25 Απρ 2024
READING

Jeff Bezos, Entrepreneur

8 MIN READ

Jeff Bezos, Entrepreneur

Jeff Bezos, Entrepreneur

Entrepreneur, Business Leader(1964–)

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Jeff Bezos είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon.com και ιδιοκτήτης της «The Washington Post». Οι επιτυχημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες τον έκαναν έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ποιος είναι ο Jeff Bezos;

Ο επιχειρηματίας και πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού εμπορίου Jeff Bezos, γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 στο Albuquerque του Νέου Μεξικού. Ο Bezos είχε μια πρώιμη αγάπη για τους υπολογιστές και σπούδασε electrical engineering στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στη Wall Street και το 1990 έγινε ο νεότερος αντιπρόεδρος που έχει υπάρξει στην εταιρεία επενδύσεων D.E. Shaw. Τέσσερα χρόνια αργότερα, εγκατέλειψε την κερδοφόρα δουλειά του για να ανοίξει την Amazon.com, ένα εικονικό βιβλιοπωλείο που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα success stories του διαδικτύου. Το 2013, ο Bezos αγόρασε τη The Washington Post σε συμφωνία 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιτυχημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες τον έκαναν έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Early life και σταδιοδρομία

Ο Jeff Bezos γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 στο Albuquerque του Νέου Μεξικού από μια έφηβη μητέρα, τη Jacklyn Gise Jorgensen και τον βιολογικό του πατέρα Ted Jorgensen. Οι Jorgensens παντρεύτηκαν για λιγότερο από ένα χρόνο και όταν ο Bezos ήταν 4 ετών, η μητέρα του ξαναγύρισε, στον κουβανό μετανάστη Mike Bezos. Ως παιδί, ο Jeff Bezos έδειξε ένα πρώιμο ενδιαφέρον για το πώς λειτουργούν τα πράγματα, μετατρέποντας το γκαράζ των γονέων του σε εργαστήριο, εξοπλίζοντας το σπίτι του με ηλεκτρικά αντικείμενα. Μετακόμισε στο Μαϊάμι με την οικογένειά του ως έφηβος, όπου ανέπτυξε μια αγάπη για τους υπολογιστές και αποφοίτησε από το λύκειο. Κατά τη διάρκεια του σχολείου ήταν που δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση, το Dream Institute, ένα εκπαιδευτικό καλοκαιρινό στρατόπεδο για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων.

Ο Bezos καλλιέργησε το ενδιαφέρον του για υπολογιστές στο πανεπιστήμιο του Princeton, όπου αποφοίτησε το 1986 με πτυχίο πληροφορικής και ηλεκτρολόγου μηχανικού. Μετά την αποφοίτησή του, βρήκε δουλειά σε αρκετές επιχειρήσεις στη Wall Street, μεταξύ των οποίων η Fitel, η Bankers Trust και η εταιρεία επενδύσεων D.E. Shaw. Εκεί συναντήθηκε με τη σύζυγό του, τη Mackenzie και έγινε ο νεότερος αντιπρόεδρος της εταιρείας το 1990. Ενώ η σταδιοδρομία του στον τομέα των οικονομικών ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρα, ο Bezos επέλεξε να κάνει μια επικίνδυνη κίνηση στον εκκολαπτόμενο κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Έφυγε από τη δουλειά του το 1994, μετακόμισε στο Σιάτλ και στόχευσε στο αναξιοποίητο δυναμικό της αγοράς διαδικτύου, ανοίγοντας ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.

Δημιουργία της Amazon.com

Ο Bezos δημιούργησε το γραφείο για την νεοσύστατη εταιρεία του στο γκαράζ του όπου, μαζί με λίγους υπαλλήλους, άρχισε να αναπτύσσει σχετικό λογισμικό. Επέκτειναν τις εργασίες σε ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων, εξοπλισμένο με τρεις Sun Microstations, όπου ανέπτυξε τελικά ένα site δοκιμών. Μετά την πρόσκληση 300 φίλων για beta δοκιμή του site, o Bezos άνοιξε το Amazon.com, που πήρε το όνομά του από τον South American ποταμό, στις 16 Ιουλίου 1995.

