Αυτή είναι η πραγματική καινοτομία του Amazon Go

Στην φετινή επιστολή προς τους μετόχους της Amazon, ο CEO Jeff Bezos εξέφρασε την αξία των υψηλών προσδοκιών. “Δεν ανεβήκαμε από τις ημέρες του κυνηγιού με το να είμαστε ικανοποιημένοι”, έγραψε. Μεταξύ των προϊόντων που συνοψίζει ο Bezos ήταν η νέα ιδέα αγορών της εταιρείας, το Amazon Go.

“Από το άνοιγμα, είμαστε ενθουσιασμένοι που ακούσαμε πολλούς πελάτες να χαρακτηρίζουν την εμπειρία τους  ως μαγική’, έγραψε ο Bezos. “Αυτό που καθιστά τη μαγεία δυνατή είναι ένας εξατομικευμένος συνδυασμός του vision του υπολογιστή, το fusion των αισθητήρων και της βαθιάς μάθησης, οι οποίοι έρχονται μαζί για να δημιουργήσουν το  Just Walk Out Shopping”.

Η καινοτομία είναι ένα δύσκολο πράγμα. Πολύ μεγάλη αλλαγή, πάρα πολύ γρήγορα και οι καταναλωτές θα αποφύγουν την πρόοδο. Η Microsoft το γνωρίζει πολύ καλά, έχοντας ξεκινήσει ανεπιτυχώς το Tablet PC σχεδόν μια δεκαετία πριν τα iPads έρθουν στα ράφια.

Το να φτάσετε πολύ μακριά ή πολύ νωρίς είναι εξίσου άσχημο με το να φτάσετε πολύ αργά σε μια τάση της βιομηχανίας – οι προσδοκίες της εταιρείας σας δεν μπορούν να υπερβούν τις προσδοκίες του πελάτη.

Το κακό χρονοδιάγραμμα οδηγεί σε απώλειες. Για να διαταράξουν την αγορά, οι επιχειρήσεις πρέπει να δείξουν στους καταναλωτές την προφανή αξία της καινοτομίας, πριν τους κάνουν να νιώθουν αρκετά άνετα για να το δοκιμάσουν. Ο Bezos έχει δίκιο: Το νέο κατάστημα Amazon Go ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Η εμπειρία αγορών χωρίς ταμία είναι ένα (μάλλον προφανές) επόμενο βήμα προς την αυτοματοποίηση, αλλά δεν είναι τόσο συγκλονιστικό, ώστε οι πελάτες να αισθάνονται άβολα με την εμπειρία.

Η πραγματική καινοτομία του Amazon Go, ωστόσο, δεν είναι η έλλειψη ταμίων. Το αληθινό endgame του Amazon είναι αυτό που έρχεται στη συνέχεια: το τέλος του παραδοσιακού grocery store.

Ένας κόσμος χωρίς grocery stores

Η χρησιμότητα των grocery stores βασίζεται σε ξεπερασμένη σκέψη και παλιά τεχνολογία. Ταξιδεύουμε για να αγοράσουμε τρόφιμα επειδή είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό, αλλά δεν έχει νόημα να ζητάμε από τους πελάτες να συγκεντρώνονται στις “σύγχρονες πλατείες της αγοράς”. Η ευκολία έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντική για τους αγοραστές κατά τη διάρκεια των ετών και οι καταναλωτές προτιμούν να επιλέγουν τα αντικείμενα online και να τους παραδίδονται απευθείας στην πόρτα τους.

Τα καταστήματα δεν φέρνουν κοντά τα αγαθά στους καταναλωτές, φέρνουν κοντά τους καταναλωτές στα αγαθά. Συνδυάστε την παράδοση και τη συνδρομητική ισχύ της Amazon, με την εξαγορά της Whole Foods και προσθέστε παράδοση με drone και έξυπνα κουδούνια στο σπίτι, και το αποτέλεσμα θα είναι μια πιο λογική και βολική εναλλακτική λύση από τo παραδοσιακό retail.

Η Amazon Gο έκανε ένα μικρό βήμα προς την ευκολία, αλλά ο πραγματικός σκοπός της είναι να επεκτείνει το αποτύπωμα της εταιρείας για να κάνει τους ανθρώπους άνετους με τα τρόφιμα που παρέχονται από την Amazon. Μόλις οι άνθρωποι συνηθίσουν στην ιδέα του φαγητού από την Amazon, θα αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί πρέπει ακόμη και να πάνε στο κατάστημα.

Γιατί να μην κάνουν απλά μερικές επιλογές από το σπίτι;  Οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από αυτήν την αλλαγή. Οι υπηρεσίες προσανατολισμένες στην παράδοση, θα επέτρεπαν στα καταστήματα να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε ακίνητα πρώτης προβολής. Ίσως τα σούπερ μάρκετ να επενδύσουν σε αποθήκες εκτός των ορίων της πόλης, χρησιμοποιώντας οδηγούς αποστολών και αεροσκάφη. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το μέλλον των σούπερ μάρκετ δεν μοιάζει με το παρόν.

Ωρα για αλλαγή

Οι λάτρεις της εμπειρίας στο κατάστημα σούπερ μάρκετ, μπορούν να ξεκουραστούν για τώρα, όμως. Οι καταναλωτές δεν είναι ακόμη πρόθυμοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους τόσο δραστικά. Η Amazon θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά και τα συμπληρώματα προϊόντων, τροφοδοτώντας τα δεδομένα στην τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσει μια πιο διαισθητική εμπειρία.

Φυσικά, η Amazon δεν είναι πιθανό να κλείσει τα καταστήματα Whole Foods ή να σταματήσει να ανοίγει νέα  – πρέπει ακόμα να ανταγωνιστεί στο σημερινό μοντέλο. Αντ’ αυτού, η Amazon θα μειώσει το κόστος και θα δοκιμάσει τη νέα τεχνολογία στην πορεία. Ίσως η Amazon ανοίξει τις αποθήκες της για τους πελάτες να παραλάβουν αντικείμενα χωρίς να χρειάζεται να αλληλεπιδράσουν με τους εργαζόμενους.  Τα καταστήματα δεν θα εξαφανιστούν αύριο, αλλά ο τρόπος που αγοράζουμε τρόφιμα θα αλλάξει νωρίτερα από ό, τι αντιλαμβάνονται πολλοί. Στο μέλλον, τα παραδοσιακά καταστήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως επιλογές πολυτελείας. Με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι πληρώνουν για τους ιδιωτικούς δασκάλους και την εκπαίδευση μικρής τάξης στα δημόσια σχολεία, ορισμένοι καταναλωτές θα επιλέξουν την παραδοσιακή εμπειρία του σούπερ μάρκετ. Τα καταστήματα με προσανατολισμό στις υπηρεσίες προσφέρουν οικειότητα, αλλά αποτελούν όλο και πιο αναποτελεσματικό τρόπο για να αγοράσει κανείς αγαθά, καθώς βελτιώνεται η εφοδιαστική διανομής.