19 Απρ 2024
READING

Καθορίζοντας το δρόμο του μέλλοντος: Η Καινοτομία και η Επιχείρηση του Καφέ

4 MIN READ

Καθορίζοντας το δρόμο του μέλλοντος: Η Καινοτομία και η Επιχείρηση του Καφέ

Καθορίζοντας το δρόμο του μέλλοντος: Η Καινοτομία και η Επιχείρηση του Καφέ

Παρά το γεγονός ότι ο καφές αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας εδώ και αιώνες, η καινοτομία αποτελεί πλέον απαραίτητο στοιχείο για τις επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας του καφέ, περισσότερο από όσο ποτέ. Στην πραγματικότητα, αν κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για “innovate or die”, θα έχετε πάνω από μισό εκατομμύριο αποτελέσματα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την αλλαγή; Πώς προσεγγίζουμε και αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις; Πώς γίνεται να εστιάσουμε τις στρατηγικές και τους πόρους ώστε να προσαρμόζονται στην επιτυχία; Και πώς μπορούν μεμονωμένα στελέχη και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να βρουν νέες ιδέες;

Πρώτον, εδώ είναι ένα στιγμιότυπο των θεμάτων:

Κλιματική αλλαγή

Το 2016 μόλις ανακηρύχθηκε ως το πιο θερμό έτος – για τρία χρόνια στη σειρά. Θα καταναλώνουν οι άνθρωποι περισσότερο παγωμένο καφέ; Θα σας αναγκάσει ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος στην προσέλευση να αντιδράσετε; Θα καλλιεργηθεί καφές στο Βόρειο Νέο Μεξικό;

CSR

Ο καφές είναι πλέον τρόπος ζωής, αλλά και ένα ποτό, πράγμα που σημαίνει ότι θέματα όπως η κλιματική αλλαγή δεν αφορούν μόνο τις πρακτικές λεπτομέρειες.  Σήμερα, μεγαλύτερα ζητήματα αλληλοσυνδέονται με κατηγορίες και εμπορικά brands. «Προτιμώ βιολογικά προϊόντα επειδή νοιάζομαι για την υγεία μου» είναι μια στάση ζωής που μπορεί να έχει ο καταναλωτής ακόμα και πριν αποφασίσει ότι το κατάστημά σας προσφέρει το οργανικό ποτό που επιθυμέι να καταναλώσει.

Ζητήματα από τη συσκευασία μέχρι την κοινωνική δικαιοσύνη, θα επηρεάσουν τις επιλογές των πελατών που επιθυμούν να δουν τις επιλογές τους να αντανακλούν της αξίες που έχουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στην Generation Y, τους Millennials.

Διαφορές Γενεών

Ενώ οι Millennials έχουν αναδιαμορφώσει τον κόσμο και την αγορά καφέ, το θέμα δεν είναι μόνο οι “Millennials”, αλλά γενικότερα οι διαφορές από γενιά σε γενιά. Το να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της αγοράς, τις τάσεις και τις διαφορές μεταξύ των γενεών είναι κρίσιμο για το μέλλον σας.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η NCA επεκτείνει την έρευνα αγοράς για τις τάσεις στην κατανάλωση καφέ σε εθνικό επίπεδο, για να συμπεριλάβει τους καταναλωτές της επόμενης γενιάς, ηλικίας 14 ετών και άνω και δημοσιεύει μια νέα έκθεση σχετικά με τις συμπεριφορές κατανάλωσης και τις συμπεριφορές της νέας γενιάς. Όπως και το λόγο για τον οποίο η τεχνολογία είναι ένας άλλος παράγοντας αλλαγών για τις επιχειρήσεις του καφέ.

Τεχνολογία

Η επόμενη μεταμόρφωση της αγοράς, είναι ένα app μακριά. Οι ειδικοί αναπτύσσουν νέες μεθόδους παρασκευής, νέα προγράμματα και πειραματίζονται με νέα συστατικά. Αυτά απαιτούν νέα συστήματα παράδοσης, νέες λύσεις συσκευασίας, ακόμη και εκπαίδευση των καταναλωτών και των ρυθμιστικών αρχών.

Κανονισμοί

Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν «ανακαλύψει» τον καφέ: η κατανάλωση καφεΐνης, το labeling τoυ GMO, το labeling των τροφίμων, η ασφάλεια των τροφίμων και τα θέματα υγείας, αποτελούν μέρος μιας σταθεράς αναπτυσσόμενης ατζέντας.

Παγκόσμιες Αγορές

Ο καφές πάντα εξαρτιόταν από μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά τώρα οι ρυθμιστικές αρχές, οι τάσεις και τα μέσα επικοινωνίας, έχουν συνδέσει τον κόσμο του καφέ όπως ποτέ άλλοτε στα χρονικά. Οι διεθνείς αγορές μπορεί να έχουν απροσδόκητες και πρωτοφανείς επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. 

Η δύναμη των αδύναμων συνδέσεων (και του ισχυρού καφέ)

Δεδομένων όλων αυτών των προκλήσεων και πολλών περισσότερων, πώς θα διερευνήσουμε τις καινοτομίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να ευδοκιμήσουμε σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον; Ένας τρόπος είναι μέσα από κάτι που είναι γνωστό ως ‘η θεωρία των αδύναμων δεσμών’ ή αδύναμες κοινωνικές συνδέσεις.

Τείνουμε να αλληλεπιδρούμε μόνο με τους ανθρώπους που είμαστε κοντά, να παρακολουθούμε μέσα ενημέρωσης με τα οποία ήδη συμφωνούμε και να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας σε κάποια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Η θεωρία των αδύναμων δεσμών, υποδηλώνει ότι με το να βγαίνουμε έξω από αυτά τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια, συνδεόμενοι με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κάτι κοινό, αλλά όχι και τόσα πολλά, κερδίζουμε καινούργιες προοπτικές, βρίσκουμε νέες λύσεις και σκεφτόμαστε νέες ιδέες.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κοινότητα του καφέ είναι τόσο ισχυρή. Υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως το συνέδριο του NCA 2017, συνδέουν άτομα που γνωρίζουν κάτι για την επιχείρησή μας, αλλά μπορεί να έχουν διαφορετικές προοπτικές για τις ίδιες προκλήσεις. Γι ‘αυτό και εστιάζουμε στην “καινοτομία”, ακούγοντας από συναρπαστικούς και ψυχαγωγικούς ομιλητές, εκτός του τομέα  να συγκεντρώνουν νέες ιδέες για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.