Η αρχική επιτυχία της εταιρείας ήταν φανταστική. Χωρίς προώθηση από τον τύπου, η Amazon.com πωλούσε βιβλία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε 45 ξένες χώρες μέσα σε 30 ημέρες. Σε δύο μήνες, οι πωλήσεις έφτασαν τα 20.000 δολάρια την εβδομάδα και αυξάνονταν γρηγορότερα από ό, τι ο Bezos και η ομάδα είχαν οραματιστεί. Η Amazon.com κυκλοφόρησε το 1997, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές της αγοράς να αναρωτηθούν αν η εταιρεία θα μπορούσε να επιβιώσει, όταν παραδοσιακοί λιανοπωλητές έφτιαχναν τις δικές τους ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου. Δύο χρόνια αργότερα, η start-up όχι μόνο συνέχιζε, αλλά είχε ξεπεράσει και τους ανταγωνιστές της, καθιστώντας την ηγέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Bezos εξακολούθησε να διαφοροποιεί τις προσφορές της Amazon, με την πώληση CD και βίντεο το 1998, αργότερα με ρούχα, ηλεκτρονικά, παιχνίδια και πολλά άλλα μέσω μεγάλων συνεργασιών retail.  Ενώ πολλά dot.coms στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν απέδωσαν, η Amazon άνθισε με ετήσιες πωλήσεις που σημείωναν άνοδο $ 510.000 το 1995 και πάνω από $ 17 δισεκατομμύρια το 2011. Το 2006, η Amazon.com ξεκίνησε την υπηρεσία βίντεο κατά παραγγελία. Αρχικά γνωστή ως Amazon Unbox on TiVo και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Amazon Instant Video. Το 2007, η εταιρεία κυκλοφόρησε το Kindle, ένα φορητό ψηφιακό αναγνώστη βιβλίων που επέτρεψε στους χρήστες να αγοράζουν, να κατεβάζουν, να διαβάζουν και να αποθηκεύουν τις επιλογές των βιβλίων τους.

Την ίδια χρονιά, ο Bezos ανακοίνωσε την επένδυσή του στην Blue Origin, μια εταιρεία αεροδιαστημικής με έδρα το Σιάτλ, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες για να προσφέρει διαστημικά ταξίδια σε πελάτες που πληρώνουν. Ο Bezos εισήγαγε την Amazon στο tablet marketplace με την αποκάλυψη του Kindle Fire το 2011. Τον επόμενο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το νέο Kindle Fire HD, το tablet της επόμενης γενιάς της εταιρείας που σχεδιάστηκε για να δώσει στο iPad της Apple έναν ανταγωνισμό σχετικά με τα χρήματά του. “Δεν έχουμε κατασκευάσει το καλύτερο tablet σε μια συγκεκριμένη τιμή. Έχουμε κατασκευάσει το καλύτερο tablet σε οποιαδήποτε τιμή”, δήλωσε ο Bezos, σύμφωνα με την ABC News.

Αγοράζοντας τη “The Washington Post”  Ο Bezos έγινε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο στις 5 Αυγούστου 2013, όταν αγόρασε την εφημερίδα The Washington Post και άλλες θυγατρικές εκδόσεις που συνδέονται με την The Washington Post Co., για 250 εκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία αυτή σηματοδότησε το τέλος της βασιλείας των τεσσάρων γενεών πάνω από την The Post Co. που άνηκε στην οικογένεια Graham, που συμπεριελάμβανε τον  Donald E. Graham, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, καθώς και την ανιψιά του, εκδότρια της Post, Katharine Weymouth.  “Η Post θα μπορούσε να επιβιώσει υπό την κυριότητα της εταιρείας και να είναι κερδοφόρα στο προσεχές μέλλον”, δήλωσε ο Graham, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τη συναλλαγή.

“Αλλά θέλαμε να κάνουμε περισσότερα από απλά να επιβιώσουμε. Δεν λέω ότι αυτό εγγυάται την επιτυχία, αλλά μας δίνει πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας”.

Σε μια δήλωση προς τους υπαλλήλους της Post στις 5 Αυγούστου, ο Bezos έγραψε: “Οι αξίες της The Post δεν χρειάζεται να αλλάξουν … Φυσικά θα υπάρξει αλλαγή στην The Post τα επόμενα χρόνια, με ή χωρίς νέα ιδιοκτησία. Το Διαδίκτυο μετατρέπει σχεδόν κάθε στοιχείο της ειδησεογραφικής δραστηριότητας: συντομεύοντας τους κύκλους ειδήσεων, εξουδετερώνοντας τις αξιόπιστες πηγές εσόδων και επιτρέποντας νέες μορφές ανταγωνισμού, μερικές από τις οποίες φέρουν ελάχιστα ή και καθόλου έξοδα συγκέντρωσης ειδήσεων. Η πορεία της διαδρομής προς τα μπροστά δεν είναι γνωστή, θα πρέπει όμως να την επινοήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πειραματιστούμε.  Πρωτεραιότητα είναι να καταλάβουμε τα θέματα για τα οποία νοιάζονται οι αναγνώστες , νδ αθητφιλανθρωπικές οργανώσεις, κυβερνητικά νέα, επιχειρήσεις, αθλήματα κτλ, και να εργαζόμαστε από  πίσω προς τα εμπρός. Είμαι ενθουσιασμένος και αισιόδοξος για αυτή την ευκαιρία για εφεύρεση».

