20 Απρ 2024
READING

Γιατί υπερέχει η Inditex και η Zara και έπεται η H&M

4 MIN READ

Γιατί υπερέχει η Inditex και η Zara και έπεται η H&M

Γιατί υπερέχει η Inditex και η Zara και έπεται η H&M

Τα αποτελέσματα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 για την ισπανική Inditex, γονέα της Zara, ήταν θεαματικά. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% στα 18 δισ. Ευρώ και οι συγκρίσιμες πωλήσεις των καταστημάτων συνέχισαν να είναι ισχυρές. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε € 10,3 δισ., 9% υψηλότερα από πέρυσι.

Η εταιρεία λειτουργεί με ένα πολύ ιδιαίτερο είδος επιχειρηματικού μοντέλου. Κάθε τμήμα αρχικά δεσμεύεται σε μια μικρή ποσότητα από εμπορεύματα μόδας και στη συνέχεια αναπληρώνει το προϊόν, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις και προτιμήσεις των πελατών. Αυτή η στρατηγική, επιτρέπει στα καταστήματα να διαθέτουν πολύ γρήγορα καινούργια και διαφορετικά προϊόντα.

Το Ζάρα, για παράδειγμα, μπορεί να παραδώσει ένα νέο ένδυμα μέσα σε 15 ημέρες – από το σχεδιασμό μέχρι τα ράφια των καταστημάτων στην Ισπανία και τις κοντινές χώρες. Η παράδοση στις ΗΠΑ διαρκεί μερικές μόνο ημέρες. Αυτό δημιουργεί έναν ενθουσιασμό για τους πελάτες που τους προσελκύει να έρχονται πάλι πίσω. Το Zara, μια μάρκα γυναικείας και ανδρικής μόδας, έχει 2.266 καταστήματα και είναι το πιο γνωστό τμήμα της Inditex στις Η.Π.Α.

Ωστόσο, το εταιρικό χαρτοφυλάκιο έχει συνολικά 7.504 καταστήματα σε 94 χώρες. Άλλα μεγάλα τμήματα περιλαμβάνουν το Pull & Bear (986 μονάδες), που προσφέρει casual ρούχα και αξεσουάρ για τους νέους, το Massimo Dutti (781 μονάδες) που φέρνει ρούχα υψηλής ποιότητας για άνδρες και γυναίκες, το Bershka (1.102 μονάδες, που παρουσιάζει αστικές μορφές, το Stradivarius 1.024 μονάδες)με περιστασιακή, νεανική μόδα για τις γυναίκες, το Oysho (672 μονάδες) που διαθέτουν εσώρουχα, το Zara Home (587 μονάδες) για οικιακά είδη και Uterque (86 μονάδες) για αξεσουάρ.

Σε εταιρικό επίπεδο, η εταιρεία ήταν απασχολημένη, εισερχόμενη σε νέες χώρες και επεκτείνοντας τις λειτουργίες της σε απευθείας σύνδεση με τις αγορές της. Η Inditex ξεκίνησε στη Λευκορωσία, μια νέα χώρα για τα περισσότερα τμήματα του brand. Αυτό περιελάμβανε το Zara, το Bershka, το Massimo Dutti, το Pull & Bear, το Stradivarius, το Oysho και το Zara Home.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, έλαβαν μια πολύ ζεστή υποδοχή. Τον Οκτώβριο του 2017, ξεκίνησε και τις on-line πωλήσεις στην Ινδία. Τώρα η Inditex υποστηρίζει πωλήσεις μέσω διαδικτύου σε 45 αγορές και πειραματίζεται με ένα περίπτερο pick-up για μονάδες αυτοεξυπηρέτησης στο κατάστημα. Όσο συνεχίζεται η επέκταση ακόμα, η μητρική εταιρεία της Zara, αποδεικνύει μια ηγεσία πρόθυμη να πάρει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την υπάρχουσα επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Έχει δηλώσει ότι θα πουλήσει 16 καταστήματα στην Ισπανία. Ζητά 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι αγοραστές μπορούν να έχουν 20ετή μίσθωση και επαναμίσθωση μετά το πέρας του διαστήματος, με το δικαίωμα να κλείσουν μετά από πέντε χρόνια. Μερικά από αυτά τα καταστήματα βρίσκονται σε διάσημες τοποθεσίες, όπως τα καταστήματα Zara στο Calle Preciado της Μαδρίτης. Επικεντρώνοντας την προσοχή για μια στιγμή στο Zara ειδικά, στα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος οικονομικού έτους, το brand αυτό άνοιξε 60 καταστήματα.

Ωστόσο, η διοίκηση έκλεισε 7 καταστήματα Zara Kids, αφήνοντας ανοιχτά άλλα 139. Είναι προφανές ότι το παράρτημα Zara Kids, είναι λιγότερο επιτυχημένο από άλλες μορφές και σιγά σιγά καταργείται. Οι αποφάσεις για τη μόδα γίνονται γρήγορα και εκτελούνται. Η σουηδική H & M, ανέφερε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Τα κέρδη τους στο τρίμηνο ήταν 6,95 δισεκατομμύρια δολάρια, και παρουσίασαν απροσδόκητη πτώση 2% σε σχέση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Η διαχείριση δείχνει τώρα ότι επιταχύνει το ηλεκτρονικό της κατάστημα, με ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση φυσικών και on-line καταστημάτων. Η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι θα κλείσει περισσότερα καταστήματα και θα έχει λιγότερα ανοίγματα. Ωστόσο, θα εντείνει την παρουσία της στο TMall της Alibaba και αναμένει καλύτερα αποτελέσματα από αυτήν την πλατφόρμα. Αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που βλέπουμε στη Zara και την Inditex.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, το τέταρτο τρίμηνο είναι πιθανό να εξελιχθεί καλά για τη Zara και την Inditex, επειδή η επιχείρηση μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα καταστήματά της και να δώσει έμφαση στην online υπηρεσία για τα διάφορα τμήματα της. Υπάρχει ενθουσιασμός για τη φρεσκάδα του εμπορεύματος και τους πελάτες, ιδιαίτερα τους νέους. Καταλαβαίνουν ότι πρέπει να κάνουν αγορές άμεσα, όταν βλέπουν ένα ρούχο που τους αρέσει, για να είναι σίγουροι ότι θα το αποκτήσουν και να μην απογοητευτούν. Όλα δείχνουν ότι η εταιρεία σε επαφή με τον πελάτη της είναι έτοιμη για επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.