H ιστορία πίσω από την επιτυχημένη πορεία του Uniqlo

Προφίλ

Η Uniqlo Co., Ltd. είναι ένα Ιαπωνικό brand, σχεδίασης, κατασκευής και πώλησης. Είναι θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Fast Retailing Co., Ltd.

Ενώ η Uniqlo μπορεί να είναι ένας μικρός λιανοπωλητής, ένδυσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μόνο ένα κατάστημα στη Νέα Υόρκη, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία στην Ασία. Το ιαπωνικό κατάστημα ειδών ένδυσης χαμηλού κόστους δημιούργησε ένα όνομα για τον εαυτό του, προσφέροντας ρούχα υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένα σε χαμηλές τιμές, κερδίζοντας την αγορά του με ραγδαία επέκταση την τελευταία δεκαετία.

Ιστορία

Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην Ιαπωνία. Η Uniqlo ήταν αρχικά ένα μικρό τμήμα ενός μεγαλύτερου ιαπωνικού retailer ανδρικών ρούχων. Μόνο στη δεκαετία του 1980, την περίοδο της τεράστιας οικονομικής επιτυχίας και της ταχείας ανάπτυξης της Ιαπωνίας, η εταιρεία εξελίχθηκε στην παρούσα μορφή της, παίρνοντας το όνομα Uniqlo, ως ένα cool συνδυασμό των λέξεων Unique και Clothing. Ο Tadashi Yanai είναι ο σημερινός Πρόεδρος & Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας.

Λειτουργίες

Σήμερα, η Uniqlo είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής μόδας της Ιαπωνίας, καταλαμβάνοντας ένα χώρο στην ιαπωνική αγορά ρούχων που μοιράζεται με τη GAP, τη Macy’s και πολλούς άλλους διεθνώς. Γνωστή για τα μοντέρνα στυλ και τη συλλογή τα υψηλής ποιότητας ‘basics’, η μεγάλη επιτυχία της Uniqlo στην Ασία και τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οφείλεται σε μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα καταστήματα ένδυσης, που χρεώνουν τους πελάτες για μετατροπές ρούχων, η Uniqlo διαφοροποιήθηκε από τον ανταγωνισμό, στενεύοντας τα παντελόνια και τροποποιώντας τα άλλα ρούχα χωρίς χρέωση. Όχι μόνο η αλυσίδα πραγματοποιεί δωρεάν εργασίες αλλαγής για τους πελάτες, αλλά κάνουν μέσα σε ώρες, ή και μερικές φορές μόνο μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτή η προσοχή στα προσαρμοσμένα ρούχα για τους πελάτες, έκανε τη Uniqlo ένα τεράστιο hit, τόσο στην πατρίδα της, την Ιαπωνίας, όσο και σε κοντινές χώρες όπως η Κορέα και η Ταϊλάνδη. Με μια παγκόσμια βάση άνω των 30.000 εργαζομένων και ένα γρήγορο σχέδιο επέκτασης για τις ξένες αγορές στην Αμερική και την Ευρώπη, η Uniqlo μπορεί να γίνει ο κορυφαίος λιανοπωλητής μόδας στον κόσμο.

Η εταιρεία άνοιξε πρόσφατα το δεύτερο κατάστημά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη φορά στη δυτική πρωτεύουσα της μόδας, το Σαν Φρανσίσκο. Εξαιρετικά δημοφιλές ήδη, το κατάστημα έχει δημιουργήσει μια γκρίζα αγορά για την ένδυση της Uniqlo στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους πελάτες από το Midwest να πληρώνουν για ρούχα που αποστέλλονται απευθείας από το Σαν Φρανσίσκο. Καθώς επεκτείνεται, η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος εργασίας και τον περιορισμό του χώρου της Ιαπωνίας, η Uniqlo άνοιξε το 2007 το πρώτο κατάστημα ‘self-service’ στη μοντέρνα συνοικία Harajuku του Τόκιο.

Οι πελάτες αγοράζουν τα δικά τους ρούχα, τα οποία παραδίδονται σε εκείνους σε έξυπνες λύσεις για αποθήκευση. Με ένα φιλόδοξο στόχο, τη διατήρηση των 5 τρισ. Γιεν στις πωλήσεις μέχρι το 2020, η Uniqlo θα είναι μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μόδας του 21ου αιώνα. Η εταιρεία σχεδιάζει να εδραιωθεί ως ο νούμερο ένα retailer μόδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με νέα καταστήματα να ανοίγουν σε όλη τη χώρα με γρήγορο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τότε, αυτή η ιαπωνική ιστορία επιτυχίας θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης για σύγχρονους επιχειρηματίες και γκουρού μόδας. Από το ταπεινό ξεκίνημα στην αστική Ιαπωνία έως τα μεγαλοπρεπή καταστήματα στη Ginza και την πόλη της Νέας Υόρκης, η Uniqlo μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ιστορία επιτυχίας της μόδας του 21ου αιώνα και ένα κλασικό παράδειγμα στυλ, ευκολίας και πολιτικές που βασίζονται στον πελάτη, ξεπερνώντας τη στρατηγική «μειωμένης τιμής» του 20ού αιώνα.