18 Απρ 2024
READING

3 πρωτοβουλίες έμπνευσης για το μέλλον του grocery shopping

4 MIN READ

3 πρωτοβουλίες έμπνευσης για το μέλλον του grocery shopping

3 πρωτοβουλίες έμπνευσης για το μέλλον του grocery shopping

Υπηρεσία παράδοσης της Hellmann’s “one-hour ingredient”.

Η Hellmann’s είναι ευρέως γνωστή για τη μαγιονέζα, καθώς επίσης και για τις υπόλοιπες σάλτσες. Αυτό που δεν είναι γνωστό ακόμα είναι ότι η εταιρία συνεργάστηκε με την delivery tech start-up Quiqup, για να κάνουν launch μία νέα υπηρεσία buy-and-cook.

Χρησιμοποιώντας μία ειδική beta εφαρμογή ή το website της Hellmann’s, οι πελάτες μπορούν να διαλέξουν αυτό που θέλουν να μαγειρέψουν από μία συγκεκριμένη λίστα. Μετά η Quiqup τους φέρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά στην πόρτα τους μέσα σε μία ώρα. Τα συστατικά έρχονται από retailers που συνεργάζεται η Quiqup, από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μαρκετ μέχρι και τοπικά προιόντα.

Όχι μόνο δρα σαν μία brand-building ενέργεια για τη Hellmann’s, αλλά δίνει αξία σε εκείνους τους πελάτες που δεν έχουν πολύ χρόνο, δίνοντάς τους μία επιλογή διαφορετική για όταν χρειάζονται ένα γρήγορο γεύμα. Για παράδειγμα, αν δεν έχουν τίποτα στο σπίτι για να μαγειρεψουν βραδινό, μπορούν αμέσως να αρπάξουν την ευκαιρία χωρίς καν να βγουν από το σπίτι.

Αυτή η ενέργεια επίσης τοποθετεί τα προιόντα της Hellmann’s σε πρώτο πλάνο, καθώς δίνει στους πελάτες νέες ιδέες για συνταγές και τρόπους για να τα χρησιμοποιήσουν. Για την Quiqup, συστήνεται στους πελάτες ως delivery service κατ’ εντολήν, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί αργότερα σε μία επιχείρηση.

Προς το παρόν η παροχή λαμβάνει χώρα μόνο στο Λονδίνο, αλλά η εταιρία σκοπεύει να την επεκτείνει σύντομα.

Προσωποποιημένες διαφημίσεις της Coca-Cola βασισμένες στο ιστορικό περιήγησης

Ο leader των Soft drinks, Coca-Cola, συνεργάστηκε με το Google για να προσφέρει προσωποποιημένες διαφημίσεις in-store. Σε ένα δοκιμαστικό, ψηφιακές οθόνες παρουσιάστηκαν στο τέλος μιας επίδειξης soft drink σε 250 Albertsons stores σε ολόκληρη την Αμερική.

Αυτές μπορούν να επικοινωνήσουν με το κινητό του κάθε πελάτη, μέσω από ένα wireless beacon tech, για να υπάρξει πρόσβαση στο IP address για την τοποθεσία και στο ιστορικό περιήγησης  από το Google’s DoubleClick online σύστημα διαφημίσεων.

Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί περίπου η ηλικία των πελατών και το φύλο, όπως επίσης και οι συνήθειες αγορών. Με αυτή τη λογική καθορίζεται και ποια διαφήμιση θα παίξει στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ειδικά φτιαγμένες διαφημίσεις βασισμένες στο ποιος επισκέπτεται το κατάστημα κάθε φορά.

Συγκεκριμένα νούμερα από την πιλοτική δοκιμή δεν έχουν δημοσιευτεί, αλλά η Coca Cola έχει ανακοινώσει ότι εξαιτίας της καμπάνιας υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων της εταιρίας. Μέσα σε ένα μήνα είχε γίνει απόσβαση στις οθόνες που αγοράστηκαν για την καμπάνια.

Το εγχείρημα είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως γίνεται να χρησιμοποιήσει κανείς προσωπικά δεδομένα για να φτιάξει στοχευμένη διαφήμιση προς τους πελάτες, αλλά δεν είναι γενικά αποδεκτός τρόπος. Οι πελάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες, όπως εκείνες που δίνουν στο Google. H χρήση του ιστορικού περιήγησης επίσης απαιτεί λιγότερη άνεση από πλευράς καταναλωτή, σε σύγκριση με το να ανοίγεις απλά ένα application, που μπορεί να βοηθήσει σε μία προωθητική ενέργεια.

Το cooking chatbot της Whole Foods

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα του retail για τους καταναλωτές είναι όταν παραλύουν από επιλογές, υπάρχουν τόσες εκεί έξω που είναι πολύ δύσκολο να πάρουν τη σωστή. Όταν το θέμα αφορά το grocery shopping, δεν υπάρχει πιο ειδικός από την Whole Foods, που προσπαθεί να κάνει τους καταναλωτές να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, αλλά και τους μαθαίνει να μαγειρεύουν. Η εταιρία λειτουεργεί ένα chatbot βασισμένο στο messenger του Facebook, για παροχή συνταγών.

Οι πελάτες που ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να φάνε μπορούν να γράψουν κάποιες λέξεις κλειδί, όπως ‘Μεξικάνικο’ ή ακόμα και να στείλουν food emojis, για να έρθει ως απάντηση κάποια προτεινόμενη συνταγή. Εάν δεν έχουν ιδέα για το τι θέλουν να φάνε, μπορούν να κάνουν αναζήτηση ώστε να δουν τι επιλογές έχουν.

Το Chatbot λύνει το πρόβλημα για να ξέρει κανείς τι πρέπει να αγοράσει ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγή ενώ βρίσκεται μέσα στο κατάστημα της Whole Food’s. Μπορούν να διαλέξουν τα απαραίτητα συστατικά αμέσως ή να να εισάγουν καποιο συγκεκριμένο συστατικό και το bot να τους προτείνει κάποια σχετική συνταγή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο υλικό.

Αυτή η ενέργεια επίσης τοποθετεί την Whole Foods σαν ένα retailer, ο οποίος μπορεί να παρέχει χρήσιμες συμβουλές στους πελάτες, όταν τις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει το αίσθημα αφοσίωσης των πελατών ως προς το κατάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.