Επιπλέον, το 85% των καταναλωτών δεν θα αγοράσει σε ξένη γλώσσα και το 56% επιμένει ότι η γλώσσα είναι πιο σημαντική από την τιμή. Αυτό είναι πολύ σοκαριστικό σε πολλές εταιρείες των ΗΠΑ που πιστεύουν ότι μπορούν να εισέλθουν σε μια ξένη χώρα, εύκολα, χωρίς να γνωρίζουν την τοπική γλώσσα ή τα έθιμα.

Κάτι φαινομενικά μικρής σημασίας όπως οι πολιτικές επιστροφής ενισχύει αυτό το ζήτημα. Σε μια συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι το συνολικό ποσοστό επιστροφής για τις αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 7%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι περίπου 3% στη Βραζιλία, 4% στον Καναδά, 6% στη Γαλλία, 9% στην Ελβετία και το υψηλότερο 13% στην Ιαπωνία και τη Γερμανία. Η διακύμανση είναι σημαντική δεδομένου ότι δείχνει ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν αυστηρότερους κανόνες για την πίστωση και τις επιστροφές. Οι ομιλητές τόνισαν ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτές τις πολιτικές και πώς ενεργούν οι άνθρωποι.

Ο Stanley Silverstein, πρόεδρος της διεθνούς ανάπτυξης και της παγκόσμιας αδειοδότησης για την Perry Ellis International, μίλησε για την πραγματοποίηση ενός σχεδίου, δοκιμών προσφορών στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, μελετώντας τις ρυθμιστικές επιδράσεις και μόνο μετά από αυτό να εισέλθει η εταιρία σε οποιαδήποτε νέα γεωγραφική θέση, με όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις για να καταλάβει ποια θα είναι ακριβώς. Ο Carl Miller, διευθύνων σύμβουλος του Global Retail Insights Network, πρόσθεσε παρόμοιες ιδέες με βάση τις γνώσεις του για τις διεθνείς πρακτικές λιανικής πώλησης. Τόνισε ότι η γνώση του πολιτισμού της στοχοθετημένης χώρας, καθώς και η κατανόηση του τρόπου διεκπεραίωσης των πληρωμών πέρα από τα σύνορα, είναι απαραίτητες για την επιτυχία.

Το παγκόσμιο εμπόριο είναι ακμάζον και σίγουρα παρουσιάζει μεγάλη ευκαιρία. Όμως, οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν “τοπικές εμπειρίες”, ώστε οι καταναλωτές να αποδεχθούν το προϊόν τους. Απαιτεί γνώση των τοπικών εθίμων που διαμορφώνουν τόσο τις προσδοκίες των καταναλωτών, όσο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η ευκολία του αγοραστή θα είναι πιο σίγουρη αν υπάρχει πλήρης προβολή της συνολικής αγοραστικής εμπειρίας, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού κόστους οποιουδήποτε προϊόντος (το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις χρεώσεις, τα τέλη και τους φόρους). Δεν πρέπει να υπάρχουν εκπλήξεις.

Στις 26 Απριλίου, 375 άτομα παρακολούθησαν το Παγκόσμιο Φόρουμ retail, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την TransPerfect. Ο βασικός ομιλητής ήταν ο Kenneth Cole. To brand του Kenneth Cole έχει παγκόσμια αποδοχή. Έδειξε πώς τα προϊόντα-παπούτσια, ενδύματα και αξεσουάρ του – πρέπει να είναι συγκεκριμένα για κάθε χώρα για να επιτύχει αυτή την διεθνή επιτυχία. Τόνισε επίσης ότι η αγορά αλλάζει πολύ γρήγορα σήμερα και το brand του πρέπει να είναι σαφώς επικεντρωμένο, συνοπτικό και συγκεκριμένο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να έχετε αντίκτυπο.

Χωρίς αμφιβολία, η τεχνολογία έχει διευκολύνει το παγκόσμιο retail. Αλλά μην ξεγελιέστε. Ακριβώς επειδή μπορεί να είναι πιο εύκολη η σύνδεση με νέες αγορές, δεν σημαίνει ότι η παγκόσμια επέκταση μπορεί να συμβεί με ένα εύκολο βήμα. Είτε θέλετε να επεκταθείτε ως κατασκευαστής, είτε ως retailer – το μήνυμα είναι το ίδιο. Πρέπει να γνωρίζετε τον πελάτη σας και την αγορά σε αυτόν με τον τρόπο του. Κάθε χώρα είναι διαφορετική, αλλά μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για την είσοδο στην αγορά μπορεί να οδηγήσει σε σταθερή αποδοχή από τον πελάτη και να αποτελέσει ένα βήμα για μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.