Η εξύψωση του fast casual food nation

Οι Αμερικανοί θα έχουν πάντα μια ιδιαίτερη σχέση για το γρήγορο φαγητό καθώς εξυπηρετεί την ανάγκη τους για ευκολία. Καθώς οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για μια καλύτερη ποιοτική εμπειρία, βλέπουμε τη μετάβαση από το fast food στο fast casual.

Σύμφωνα με την Euromonitor International, από το 2011 έως το 2016 οι πωλήσεις των fast casual εστιατορίων αυξήθηκαν μεταξύ 10 και 11% κάθε χρόνο. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις στη βιομηχανία fast food, αυξήθηκαν μόνο  3 με 4 τοις εκατό, ενώ τα full-service εστιατόρια παρουσίασαν ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 1,5 και 2 τοις εκατό. Η τάση θα συνεχιστεί πιθανότατα καθώς ο όμιλος NPD υπολογίζει την ανάπτυξη των fast casual σε διψήφιους αριθμούς μέχρι το 2022. Ακόμη και στην κορυφή της ύφεσης το 2008, η κατηγορία εξακολουθούσε να αυξάνεται σε διψήφιο αριθμό, καθώς οι καταναλωτές με χαμηλές δυνατότητες δαπάνης τείνουν να καταναλώνουν πιο υγιεινές και ποιοτικές επιλογές.

Μια ανεβασμένη εμπειρία

Από την αναβάθμιση των στοιχείων του μενού μέχρι την παράδοση, τις εφαρμογές για κινητά και την ενσωμάτωση τεχνολογιών σε remodeling εστιατόρια, το τμήμα QSR έχει κάνει πολλά βήματα για να προσελκύσει τους καταναλωτές. Πρόσφατα, αν και είδαμε σημάδια αυτού του τμήματος, λαμβάνοντας χαρακτηριστικά των fast casual ομοιών τους, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για μια μεγαλύτερη εμπειρία, πέρα ​​από την ευκολία.

Taco Bell Cantina

Το fast food brand που είναι πλέον γνωστό, ακολουθεί μια λίγο πιο προοδευτική προσέγγιση στο μέλλον του fast food. Ενώ τα παραδοσιακά καταστήματα αποδίδουν το 70% των επιχειρήσεων μέσω του drive thru, το brand αναζητά τώρα τις αστικές τοποθεσίες που έρχονται σε απευθείας σύνδεση με τους καταναλωτές. Και  με αυτό δεν έρχεται μόνο ένα διαφορετικό τμήμα της αγοράς των καταναλωτών, αλλά και μια δυνητικά πιο εξελιγμένη παλέτα.

Με σχέδια να ανοίξουν 300 έως 350 από αυτές τις fast casual εμπνευσμένες τοποθεσίες έως το 2022, δεν επηρεάζονται μόνο οι καινοτομίες στο μενού, όπως “shareables“, δηλαδή τα πιάτα που μπορεί να μοιραστεί μία παρέα, αλλά και τα plated foods αντί να γίνεται χρήση πλαστικών σακούλων, αλλά επίσης και μία νέα αισθητική του εστιατορίου. Αυτές οι νέες τοποθεσίες που είναι εμπνευσμένες από την κοινωνία, είναι τώρα οι νέοι προορισμοί καντίνες για να δειπνήσετε.

Starbucks Roastery Reserve και Tasting Room

Ενώ ο καφές συμβολίζει το στοιχείο της ταχύτητας, το brand που ήταν κάποτε γνωστό για τη δημιουργία του “3rd place”, γυρίζει πίσω στις ρίζες του ή κάνει roast και επικεντρώνεται σε αυτό που τους κάνει μοναδικούς. Με drive thrus, mobile εφαρμογές και digital menu boards, δεν υπάρχει εμπόδιο στο να εθιστεί κανείς στους ποιοτικούς καφέδες, καπουτσίνο, αν και το brand έχει πλέον μία θέση που η εμπειρία υπερέχει του απλού καφέ.

Μόλις λίγα τετράγωνα από το original κατάστημα στο Σιάτλ, το Starbucks άνοιξε μια “εντυπωσιακή εμπειρία”-κατάστημα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από το bean στο φλυτζάνι. Εστιάζοντας στο μοναδικό, παραδοσιακό στοιχείο του καφέ, “η χώρα των θαυμάτων” έκτασης σχεδόν 5.000 τετραγωνικών μέτρων συνδυάζει την παραγωγή καφέ, τις δοκιμές και τις αποκλειστικές προσφορές όπως coffee flights, floats και εσπρέσο παγωτά. Το μενού αλλάζει εποχιακά και μερικές φορές ακόμη και καθημερινά με βάση τα beans που διαθέτουν.

Η Starbucks σχεδιάζει να ξεκινήσει έως και 500 από τα Reserve Roastery και τα tasting Rooms τα επόμενα χρόνια. Πιο πρόσφατα, η μάρκα άνοιξε ένα κατάστημα 9.000 τετραγωνικών μέτρων, state-of-the art στη Σαγκάη. Ενσωματώνοντας την τεχνολογία στην εμπειρία, οι επισκέπτες παίρνουν μια αληθινή γεύση πίσω από τη σκηνή, μέσα από μία επαυξημένη πραγματικότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να σαρώσουν στοιχεία σε ολόκληρο το χώρο, όπως το τεράστιο δοχείο χαλκού 40 τόνων, ώστε να μάθουν περισσότερα για τις μεθόδους παρασκευής και τη διαδικασία παραγωγής. Το μέλλον αυτών των καταστημάτων επικεντρώνεται όχι μόνο στην εμπειρία του καφέ, αλλά και στην επανασύνδεση των καταναλωτών με τον καφέ.

