20 Απρ 2024
READING

O πόλεμος της Πίτσας! Ποιός κερδίζει;

7 MIN READ

O πόλεμος της Πίτσας! Ποιός κερδίζει;

O πόλεμος της Πίτσας! Ποιός κερδίζει;

Πριν από μια δεκαετία, η κατηγορία η αγορά της pizza ήταν στάσιμη. Σήμερα, οι θρυλικές μάρκες και οι φιλόδοξοι και γρήγοροι casuals, συνυπάρχουν σε μια έντονη, καινοτόμο μάχη.

Δεχόμενοι επίθεση από όλες τις γωνίες, προς τα πάνω και προς τα κάτω, ίσως καμία κατηγορία τροφίμων να μην υπομείνει ένα τέτοιο ατελείωτο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως η πίτσα. Η αγορά πίτσας των Η.Π.Α. είναι ισχυρή και πολλά υποσχόμενη, προκλητική και εμπορευματοποιημένη, γεμάτη και μαγευτική και συχνά όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα.

Στην πλευρά των θρύλων της πίτσας, οι “Big Four” – η Pizza Hut, η Domino’s, η Little Caesars και ο Papa John, κατέχουν τις 25 μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου εστιατορίων και διαθέτουν 21.000 καταστήματα συνδυασμένης τεχνολογίας, προσφορές περιορισμένου χρόνου για να τραβούν την προσοχή και να αυξήσουν τις πωλήσεις. Αλυσίδες τέτοιας φύσης με νέες προοπτικές, όπως η Marco, η Donatos και η Jet, συνεχίζουν να σημειώνουν ετήσια αύξηση μονάδων και πωλήσεων, ενώ εισέρχονται σε νέες αγορές και επεκτείνονται τα γεωγραφικά τους αποτυπώματα. Έπειτα, υπάρχει και ο γρήγορος κόσμος της πίτσας, με τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, το μοντέρνο branding, τους επενδυτές A-list και τη ματιά στην προσαρμογή.

Στο γρήγορο casual, η πίτσα εισήλθε τελικά στο μεσημεριανό γεύμα με δύναμη, ενώ συγχρόνως εμπνέει μαγειρική γεύση. Καθώς οι μάρκες όπως η Blaze Pizza και η MOD Pizza έχουν τοποθετηθεί για να γίνουν οι κυρίαρχοι εθνικοί παίκτες της κατηγορίας, άλλοι έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκατασταθεί σε ρόλο υπολογισμένης ανάπτυξης, σε κλειστές μονάδες (Live Basil) ή ενοποιημένες (Pieology , Pie Pie). Ταυτόχρονα, το νέο ​​αίμα συνεχίζει να εισέρχεται σε μία κατηγορία που δεν υπήρχε πριν από μια δεκαετία. Ειδικότερα, ο διακοσμητής του εστιατορίου Danny Meyer άνοιξε μια πιτσαρία στην πόλη της Νέας Υόρκης, με όνομα Martina, που ορισμένοι παρατηρητές της βιομηχανίας, την αποκαλούν “Shake Shack of pizza”.

Καλώς ορίσατε στον πόλεμο της πίτσας, όπου οι μεγάλες και οι μικρές μάρκες, , οι quick-service και οι fast-casual παίκτες αντιμετωπίζουν δύο επιλογές: να πιάσουν το ρυθμό και να κερδίσουν τη διαφοροποίηση μέσα από την οριστική, σαφή υπεροχή στην αγορά ή να μείνουν εκτός.

Καμία μάρκα δεν χαρακτηρίζει τον πόλεμο πίτσας και την εξέλιξη της κατηγορίας αρκετά σαν η Domino’s.

Στο τέλος του 2009, η Dominos ήταν η 14η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food του έθνους. Με λίγο πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις που διασκορπίστηκαν σε 4.900 μονάδες, το μέσο μέγεθος μονάδων (auv) έφτασε κάτω από $ 600.000 και πολλοί από τους franchisees της αύξησαν την κερδοφορία.Τα τελευταία επτά χρόνια, η εστίαση της Dominos ήταν αμείλικτη και ασυμβίβαστη. Το εμπορικό σήμα έχει αναδιοργανώσει το μενού του, όπου αναπτύχθηκαν νέες, κορυφαίες πλατφόρμες παραγγελίας και συνδέεται με τις τεχνολογικές καινοτομίες για την αποκατάσταση των ελλείψεων, την εκ νέου δέσμευση των πελατών και την καταγραφή των πωλήσεων.

