26 Απρ 2024
READING

Γιατί το Licensing είναι η καλύτερη επιλογή για να τοποθετήσετε το προιόν σας στα ράφια των καταστημάτων;

4 MIN READ

Γιατί το Licensing είναι η καλύτερη επιλογή για να τοποθετήσετε το προιόν σας στα ράφια των καταστημάτων;

Γιατί το  Licensing είναι η καλύτερη επιλογή για να τοποθετήσετε το προιόν σας στα ράφια των καταστημάτων;

Έχετε μια ιδιοφυή ιδέα για ένα νέο προϊόν που πιστεύετε ότι θα σας κάνει πλούσιους. Αλλά πώς φέρνει κανείς την ιδέα του στη ζωή;

Οι επιλογές σας εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

Ξεκινήστε μια εταιρεία και στη συνέχεια, δημιουργήστε και πωλήστε το προϊόν, παρέχετε αδειοδότηση για την ιδέα σας σε μια επιχείρηση με δυνατότητα παραγωγής και διανομής του προϊόντος σας ή υποβάλλετε την ιδέα σας σε μια πλατφόρμα crowdsourcing. Η κάθε κατηγορία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, αλλά η πιο επιτυχημένη και ευκολότερη επιλογή είναι να ζωντανέψετε την ιδέα σας είναι με άδειοδότηση . Αυτό προσφέρει την πιο πιθανή απόδοση της επένδυσης και έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Το να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση μπορεί να ακούγεται ελκυστικό, αλλά είναι δύσκολο, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση χρόνου και απαιτεί πολλή δουλειά για να ξεκινήσετε αποτελεσματικά. Δεν μπορεί να γίνει απρόβλεπτα και χρειάζονται πολλοί πόροι. Οι πιθανότητες για επιτυχία, ειδικά εάν είστε νέοι, δεν είναι στατιστικά οι καλύτερες. Ωστόσο, αν έχετε έναν τόνο από πάθος για το προϊόν σας και είστε πρόθυμοι να ζείτε και να αναπνεετε για την ιδέα σας, η δυνατότητα να κάνετε την ιδέα σας τεράστια επιτυχία μπορεί να είναι υπέροχη.

Η υποβολή της ιδέας σας σε μια πλατφόρμα crowdsourcing έχει πολύ χαμηλό κόστος, αλλά πρέπει να επιλεχθείτε μέσω της διαδικασίας επιλογής της πλατφόρμας και η επιτυχία σας είναι λίγο εκτός από τον δικό σας έλεγχο. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε: η εταιρεία υποβολής θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος (εάν υπάρχει) που θα δημιουργηθεί από την ιδέα. Είναι η καλύτερη επιλογή για ανθρώπους που δεν έχουν το χρόνο ή τα χρήματα να επενδύσουν ή έχουν περισσότερες ιδέες από ό, τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να επενδύσουν.

Για πολλούς ανθρώπους και προϊόντα, η αδειοδότηση προσφέρει την καλύτερη ισορροπία των χαρακτηριστικών. Γιατί; Μπορείτε να πάρετε μια περισσότερη από την επιθυμητή απόδοση της επένδυσής σας, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα ενώ κάνετε σχετικά λίγη δουλειά και κυρίως το πιο διασκεδαστικό κομμάτι. Η αδειοδότηση προσφέρει ισορροπία κινδύνου και ανταμοιβής, διότι σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε την επιτυχία μιας ήδη υπάρχουσας εταιρείας για διανομή.

Η τοποθέτηση του προϊόντος σας στα ράφια σε ένα κατάστημα retail είναι μακράν το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε επιχείρησης. Και η διαχείριση της υποστήριξης υλικών και των τεχνικών χαρακτηριστικών της πώλησης σε εταιρείες, όπως η Walmart και η Target, δεν είναι σίγουρα αυτό που κάποιος μπορεί να ορίσει ως “διασκεδαστικό”. Οι μεγαλύτεροι retailers γενικά δεν αγοράζουν από ιδιώτες. Από την άλλη πλευρά, εάν παραχωρήσετε άδεια χρήσης ενός προϊόντος σε μια εταιρεία που ήδη κάνει αυτά τα πράγματα, μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη και να φτιάξετε το δρόμο του προιόντος με σημαντικούς λιανοπωλητές χωρίς πολλούς ενδοιάμεσους.

Πώς λειτουργεί η αδειοδότηση;

Έχετε μια φανταστική ιδέα, όχι μόνο μια πολύ καλή και θέλετε να μετατρέψετε την ιδέα σε ένα προϊόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιείτε προστασία ευρεσιτεχνίας και στη συνέχεια θα βρείτε μια εταιρεία πρόθυμη να δημιουργήσει το προϊόν και να σας πληρώσει ένα ποσοστό. Ένα τυπικό ποσοστό είναι το 5 τοις εκατό των ακαθάριστων χονδρικών πωλήσεων, η τιμή του retailer από τον κατασκευαστή.

Πολλοί εφευρέτες, αρχικά, αισθάνονται ότι ο αριθμός αυτός είναι χαμηλός, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ καλή για τον εφευρέτη. Με βάση τα δεδομένα της αγοράς, ένας καλά οργανωμένος κατασκευαστής κάνει περίπου 10% κέρδος. Αυτό είναι μόνο το διπλάσιο της απόδοσης που κάνει ο εφευρέτης στο 5%, παρόλο που έχουν όλα τα τρέχοντα έξοδα και επενδύσεις, μαζικά μεγαλύτερο κίνδυνο και άπειρες προσπάθειες. Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ υψηλότερη, δεδομένου ότι το πιο δύσκολο μέρος – η είσοδος στη διανομή – έχει ήδη αντιμετωπιστεί.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Mπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να αδειοδοτήσετε το προϊόν σας. Πολλοί λόγοι πρέπει να συντρέχουν για να πάρετε το πολυπόθητο “ναι” και χρειάζεται πολύ προσπάθεια και υπομονή.

Συνήθως χάνετε όλο, ή το μεγαλύτερο μέρος από τον έλεγχο της εφεύρεσης. Ο κάτοχος της άδειας παίρνει τις αποφάσεις και μπορεί να μην συμφωνείτε με όλες τις επιλογές του. Η ιδέα σας μπορεί να αποτύχει εξαιτίας της κακής στρατηγικής ή της εκτέλεσης, γι’ αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να συνεργαστείτε με μια εταιρεία με μεγάλη εμπειρία ως αδειούχος.

Σε σύγκριση με το crowdsourcing, η χορήγηση αδειών είναι πιο δαπανηρή, καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί να επενδύσετε στην εφεύρεσή σας για να την καταστήσετε αδειοδοτημένη. Συνολικά, η αδειοδότηση σας αφήνει ελεύθερο να ακολουθείτε άλλες ιδέες, να διατηρείτε την δουλειά σας και να χαλαρώνετε περισσότερο. Σας δίνει την πιο γρήγορη πορεία προς τη μεγάλη διανομή και προσφέρει μια πολύ συγκρίσιμη απόδοση στην κατασκευή με πολύ λιγότερη προσπάθεια και κίνδυνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.