Amazon Prime & Amazon Studios

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013, ο Bezos ακούστηκε παντού όταν αποκάλυψε μια νέα, πειραματική πρωτοβουλία της Amazon, που ονομάζεται “Amazon Prime Air”, χρησιμοποιώντας drones— που μπορούν να πραγματοποιήσουν μια σεια τα οπορά από ανθρώπινα tasks, όπως να παρέχουν υπηρεσίες delivery στους πελάτες.

Σύμφωνα με τον Μπέζο, αυτά τα drones είναι σε θέση να φέρουν αντικείμενα που ζυγίζουν έως και πέντε κιλά και είναι ικανά να ταξιδεύουν σε απόσταση 10 μιλίων από το κέντρο διανομής της εταιρείας. Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα Prime Air θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα σε τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Ο  Bezos ήταν επίσης επικεφαλής σε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Amazon, όταν η εταιρεία ξεκίνησε το Fire Phone το 2014. Επικρίθηκε για το γεγονός ότι ήταν περισσότερο για μόστρα και η παραγωγή του διεκόπη το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο Bezos σημείωσε νίκη με την ανάπτυξη του νέου περιεχομένου μέσω των Amazon Studios. Μετά την προβολή αρκετών νέων προγραμμάτων το 2013, η Amazon εξέπληξε το 2014 με τον διακεκριμένο ᾽Transparent᾽ και το ᾽Mozart στη ζούγκλα᾽.

Το 2015, η εταιρεία παρήγαγε και κυκλοφόρησε το Chi-Raq της Spike Lee ως την πρώτη του πρωτότυπη ταινία μεγάλου μήκους. Το 2016, ο Bezos συμμετείχε παίζοντας έναν εξωγήινο στο Star Trek Beyond. Όντας φαν του Star Trek από παιδική του ηλικία, ο Bezos αναφέρεται ως Starfleet Official στις ταινίες του IMDb.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Bezos ξεπέρασε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg. Επέστρεψε όμως στο νούμερο 2. Ο αρχηγός της Amazon έφθασε στη συνέχεια στην πρώτη θέση τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2018, με καθαρή αξία στα 105,1 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον Bezos τον πλουσιότερο άνθρωπο στην ιστορία.

Υγειονομική περίθαλψη

Στις 30 Ιανουαρίου 2018, η Amazon, η Berkshire Hathaway και η JPMorgan Chase παρουσίασαν ένα κοινό δελτίο τύπου στο οποίο ανήγγειλαν τα σχέδια τους να συγκεντρώσουν τους πόρους τους, ώστε να σχηματίσουν μια νέα εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης για τους Αμερικανούς υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία θα είναι “απαλλαγμένη από κερδοσκοπικά κίνητρα και περιορισμούς” καθώς θα προσπαθεί να βρει τρόπους για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την ικανοποίηση των ασθενών, με μια πρώτη εστίαση στις τεχνολογικές λύσεις.

“Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι περίπλοκο και μπαίνουμε σε αυτή την πρόκληση με ανοιχτά μάτια για το βαθμό δυσκολίας”, δήλωσε ο Bezos.

«Το σύστημα υγείας είναι δύσκολο, αλλά μειώνοντας την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης στην οικονομία, βελτιώνονται ταυτόχρονα τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Λίγο αργότερα, η Seattle Times ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί περισσότερες αλλαγές για την Amazon, ενώ η εταιρεία εδραιώνει τις λιανικές πωλήσεις των καταναλωτών προκειμένου να επικεντρωθεί στην Alexa, την AWS, την ψηφιακή ψυχαγωγία και άλλες περιοχές ενδιαφέροντος.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας: “Στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας σχεδιασμού, κάνουμε προσαρμογές κεφαλαίων σε όλη την εταιρεία – μικρές μειώσεις σε μερικές θέσεις και επιθετική πρόσληψη σε πολλούς άλλους.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.