Η ανάκαμψη της εταιρείας ώθησε τους άλλους να αυξήσουν την απόδοσή τους. Ο αντίπαλος Papa John’s, για παράδειγμα, έχει διπλασιάσει το κεντρικό του σύνθημα για το “καλύτερο”, υπογραμμίζοντας τι κάνει τη μάρκα ξεχωριστή, τα καλύτερα συστατικά που οδηγούν σε καλύτερες πίτσες και παρέχει αποδείξεις για να βεβαιωθεί κανείς ότι αυτά που ισχυρίζονται και η πραγματικότητα ευθυγραμμίζονται.

Ωστόσο, όπως η Domino’s ξεκίνησε την τολμηρή πορεία της πίσω στην αξιοπιστία και προκάλεσε άλλους παλαιούς παίκτες να κρατήσουν το ρυθμό τους, ένα νέο κύμα νεοφερμένων μπήκε στην αγορά. Με τις γρήγορες πίτσες και τους μοντέρνους εσωτερικούς χώρους, ξεκινήματα όπως το Blaze, το MOD και το Pieology εμφανίστηκαν ως λάτρεις της βιομηχανίας με την υπόσχεσή για χειροποίητες πίτσες έτοιμες μέσα σε λίγα λεπτά. Στο MOD, οι πελάτες λαμβάνουν μια πλήρως προσαρμοσμένη πίτσα με απεριόριστη ποσότητα πρωτεϊνών και λαχανικών, σε μια ενιαία τιμή γύρω στα $ 8.

Στο Pie Five Pizza Co., μία μονάδα με 100 καταστήματα που επιβλέπει το Rave Restaurant Group της Pizza Inn, οι πελάτες κατασκευάζουν επίσης τη δική τους πίτσα για μια ενιαία τιμή, επιλέγοντας από 28 φρέσκα υλικά. Η προσαρμογή, η αξία, η αυξημένη ποιότητα και οι πελάτες που αγαπούν την ταχύτητα θέλουν μέσα σε πέντε λεπτά στην πόρτα τους, έδωσαν μια νέα προοπτική στην κατηγορία πίτσας. Γρήγορα, αποτελεσματικά και μοντέρνα με την ποιότητα και décor των τροφίμων, τα γρήγορα casuals καταστήματα βοήθησαν την πίτσα να ζεσταθεί πάλι και ανέβασαν τον ανταγωνισμό.

High-tech pizza

Ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία γρήγορης εξυπηρέτησης, η πίτσα έχει δεσμεύσει το μέλλον της στην τεχνολογία. Από την παραγγελία μέχρι την παράδοση, η πίτσα ανταποκρίθηκε στις αναδυόμενες καταναλωτικές απαιτήσεις για ταχύτητα και ευκολία, αξιοποιώντας την τεχνολογία για να συμβεί αυτό. “Οι άνθρωποι το θέλουν όταν το θέλουν, όπως το θέλουν”, λέει ο Mizes.

Ο MOD cofounder και διευθύνων σύμβουλος Scott Svenson, λέει ότι η τεχνολογία επιτρέπει στις εταιρείες να δημιουργήσουν μια αποδοτική πλατφόρμα, πηγή πληροφοριών για τους πελάτες τους, να εξελίξουν την εμπειρία του πελάτη και να συνεργαστούν με τους επισκέπτες. “Η τεχνολογία μετασχηματίζει σχεδόν κάθε σημείο επαφής της λειτουργίας μας και παραμένουμε πάνω από αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε σήμερα για να παραμείνουμε ενεργοί και ανταγωνιστικοί”, λέει ο Svenson, προσθέτοντας ότι η τεχνολογική ομάδα του MOD είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα στην κατηγορία 200+ καταστημάτων plus, με έδρα το Σιάτλ.

