25 Απρ 2024
READING

“Change Or Die”: 5 Μαθήματα για το Retail από το GlobalShop 2018

5 MIN READ

“Change Or Die”: 5 Μαθήματα για το Retail από το GlobalShop 2018

“Change Or Die”: 5 Μαθήματα για το Retail από το GlobalShop 2018

Το φετινό συνέδριο της GlobalShop για το retail ήταν ξανά πολύ σημαντικό, αλλά ο τόνος ήταν ιδιαίτερα διαφορετικός. Τα συμπεράσματα πολλά και παρακάτω ακολουθούν πέντε κύρια σημεία για δράση για τους retailers και τα brands, ώστε να είναι ενεργά στην εξέλιξή τους και όχι απλά να αντιδρούν στο μεταβαλλόμενο τοπίο.

Aποτύχετε γρήγορα, αποτύχετε συχνά

Στη συνάντηση του GlobalShop “Innovation Town Hall,”, οι ηγέτες της Lowe, της Samsung Next, της Walmart και της b8ta συζήτησαν το θέμα για το πώς όχι μόνο θα χτίσει κανείς, αλλά πως να διατηρήσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα καινοτομίας. Εκτός από τη C-suite και μια αφοσιωμένη ομάδα, τονίστηκε η σημασία της νοοτροπίας του να αποτυγχάνει κανείς γρήγορα και πόσο αγχωτική είναι. Οι retailers πρέπει να νιώθουν άνετα να βγάζουν κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο τέλειο, παρά να μην βγάζουν τίποτα – η καινοτομία μπορεί πάντα να κάνει επαναλήψεις.

Ένα χαρακτηριστικό AR από τα εργαστήρια καινοτομίας της Lowe.

Η συμβουλή ήταν οι retailers να σταματήσουν να προσπαθούν να σχεδιάσουν το τέλειο “Κατάστημα του μέλλοντος” και να δοκιμάσουν μια νέα προοπτική στο “Κατάστημα του Σήμερα”. Μην απορρίπτετε μια τάση απόλυτα. Προσθέστε το στο οπλοστάσιο του brand σας και προσδιορίστε τις ευκαιρίες για να το χρησιμοποιήσετε. Ίσως είναι ένα pop-up για PR ή ένα showroom για να αποκτήσετε στοιχεία πελατών – δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Ο Josh Shabtai από τα εργαστήρια καινοτομίας της Lowe έδειξε ότι εάν κάτι που δοκιμάζουν δεν τραβάει πια, είναι απλώς πιο πίσω στα σχέδια, αλλά εάν μια έννοια φαίνεται ζωντανή, τότε την προωθούν σε ευρύτερη κλίμακα. Μερικές φορές παίρνουν μόνο τα credits για την προσπάθεια να καινοτομήσουν, και αυτό μπορεί να αλλάξει την αντιλήψη των καταναλωτών.

Σταματήστε τη δημιουργία εσόδων από το προϊόν

Όπως εξήγησε ο Phillip Raub, συνιδρυτής και CBO της b8ta, οι φυσικοί retailers πρέπει να αλλάξουν την εστίασή τους από τη δημιουργία εσόδων από το προιόν προς τη δημιουργία εσόδων από την εμπειρία. Επικεντρωθείτε σε αυτό που δεν μπορεί ποτέ να αναπαραχθεί σε στο οnline retail, η προσωπική αλληλεπίδραση με τους υπαλλήλους σας και το μοναδικό περιβάλλον σας. Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι βασικό σημείο – δεν είναι μόνο πρεσβευτές της μάρκας, αλλά και εκπαιδευτικοί των προϊόντων στους πελάτες σας.

Στη συνάντηση “Έμπνέοντας εμπιστοσύνη στο brand, ένα κατάστημα κάθε φορά”, ο επικεφαλής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Kendra Scott,Tom Nolan, μίλησε για τον αριθμό των εκδηλώσεων που έχουν στο κατάστημα. Το 2017, ο retailer φιλοξένησε πάνω από 10.000 εκδηλώσεις σε όλα τα καταστήματα τους, συγκεντρώνοντας χρήματα για τοπικούς σκοπούς.

Οι έμποροι retail, πρέπει να συνειδητοποιούν τη νοοτροπία που επικεντρώνεται στα γεγονότα κατά το σχεδιασμό του χώρου τους, επιλέγοντας τα φωτιστικά πάνω από τα έπιπλα για να δημιουργήσουν ευελιξία, προκειμένου να αξιοποιήσουν καλύτερα τα μεγέθη και να πουλήσουν κάτι περισσότερο από απλά ένα προϊόν.

