26 Απρ 2024
READING

Μπορεί το online retail να λύσει το πρόβλημα της συσκευασίας προιόντων;

6 MIN READ

Μπορεί το online retail να λύσει το πρόβλημα της συσκευασίας προιόντων;

Μπορεί το online retail να λύσει το πρόβλημα της συσκευασίας προιόντων;

Ένα νέο ρεύμα εταιριών που ασχολούνται με επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών προσπαθεί να μειώσει τα χρήματα που σπαταλούνται από τα εκατομμύρια των online αγορών που γίνονται κάθε χρόνο. Αλλά είναι μια μάχη “ανηφορική”.

Αν παραγγείλεις ένα μπλουζάκι ή ένα hoodie από το ηλεκτρονικό κατάστημα Toad & Co, στην καρτέλα της ολοκλήρωσης παραγγελίας πλέον υπάρχει μια επιπλέον επιλογή, ένα κουμπί «επανάχρησιμοποίησης». Επελεξέ το, και η παραγγελία σου θα φτάσει στα χέρια σου σε μία επαναχρησιμοποιημένη συσκευασία. Αφού αφαιρέσεις τα ρούχα από τη συσκευασία, γυρίζεις την ταμπέλα ανάποδα και βάζεις την σακούλα πίσω στο γραμματοκιβώτιο αντί για τα σκουπίδια, προκειμένου η εταιρία να χρησιμοποιήσει ξανά τη συσκευασία για επόμενο πελάτη.

Η εταιρία είναι η πρώτη που δοκίμασε αυτό το νέο σύστημα συσκευασίας, που δημιουργήθηκε από μία startup που λέγεται LimeLoop. Η startup υπολογίζει ότι κάθε ελαφρύ, αδιάβροχο πακέτο που φτιάχνεται από ισχυρό βινύλιο από ανακυκλωμένες πινακίδες, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εως και 2000 φορές, με το σχετικό καθάρισμα και διορθώσεις, αντικαθιστώντας έτσι πλαστικές σακούλες και πακέτα. Η LimeLoop εργάζεται αρχικά με εταιρίες ένδυσης, αλλά στοχεύει να αναβαθμίσει τις εργασίες της με επέκταση σε περισσότερα είδη επαναχρησιμοποίησης συσκευασιών γενικότερα από online εταιρίες.

Οι συσκευασίες προιόντων αποτελούν ένα πρόβλημα που κάποιοι που επιχειρούν στον κόσμο της ανακύκλωσης ονομάζουν το Amazon effect ( καλό θα ήταν να μη συγχιστεί με άλλα φαινόμενα που προέκυψαν από την Amazon στο εμπόριο λιανικής, τις εργασίες, τις προμήθειες ή τον προγραμματισμό αγοράς). Στο San Francisco, καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις ανακύκλωσης πάλευαν με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες σωρούς υλικών από τις ηλεκτρονικές αγορές- από απορρίμματα της Amazon έως τις εταιρίες που συσκευάζουν γεύματα – η πόλη αναγκάστηκε να αυξήσει τα ποσοστά σκουπιδιών που παρήγαγε.

Η Amazon απέστειλε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια είδη παγκοσμίως, πέρυσι μόνο, μέσω του Prime. Η LimeLoop χρησιμοποίησε στοιχεία από τις USPS, FedEx και UPS για να εκτιμήσει ότι, περίπου 165 δισεκατομμύρια πακέτα αποστέλλονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, και στη συνέχεια, υπολογίστηκε ότι το χαρτόνι που χρησιμοποιήθηκε θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δέντρα (αυτός ο υπολογισμός δεν συνυπολόγιζε ότι κάποιες συσκευασίες δεν είναι κατασκευασμένες από χαρτί ή χαρτόνι, αλλά δίνει μια αίσθηση κλίμακας). Καθώς οι αγορές στο διαδίκτυο συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο θα έχει και ο αντίκτυπος στη χρήση συσκευασιών.

Λίγες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να μεταβούν σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για την αποστολή αντικειμένων. Το 2010, το eBay εξέτασε ένα επαναχρησιμοποιούμενο κιβώτιο από χαρτόνι, αλλά το σύντομο πιλοτικό διάστημα δοκιμής σύντομα τελείωσε (το eBay δεν σχολίασε καθόλου για τον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησε το πρόγραμμα ή για ποιο λόγο είχε σταματήσει). H Rent the Runway, με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που καθιστά την επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία ιδιαίτερα λογική, επειδή τα ρούχα επιστρέφονται βάσει σχεδιασμού, αποστέλει την πλειοψηφία των παραγγελιών της με μία πατενταρισμένη επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα ενδυμάτων.

“Δεν έχουμε δει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες από τη βιομηχανία, όπως θα περίμενε κανείς”, έγραψε σε ένα email ο Kelly Cramer, ανώτερος διευθυντής της GreenBlue, που είναι ένας περιβαλλοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Για να λειτουργήσει ένα σύστημα επαναχρησιμοποιήσιμης συσκευασίας, η σημερινή υποδομή θα πρέπει να αλλάξει.