Συνάντηση στο μέσο. Ενώ τα casual και τα fine dining εστιατόρια έχουν καθιερωθεί στην αγορά μέσω ισχυρών θέσεων , αυτοί οι ίδιοι σεφ ανακαλύπτουν τώρα τρόπους να φέρουν το φαγητό τους στις μάζες με fast casual. Αυτός ο νέος στόλος fast casual εννοιών δεν απαιτεί εποχιακές αλλαγές στο μενού ή μια αξιέπαινη σειρά από head cooks και sous chefs για να πραγματοποιήσουν το μαγειρικό όραμα.

Beefsteak

Με μια αποστολή να φέρνουν ποιοτικά τρόφιμα στους καταναλωτές με τρόπο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους και στα πορτοφόλια, ο παγκοσμίου φήμης chef José Andrés ανέπτυξε το fast casual concept Beefsteak. Δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς από το όνομα, αν και στην πραγματικότητα αναφέρεται σε “beefsteak” ντομάτες, αυτή η έννοια είναι veggie. Σχεδιασμένο για να τροφοδοτεί έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής για όσους επιθυμούν να φάνε καλά, το μενού αποτελείται από μπολάκια, σάντουιτς, σαλάτες, σούπες,  τα λαχανικά είναι ο ήρωας. Σε μια γραμμή συναρμολόγησης που γίνεται με παραγγελία, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν από τις επιλογές υπογραφής του σεφ ή να προσαρμόσουν τη δική τους με λαχανικά, καρπούς, σάλτσες, φρέσκα επιθέματα και ακόμη προαιρετικά κρέατα και πρωτεΐνες.

Holler & Dash

 Ακόμη ένα απίστευτο casual dining brand, με όνομα Cracker Barrel, γνωστό για την κουζίνα του, διερευνά τρόπους για να συλλάβει μια πιο σύγχρονη, Millennial νοοτροπία. Το brand του Tennessee δεν απομακρύνεται πολύ από τις ρίζες του, ακόμα και με την εκκίνηση του concept που βασίζεται στο μπισκότο Holler & Dash.

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 10 επιλογές μπισκότων μαζί με επιλογές πρωινού και sides. Από το “Hollerback Club” με μπέικον, guacamole, τηγανητή πράσινη ντομάτα και σάλτσα Hollerback, μέχρι το ‘The Jam’, ένα μπισκότο γεμάτο με Nutella και μαρμελάδα βατόμουρου. Τίποτα στο μενού δεν φαίνεται παραδοσιακό. Οι πελάτες παραγγείλουν στο πάγκο και στη συνέχεια μπορούν να καθίσουν. Και όλα αυτά σε ένα φωτεινό, χαρούμενο και μοντέρνο χώρο

Φτιάχνοντας ένα γέυμα από αυτά τα brands QSR δεν είναι τα μόνα που διατηρούν (ή ίσως επιβραδύνουν) το ρυθμό. Μια νέα ομάδα προοδευτικών brands  εξετάζει τώρα ευκαιρίες πέρα ​​από την άμεση κατανάλωση για να συνδεθεί με το κοινό των καταναλωτών τους με τρόπο που είναι πιο σχετικός με τον τρόπο ζωής τους.

Chobani Cafe

Η μάρκα γιαουρτιού Chobani έκανε το άλμα, για να βιώσει την εμπειρία των δικών της concept café. Εκτός από ένα μοναδικό γλυκό και αλμυρό γιαούρτι, το καφέ προσφέρει ένα μενού από σούπες, σάντουιτς και καφέ για να παρέχει ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Kellogg’s Cereal Cafe

Λαμβάνοντας μια σύγχρονη προσέγγιση στα βασικά των δημητριακών, η Kellogg’s άνοιξε για πρώτη φορά το καφέ της στην καρδιά της Times Square. Ενώ πολλοί υποτήριξαν ότι η ενέργεια ήταν περισσότερο ένα εργαλείο μάρκετινγκ, η μάρκα ήθελε να αλλάξει την αντίληψη των δημητριακών στους καταναλωτές. «Χρειαζόμασταν κάτι που θα ήταν πιο βιωματικό. Υπάρχει μια πιο διαρκή συναισθηματική σύνδεση αν το βιώνουν από πρώτο χέρι – αυτό είναι δύσκολο να το κάνει ένα τηλεοπτικό κανάλι », δήλωσε η Aleta Chase, στέλεχος μάρκετινγκ για την Kellogg’s. Τελικά αποδείχτηκε δημοφιλής και κερδοφόρα ιδέα και το εμπορικό σήμα άνοιξε πρόσφατα ένα καινούργιο κατάστημα, πενταπλάσιο σε μέγεθος από το αρχικό της Union Square του Μανχάταν. Οι πελάτες εκεί έχουν τη δυνατότητα να “τρώνε, να χαλαρώνουν και να δημιουργούν”, μπορούν να απολαύσουν ένα DIY cereal bar, να εξερευνήσουν μοναδικούς pop art και waffle σταθμούς, αλλά και να μοιραστούν τις δημιουργίες τους σε μια γωνιά του Instagram για την τέλεια φωτογραφία.