Πράγματι, άλλοι, όπως η Papa John’s, επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία για να διατηρήσουν τη θέση τους ανάμεσα στην ελίτ της πίτσας.  Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στο πώς, πότε και που οι πελάτες κάνουν τις παραγγελίες τους, η Papa John’s διερευνά τρόπους να ενσωματώσει την παραγγελία σε πλατφόρμες όπως το Netflix, το Amazon TV και το Apple TV, όπως έκανε και με το Facebook για να δημιουργήσει μια βολική παραγγελία με ένα κλικ.

Η αλυσίδα δοκιμάζει επίσης εναλλακτικούς μηχανισμούς παραγγελίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τα κινητά και τα ταμπλό του αυτοκινήτου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πιο συναρπαστική εμπειρία παραγγελίας σε ψηφιακές πλατφόρμες, εστιάζοντας στην ευκολία χρήσης και την εμπειρία που κάνει πιο ‘ζωντανό’ το μενού, όπως η εμφάνιση της πίτσας, όταν την κατασκευάζει ο πελάτης.

Πέρα από την τεχνολογία, οι εταιρίες της πίτσας προσπαθούν επίσης να κερδίσουν με το delivery, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας της πίτσας.Εδώ και πάλι, η Domino’s πιέζει τα όρια. Η αλυσίδα έχει περίπου 250 DXP αυτοκίνητα, που διαθέτουν ενσωματωμένο φούρνο. Η εταιρεία δοκιμάζει επίσης την παράδοση με αυτοκινούμενα οχήματα. Στην τελευταία καινοτομία, οι πελάτες επιλέγουν την υπηρεσία και λαμβάνουν μηνύματα καθώς η πίτσα τους πλησιάζει τον προορισμό τους. Όταν φτάσει το αυτοκίνητο, οι πελάτες εισάγουν έναν τετραψήφιο κωδικό και αποκτούν πρόσβαση στην παραγγελία τους.

Γρήγορα casuals, εισέρχονται στο παιχνίδι to-your-doorstep

Τον Σεπτέμβριο, η Pie Five ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει παράδοση σε όλες τις τοποθεσίες της στις Η.Π.Α., με την ανάπτυξη να είναι πλήρης έως τα μέσα του 2018. Παρόλο που η MOD δεν παραδίδει, η αλυσίδα δοκιμάζει τα drive-thru και τα παράθυρα pick-up σε ορισμένα σημεία, ένα φυσικό βήμα για να επεκτείνει την εμπειρία MOD και μια άλλη πιθανή εξέλιξη στην ταχέως μεταβαλλόμενη κατηγορία πίτσας.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Να ξέρετε αυτό: Ο πόλεμος της πίτσας δεν έχει τελειώσει και οι εταιρίες σκοπεύουν να παραμείνουν στην επίθεση. Τον Οκτώβριο, η Pizzeria Pieology άνοιξε μια μονάδα στο Aliso Viejo της Καλιφόρνια, με σκοπό να δώσει στους πελάτες της μια πρώτη ματιά στα νέα στοιχεία και μια θέση στον πίνακα R & D της εταιρείας. Ο αστέρας του καλαθοσφαίρισης Kevin Durant ανακοίνωσε ένα μερίδιο ιδιοκτησίας στην Pieology, λίγα χρόνια μετά από τον LeBron James που επένδυσε στο Blaze. Η Pie Five, εν τω μεταξύ παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο πρωτότυπο εστιατόριο που διαθέτει ανανεωμένο εσωτερικό, λογότυπο και μενού, καθώς και κρασί και μπύρα craft.

Ο ανταγωνισμός είναι τόσο εσωτερικός όσο και εξωτερικός

Καθώς οι αλυσίδες πίτσας προωθούν νέες προσφορές και καινοτόμες ιδέες σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο Svenson του MOD ξέρει ότι ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όλες οι μάρκες πίτσας, συμπεριλαμβανομένου της δικής του, θα παλεύουν συνέχεια και συνέχεια, επειδή οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες από ποτέ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.