Πώς να επεκταθείτε μέσω του retail των φυσικών καταστημάτων το 2018

Δεν είναι τόσο αντιληπτό, αλλά το μέλλον του retail βρίσκεται offline.

Το e-commerce έχει υπάρξει ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας του retail, για τόσα πολλά χρόνια, που μπορεί να συγχωρεθεί για την ταχύτερη απομάκρυνση των αγορών από τα φυσικά καταστήματα. Είναι πιθανό να γνωρίζετε κάποιον που δεν έχει πάει σε κάποιο φυσικό κατάστημα για να αγοράσει κάτι το έτος που πέρασε. Αλλά αυτό είναι όλο ανεκδοτολογικό στοιχείο – η πραγματικότητα της κατάστασης που επικρατεί στο retail είναι πολύ διαφορετική.

Παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στις Η.Π.Α. έφθασαν συνολικά περίπου 394 δισ. δολάρια το 2016, αυτό ήταν μόνο το 12% της συνολικής αγοράς retail στη χώρα. Δεκάδες ισχυροί παίκτες ηλεκτρονικού εμπορίου που ξεκίνησαν με ένα επιχειρηματικό μοντέλο μόνο στο διαδίκτυο, αρχίζουν να βλέπουν τις δυνατότητες επέκτασης στο φυσικό retail. Ακόμη και η Amazon, η εταιρεία που συμβολίζει περισσότερο τη μετάβαση στις ηλεκτρονικές αγορές, άνοιξε ένα φυσικό κατάστημα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω. Το φυσικό retail παραμένει μια ευημερούσα βιομηχανία και οι μάρκες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν την ευκαιρία να παραδώσουν κάτι καινούργιο στους πελάτες και να οδηγήσουν σε πρόσθετες πωλήσεις προωθώντας τα φυσικά καταστήματα.

Γιατί θα πρέπει να μετακινηθείτε στο retail;

Φαίνεται εύλογο να ξεκινήσετε με αυτή την ερώτηση, σωστά; Μόλις κατέστη σαφές ότι η Amazon δεν ήταν απλώς μια μανία του διαδικτύου και ειδικά όταν τα smartphones έκαναν δυνατές τις παραγγελίες από οπουδήποτε, όλοι αναρωτιούνταν εάν αυτές ήταν οι τελευταίες ημέρες του retail. Ποιος θα ήθελε να πληρώνει για ακριβά ακίνητα, έπιπλα και κόστος εργασίας, όταν πολλές μάρκες έχουν αποδείξει ότι θα μπορούσαν να είναι επιτυχείς με κάποιο αξιοπρεπή σχεδιασμό ιστοσελίδων;

Καθώς η καινοτομία του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει φθαρεί, φαίνεται ότι το εκκρεμές μπορεί να κουνηθεί πίσω και προς την άλλη κατεύθυνση. Καινοτόμες εταιρείες που ξεκίνησαν ως ψηφιακές επιχειρήσεις ανακαλύπτουν πως η εμπειρία αγορών σε φυσικά καταστήματα δεν είναι αυτή που πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι. Για τους ηγέτες που είναι έξυπνοι και βλέπουν τα κανάλια τους ως τρόπους να προσφέρουν στους πελάτες εξαιρετικές εμπειρίες, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον κόσμο του φυσικού retail, που απλά δεν είναι δυνατές μόνο μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύνδεση με τους πελάτες σε ένα φυσικό χώρο Η δέσμευση του πελάτη είναι το μόνο πράγμα που κάθε εταιρεία επιθυμεί να βελτιώσει, είτε λειτουργεί αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου είτε μέσω κάποιου φυσικού καταστήματος. Για παράδειγμα, ο έμπορος λιανικής Online Bonobos έχει αποδείξει πώς μπορεί να συνδεθεί καλύτερα με τους πελάτες του διατηρώντας μια φυσική παρουσία.