“Μιλώντας με ορισμένους λιανοπωλητές και μάρκες για επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες από την προοπτική του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την αναμόρφωση της υποδομής εκπλήρωσης παραγγελιών – σε ποιο βαθμό, όμως, είναι ασαφές. Παραδείγματος χάριν, οι παραδοσιακοί λιανοπωλητές που εκτελούν online παραγγελίες από τα καταστήματά τους δεν έχουν σήμερα χώρο στο πίσω μέρος του σπιτιού για να αποθηκεύουν επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες “.

Η ροή των διαδικασιών εκπλήρωσης μιας αγοράς θα πρέπει να αλλάξει. “Αυτή τη στιγμή, η ταχύτητα και η αποδοτικότητα είναι οι κύριοι οδηγοί του ηλεκτρονικού εμπορίου – οι εταιρείες προσπαθούν απλώς να συγχρονιστούν”, λέει.

“Οι λύσεις συσκευασίας που υπονομεύουν αδιαμφισβήτητα έναν από αυτούς τους οδηγούς αγοράς μπορεί να περιορίσουν την υιοθεσία των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, αν και άλλοι οδηγοί όπως η αντίληψη και η σταθερότητα των καταναλωτών θα μπορούσαν να κάνουν τις εταιρίες πιο δεκτικές στις συσκευασίες αυτές στο μέλλον”.

Όταν μίλησε με έναν μεγάλο εθνικό μεταφορέα, ο Cramer λέει ότι μια άλλη ανησυχία που εξέφρασαν ήταν η πρόκληση να κάνουμε τους καταναλωτές να στείλουν στην πραγματικότητα τις συσκευασίες. Αν αυτό δεν συμβεί, τα οικονομικά μπορεί να μην λειτουργούν. Αν το όλο σύστημα δεν σχεδιαστεί προσεκτικά – αν η παραλαβή των συσκευασιών απαιτεί επιπλέον διαδρομές στο σπίτι κάποιου, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας επιπλέον καύσιμα – θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ακόμα, ο Cramer πιστεύει ότι η επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη.

«Η επιτυχία των συνδρομητικών υπηρεσιών, η αυξανόμενη κατανεμημένη οικονομία και οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές αξίες σημαίνουν ότι η επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία δεν είναι τόσο «μακρινό σχέδιο»όσο φαινόταν πριν από μερικά χρόνια», λέει. “Επιπλέον, οι εταιρίες γίνονται  όλο και ευέλικτες και ανοιχτές σε αναταραχές, οπότε δεν θα εκπλαγώ αν κάποιοι πειραματίζονται με επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες τώρα σαν πιλοτικά σχέδια, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές”.

Στην Ευρώπη, μια εταιρεία που ονομάζεται Repack προμηθεύει επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες σε online λιανοπωλητές χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με το LimeLoop. Η συσκευασία, που έχει σχεδιαστεί για να μαζεύεται εύκολα, μπορεί να επιστραφεί στο ταχυδρομείο και η Repack πληρώνει το κόστος επιστροφής. Όταν η τσάντα επιστρέφεται, οι πελάτες λαμβάνουν συνήθως έκπτωση για την επόμενη αγορά τους, αυξάνοντας τις πωλήσεις για εμπόρους λιανικής πώλησης καθώς δίνουν στους πελάτες το κίνητρο να θυμούνται να επιστρέψουν το πακέτο. Άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα διερευνούν τα κίνητρα όπως η φύτευση ενός δέντρου για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία.

Η Repack έχει περίπου 40 πελάτες τώρα και λέει ότι η ζήτηση αυξήθηκε γρήγορα το τελευταίο έτος. “Η κυκλική οικονομία ως έννοια έκανε το πρώτο βήμα, ακολουθούμενη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που συλλέγουν απορρίμματα από συσκευασίες”, λέει ο Jonne Hellgren, CEO της εταιρείας. “Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου βλέπουν ότι τα απόβλητα συσκευασιών επηρεάζουν τη συμπεριφορά των πελατών τώρα, και ειδικά στο μέλλον. Η συσκευασία έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό ζήτημα και οι εταιρείες αναζητούν λύσεις, καθώς επιθυμούν να διασφαλίσουν τις επιχειρήσεις τους για το μέλλον ».

Στις ΗΠΑ, η LimeLoop ελπίζει να επεκταθεί γρήγορα, με στόχο τελικά να μετακινηθεί πέρα από τα ρούχα – που είναι σχετικά εύκολο να μεταφερθούν σε κάτι διαφορετικό από ένα κουτί από χαρτόνι – σε άλλα προϊόντα. Σχεδιάζει να ανακοινώσει συνεργασίες με μεγαλύτερους κατασκευαστές τους επόμενους μήνες. «Εξετάζουμε αυτό ως μια λύση «πλήρους κύκλου» για όλες τις βιομηχανίες», λέει ο ιδρυτής Ashley Etling.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.