Θολώστε τις γραμμές

Τα καθορισμένα όρια μεταξύ retail, φιλοξενίας, εστιατορίου και του χώρου εργασίας αρχίζουν να θολώνουν, τόσο από λειτουργική άποψη, όσο και από την προοπτική των προσφορών. Οι σημερινοί καταναλωτές σκέφτονται λιγότερο όσον αφορά τα κανάλια και περισσότερα σχετικά με την αναγνώριση των εμπορικών σημάτων που βοηθούν στην επίλυση μιας ανάγκης.

Ο David Vilkama, Διευθύνων Σύμβουλος και Global Creative Design Lead στην McDonald’s, δήλωσε πως ο σχεδιασμός του εστιατορίου του brand θα επηρεάσει σημαντικά το χώρο εργασίας της νέας έδρας της εταιρείας στη γειτονιά West Loop του Σικάγου. Το επίκεντρο θα είναι να φέρει εις πέρας τις αξίες και την ιστορία της μάρκας μέσω σχεδιασμού, ενσωματώνοντας επώνυμα στοιχεία παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στα εστιατόρια τους. Η ιδέα είναι ότι η McDonald’s είναι μια ολιστική εμπειρία brand: είτε είστε υπάλληλος είτε ένας φιλοξενούμενος, κάθε επαφή θα πρέπει να ζωντενεύει το brand.

Δημιουργήστε μια συνομιλία

Οι συνομιλίες μεταξύ brand και καταναλωτή δεν μπορούν πλέον να είναι μονόπλευρες. Οι επιτυχημένοι retailers θα πρέπει να τελειοποιήσουν την τέχνη της δημιουργίας διαλόγου με τους καταναλωτές τους, χρησιμοποιώντας ένα ξεχωριστό τόνο φωνής, σε ένα επίπεδο διαφάνειας που αναγνωρίζει τα καλά τους καθώς και τα κακά τους επίπεδα. Αυτή η πιο ευάλωτη πλευρά εξομαλύνει μια μάρκα, καθιστώντας την πιο ρεαλιστική και ουσιαστική για τους σημερινούς καταναλωτές.

Σαράντα δύο ημέρες μετά το άνοιγμα του πρώτου φυσικού καταστήματός τους στη Νέα Υόρκη, η Everlane παρατήρησε ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα που δεν δούλευαν για τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους. Αντί να κλείσει ή να βρει προσωρινές λύσεις, η μάρκα χρησιμοποίησε το Instagram για να ανακοινώσει όλα τα αντικείμενα ένα προς ένα που σχεδίαζαν να αλλάξουν (και γιατί), ξεκινώντας με το πάντα βρώμικο το χειμώνα, λευκό δάπεδο.

Η Everlane έστρεψε την προσοχή στα ελαττώματά της, έριξε φως πάνω τους και στη συνέχεια τα αντιμετώπισε. Είναι αυτός ο τύπος της αναζωογονητικής διαφάνειας και διαλόγου, που κρατάει τους followers του brand σε 471k +.

Ξανασκεφτείτε το παιχνίδι

Οι retailers πρέπει να αισθάνονται άνετα όταν νιώθουν άβολα. Η φράση “αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται πάντα” είναι η νέα συνταγή για εξαφάνιση. Αγκαλιάστε την ιδέα ότι οι νεότεροι καταναλωτές γίνονται πιο γρήγορα αποδέκτες της αλλαγής – είτε πρόκειται για ένα φίλτρο στο Snapchat είτε για ένα pop up κατάστημα, οι καταναλωτές είναι άνετοι με το προσωρινό.

Οι ιδέες του retail, όπως το b8ta ή το concept shop του Water Tower Place, IRL, δίνουν σε νέα ή προϊόντα που υπάρχουν μόνο online, ένα φυσικό χώρο για να παρουσιάσουν πρακτικές λειτουργίες, ενώ οι πλατφόρμες όπως το Appear Here προσφέρουν βραχυπρόθεσμη μίσθωση καταστημάτων, καθιστώντας το Airbnb του retail.

Δεν υπάρχει κρυστάλλινη σφαίρα για το μέλλον του retail, επομένως τα brands πρέπει να είναι ανοιχτά για να εξερευνήσουν νέες ευκαιρίες. Ακριβώς όπως το παραδοσιακό retail πρέπει να αλλάξει, η GlobalShop έχει επίσης αναγνωρίσει την ανάγκη αλλαγής. Το 2019 το συνέδριο θα επιστρέψει στο Σικάγο τον Ιούνιο, αλλά αυτή τη φορά θα συνεργαστεί με τη Retail X, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση RFID και ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, για να προσφέρει μια πιο εστιασμένη στον ψηφιακό κόσμο προσέγγιση του retail.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.