24 Απρ 2024
READING

5 Τάσεις που καθορίζουν τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και retail

4 MIN READ

5 Τάσεις που καθορίζουν τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και retail

5 Τάσεις που καθορίζουν τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και retail

Γυριζοντας πίσω στις ημέρες της ελληνικής αγοράς, τα shopping centers ήταν πιο κοινωνικά και “κέντρα” της κάθε περιοχής. Ενώ τα τρόφιμα παίζουν πάντα ένα ρόλο στα εμπορικά κέντρα, καθώς τα περισσότερα κανάλια εξελίσσονται για να χειριστούν την απλή εμπορική αποστολή των εμπορευμάτων, τα εμπορικά κέντρα θα ήταν πιο ευφυή αν δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην εμπειρία του καταναλωτή όταν τα επισκέπτεται.

Σύμφωνα με μία έρευνα του JLL, οι καταναλωτές που κάνουν στάση για φαγητό, σπαταλούν 35 λεπτά και 12% περισσότερο χρόνο μέσα στο εμπορικό κέντρο, σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε. Για να εκμεταλλευτούμε αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός, ας δούμε παρακάτω 5 μεγάλα trends στον καταναλωτισμό που επηρεάζουν τις βιομηχανίες F & B και Retail Real Estate.

H οικονομία της εμπειρίας

Οι άνθρωποι πλέον συλλέγουν εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες κυμαίνονται από λαμπερά ταξίδια ως μια απλή νύχτα έξω σε ένα νέο εστιατόριο με την οικογένεια ή τους φίλους.

Στην πραγματικότητα, οι δαπάνες των ΗΠΑ για εμπειρίες έχουν αυξηθεί κατά 70% σε σύγκριση με 30 χρόνια πριν  και σχεδόν το 80% των millenials επιλέγουν να ξοδέψουν χρήματα για μια εμπειρία και όχι σε κάποιο αντικείμενο. Ως εκ τούτου, περιμένετε το φαγητό, η τέχνη, τα τυχερά παιχνίδια, τα αθλήματα ή οι συναυλίες να συγκρούονται πλέον με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα.

Supply Unchained

Το μότο “Φάτε Τοπικά” είναι πολύ ζωντανό ακόμα. Από το 2007 έως το 2017, οι αγροτικές αγορές στις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά 100%. Οι καταναλωτές γενικά ζητούν περισσότερη αυθεντικότητα και σίγουρα το προτιμούν στις επιλογές τροφίμων τους. Η τοπική κατανάλωση, η υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων και η προσέγγιση σε ένα brand, αποτελούν βασικές ανησυχίες που οφείλονται στην αίσθηση μία κοινωνικής υπερηφάνειας και της οικολογικής προστασίας. Είτε πρόκειται για μια αγορά αγροτών, είτε για ένα εστιατόριο που υποστηρίζει το σύστημα “από το αγρόκτημα στο τραπέζι”, είτε για μια αλυσίδα κατανάλωσης φρέσκων τροφίμων με συνείδηση, αναμένεται να υπάρχει η σταθεροποίηση της βιώσιμης προμήθειας και παραγωγής σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ή η έλλειψη αυτής.

Καλύτερες επιχειρήσεις

Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές είναι ενήμεροι για τις όλο και περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωσή τους, τόσο στον πλανήτη όσο και στην κοινωνία. Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, πετάται και ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πιέζουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε τους πόρους.

Όλο και περισσότερο, οι καταναλωτές συνδέονται με brands που έχουν κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Στην πραγματικότητα, το 62% δήλωσε ότι θέλουν τα brands να τους βοηθήσουν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο. Η συμβολή στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των αποβλήτων στη βιομηχανία τροφίμων θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλες πρωτοβουλίες και να ωθεί τα κέρδη σε εκείνους που μπορούν να αποδείξουν επιτυχία.

Youniverse

Μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, όλοι έχουν τώρα τη δυνατότητα να είναι κριτικοί τροφίμων από την οθόνη τους. Δεν είναι πλέον μόνο μόδα, τα τρόφιμα που καταναλώνει κάποιος, έχουν γίνει μια σημαντική μορφή αυτο-έκφρασης και οι άνθρωποι συγκεντρώνουν τις εμπειρίες μαγειρικής από εστιατόρια με αστέρι Michelin, όπως μαζεύουν κάρτες μπέιζμπολ. Στο μέλλον, αναμένετε πρωτοβουλίες μάρκετινγκ σε εστιατόρια για να ενθαρρύνουν το engagment των social media καθώς οι σεφ θα σερβίρουν Instagram-worthy πιάτα.

Τεχνολογία Ευκολίας

Καθ ‘όλη την ιστορία, οι εφευρέτες έχουν ανταποκριθεί σε σημεία που πονούν και ανεπιθύμητα αιτήματα για να κάνουν τη ζωή μας πιο βολική. Μέσω της καινοτομίας, οι προσδοκίες αλλάζουν και η βιομηχανία τροφίμων δεν διαφέρει. Η αγορά των υπηρεσιών delivery γευμάτων, αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% ετησίως έως το 2020. Αναμένουμε πρόσβαση των οδηγών των delivery, βραχυπρόθεσμο πάρκινγκ και ειδικά μενού για παράδοση, να είναι χαρακτηριστικά των αγαπημένων σας εστιατορίων πολύ σύντομα.

Μια τάση που δεν έκανε αρκετή εντύπωση, είναι τα big data. Οι ιδιοκτήτες των mall και των εμπορικών κέντρων θεσπίζουν νέους τρόπους να φέρουν στα ίδια επίπεδα τα δεδομένα στο φυσικό κατάστημα, στο ποσοστό που συγκεντρώνουν σήμερα οι e-tailers. Όπως και με όλα τα υπόλοιπα εργαλεία του retail, η καλύτερη κατανόηση του πελάτη είναι υψίστης σημασίας και στον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.