Η Bonobos συνειδητοποίησε ότι δεν έχει σημασία πόσο καλή είναι η διαχείριση των αποθεμάτων, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εξυπηρέτηση των πελατών, γιατί οι άνθρωποι ακόμα ήθελαν να δοκιμάσουν τα ρούχα πριν τα αγοράσουν. Ακόμη και με μια γενναιόδωρη πολιτική επιστροφής και με επιδοτούμενα από την εταιρεία κόστη αποστολής, εξακολουθεί να υπάρχει μια ταλαιπωρία για τους ανθρώπους όταν επιστρέφουν αντικείμενα που δεν τους ταιριάζουν.

Η εταιρεία αποφάσισε να μετατρέψει αυτό το γεγονός σε θετικό, ανοίγοντας Guideshops σε ολόκληρη τη χώρα. Εκεί, οι πελάτες μπορούν να κάνουν ραντεβού για να λαμβάνουν εξατομικευμένες υπηρεσίες για προιόντα και παραγγελίες και οι αγορές τους αποστέλλονται δωρεάν.

Πρόσθετη αξία για όλα τα μέρη

Το άνοιγμα ενός φυσικού καταστήματος retail προσφέρει οφέλη στους πελάτες που είναι αδύνατο να προσφέρει μία και μόνο παροχή στο διαδίκτυο. Αυτό είναι σημαντικό για κάθε εταιρεία που επιδιώκει μια βαθύτερη σχέση με τους πελάτες της, αλλά η μετάβαση σε μια στρατηγική λιανικής διανομής μπορεί να έχει και ποσοτικά οικονομικά οφέλη. Στην περίπτωση της Bonobos, η εταιρεία αναφέρει ότι οι παραγγελίες που διενεργούνται μέσω των Guideshops είναι, κατά μέσο όρο, διπλάσιες από αυτές που γίνονται απευθείας μέσω του ιστότοπου. Με αυτά τα αποτελέσματα, οι αυξήσεις στις πωλήσεις μπορούν να αντισταθμίσουν περισσότερο το πρόσθετο λειτουργικό κόστος που απαιτείται για τη λειτουργία ενός φυσικού καταστήματος.

Καινοτομία στο in-store experience

Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούν καταστήματα retail ως ευκαιρίες για να διερευνήσουν το γεγονός ότι υπάρχει αρκετός χώρος για καινοτομία όταν πρόκειται για την εμπειρία του καταστήματος. Υπάρχει μια ευκαιρία για αυτούς να ξεπεράσουν την παραδοσιακή εικόνα των πολυκαταστημάτων. Τόσοι άνθρωποι θα ήταν ευτυχείς να ξεφύγουν, όταν το ηλεκτρονικό εμπόριο έγινε δυνατό και να παρουσιάσουν στους αγοραστές μοναδικές εμπειρίες που θα τους κάνουν να θέλουν να ταξιδέψουν σε ένα φυσικό κατάστημα αντί να σηκώσουν απλά το smartphone τους.

Γιατί; Μια μελέτη του 2011 από την εταιρεία RTI International, αποκάλυψε ότι, σε μια τυπική εμπειρία εκθεσιακού χώρου, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το σωστό στρώμα για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20% των ερωτηθέντων δεν ήξεραν πώς να επιλέξουν ένα στρώμα με το κατάλληλο επίπεδο σταθερότητας για τον τύπο του σώματος και τον ύπνο τους.

Παρά την εκρηκτική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, το retail που σχετίζεται με τα φυσικά καταστήματα είναι εδώ για να μείνει. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μόνο η αρχή μιας νέας εποχής retail. Οι εταιρίες προχωρούν τώρα να καινοτομούν με δημιουργικούς και συναρπαστικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας φυσικούς χώρους όχι μόνο ως σημείο συναλλαγής αλλά ως ευκαιρία για να ενισχύσουν την εμπειρία κάθε αγοραστή.